Hirdetés
3x3

Eredményes korszak vette kezdetét öt éve Debrecenben:

:

Hirdetés

Napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2015. június 4-én kezdődött Debrecenben az U18-as 3×3-as Világbajnokság. Túlzás nélkül állítható, hogy a szakág számára mérföldkő volt az esemény. Először rendezett Debrecen 3×3-as világversenyt, ráadásul az ekkor megszerzett bronzéremmel egy olyan sikeres korszak vette kezdetét utánpótlás és felnőtt szinten, mely női mezőnyben meghatározóvá emelte hazánkat.

A 2015-ös debreceni U18-as világbajnokság az egész 3×3-as szakág számára egy nagy teszt volt, mert a fiataloknak először rendeztek frekventált belvárosi helyszínen (Debrecenben a Nagytemplom előtt volt a seregszemle) és ekkora lelátók előtt világversenyt. Ezt megelőzően három világbajnokság volt, de az olaszországi Rimini, Spanyolországból Alcobendas és az indonéziai Jakarta is kisebb közönséget célzott meg. Debrecen azonban mert bátor lenni és egy igazi kosárlabda fesztivált rendezett.

A közönségsikerrel a FIBA elismerését is kivívták a szervezők. Azóta is minden évben otthont adhat nagy válogatott tornának Debrecen és a férfi WorldTour egy állomása is ellátogat a városba. A magyar szervezők augusztus végi időpontot kaptak a nemzetközi naptárban és ekkor évről évre sikerül megmozgatni a szurkolókat.

A nemzetközi szövetség az öt évvel ezelőtti rendezés évfordulóján közölt egy riportot. Ebben Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta: évről-évre azon vannak, hogy valami nagyobbat, valami újat hozzanak létre. A debreceniek pedig már kétszer is megszavazták az “Év eseményének” a 3×3-as tornát.

Úgy gondolom, hogy ez egy jó show, nemcsak Debrecen, hanem a magyar rajongók számára is. Mindig a nyár végén kerül megrendezésre, amikor nincsen szezon. Az emberek ki vannak éhezve a kosárlabdára és alig várják ezeket a versenyeket. Minden évben egy 3×3-as fesztivált szeretnénk rendezni. Debrecen kis városnak számít a többi rendezővel szemben, örülök neki, hogy sikerült felraknunk a térképre. Évről-évre azon vagyunk, hogy valami nagyobbat, valami újat hozzunk létre.

– mondta Becsky István a FIBA összeállításában.

Az U18-as Világbajnokságon a Földi Attila vezette válogatottunk Aho Nina, Horváth Krisztina, Tóth Tímea, Kányási Veronika összeállításban szerzett bronzérmet. A lányok veretlenül zárták a csoportkört, majd az egyenes kieséses szakaszban Brazíliát és Olaszországot legyőzve sikerült bejutni a legjobb négy közé. Az elődöntőben a későbbi világbajnok franciák kiélezett csatában diadalmaskodtak, de aztán az Izrael elleni bronzmérkőzésen 14-11-es sikert arattak a mieink. A torna All-Star csapatába pedig Aho Nina is bekerült.

Ezen az emlékezetes júniusi estén még nem tudhattuk, hogy 3×3-ban egy igazi sikerkorszak veszi kezdetét. U18-ban két Európa-bajnoki aranyérmet és egy ezüstérmet szereztek a későbbiekben a magyar lányok. A világbajnokságokról előkelő 4., 6. és 11. helyet jegyezhettünk fel a krónikákba. A felnőtteknél pedig Európa-bajnoki cím, két világbajnoki ezüstérem és ezzel együtt talán a legnagyobb sikerként egy olimpiai selejtezős pozíció található a dicsőségtáblán.

Bízzunk benne, hogy Debrecennek és a női szakágnak is még hosszú ideig folytatódik ez a szép sorozat!

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés