Hirdetés
Magyarország

“Én a csapategységben és a következetes, alázatos edzésmunkában hiszek!” – Eördögh Edit interjú:

:

Fotó: ratgeberakademia.hu

Hirdetés

Nagyon szép részsikert ért el a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kadett leány U16-os csapata azzal, hogy a Piros csoportban az élen zárta a rájátszást. Ezzel bejutott az országos döntőbe. Az Akadémián zajló kiváló szakmai munkának és a kifogástalan körülményeknek köszönhetően rengeteget fejlődtek a játékosok az elmúlt hónapokban, s bíznak benne, hogy egy nagyon fényesen csillogó éremmel koronázzák majd meg a teljesítményüket.

Hibátlanul vette az akadályokat a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kadett leány U16-os csapata a rájátszásban, a Piros csoportban: mind a nyolc meccsét megnyerte. Oda-vissza verte például a Vasas Akadémiát és a Darazsak Sportakadémiát is, s végül 12 győzelemmel és 2 vereséggel a tabella élén zárt.

“Óriási fejlődésen mentek keresztül a lányok az utóbbi hónapokban mind mentális, mind fizikális téren, valamint taktikailag is. Szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot.” – tekintett vissza az eltelt időszakra Eördögh Edit vezetőedző, aki tavaly nyáron érkezett a Nemzeti Kosárlabda Akadémiára. – “Hónapról hónapra bizonyították, hogy mekkora potenciál van bennük! Nyitottak voltak az újra, motiváltak, sikeréhesek voltak, nem mellesleg nagyon jól bírták és bírják a terhelést. Ennek köszönhető, hogy mi az utolsó negyedben is képesek vagyunk robbantani.”

A lányok eddigi eredménye természetesen közös siker. Köszönhető az Akadémián zajló kiváló szakmai munkának, a kifogástalan körülményeknek és a rengeteg edzésnek.

“Itt tényleg minden adott a jó eredményekhez, az elvégzett szakmai munka visszaköszön a pályán. Mindenkinek a keze benne van ebben a részsikerben, rengeteget köszönhetünk a nemzetközi szaktekintélyeknek, Nenad Trunicsnak és Fabio Fossatinak, akiktől jómagam is nagyon sokat tanultam, valamint minden terület szakembereinek, az erőnléti edzőknek, a fizioterapeutáknak, gyógytornászoknak, masszőröknek, az Akadémia összes dolgozójának. Ez egy igazi csapatmunka!”

Persze az alapszakasz során azért még akadtak nehézségek – hiába, össze kellett érnie a csapatnak, kellett idő a fejlődéshez. A Csata elleni hazai bajnokin például a 26. percig vezettek a pécsiek, de aztán kijöttek a hibák, előjöttek a régi beidegződések. A fordulópontot a BEAC elleni idegenbeli meccs jelentette, amelyen egy ponttal kikaptak.

“Utána leültünk beszélgetni a csapattal. Átbeszéltük a közös célokat, a lányok pedig megértették, hogy sokkal több van bennük. Ekkor értették meg azt is, hogy a siker kulcsa a védekezés: egy-egy meccsen lehet győzni jó támadójátékkal és extra dobóformával, de a rangadókat és a bajnokságot csak kemény, agresszív védekezéssel lehet megnyerni! Azóta felgyorsult a játékunk, és egyre jobban látszik, hogy mit akarunk, milyen irányba megyünk: én a csapategységben és a következetes, alázatos edzésmunkában hiszek. A lányok maximálisan felvették a ritmust, azonosultak az elképzeléseinkkel, és látszik rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak.” – folytatta Eördögh Edit.

A szezon során nagy terhelést kaptak a játékosok, hiszen amellett, hogy a kadett bajnokságban szerepeltek, a juniorok között is megmérettették magukat. Itt tíz fordulón keresztül a kiemeltek között játszhattak, s ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztek a lányok, ami nagyban segítette a fejlődésüket. A folytatásban a B-döntőért fognak harcolni, a fiatal csapat szeretne majd érmet szerezni.

“A kadett bajnokság döntőjéig még van vissza hat hét, de addig sem maradnak a lányok meccsek nélkül. A nyári Európa-bajnokságra készülő U16-os válogatottnak a tavaszi szünetben összetartása lesz, amelyre három játékosunk, Rátkai Eszter, Szakolczi Diána és Árvai Noémi is meghívást kapott, az EYOF-ra hangoló 2007-es korosztálynál pedig Halmágyi Kitti, Subotic Milka és Felső Gréta került a keretbe, ami nagyon jó visszajelzés számunkra a szakmai munkát illetően.” – mondta Eördögh Edit.

Ahogy a korosztályos válogatottbeli szereplés, úgy az A csoportos felnőtt csapat sikerei is nagyban motiválják a fiatal játékosokat. Laczkó Sára és Olawuyi Adenike személyében két junior korú kosaras is bemutatkozott már az élvonalban, ami jelzi, hogy nyitva van a kapu felfelé.

“További motivációt ad a lányoknak a felnőtt csapat sikere, hiszen már a legjobb négy között van és az elődöntőre készül az NKA Universitas PEAC, valamint a többi csapat jó szereplése is: a junior U18-as együttes is első a Piros csoportban, a serdülők pedig főtáblások.” – folytatta a vezetőedző. – “Bízunk benne, hogy a mi szereplésünk is lökést ad a többieknek. A középtávú célunkat elértük ezzel az első hellyel, ami egy nagyon szép részsiker, és ahogy az lenni szokott, evés közben megjött az étvágyunk: fényesen csillogó érmet szeretnénk szerezni! A döntőig még hat hét hátravan, de ahhoz, hogy megvalósítsuk az álmainkat, most kell majd még többet és még keményebben dolgoznunk. Nem elégedünk meg azzal, amit eddig elértünk.

Hirdetés