Hirdetés
Európa

Értékelések a Sopron – Salamanca Euroliga elődöntő után:

:

Hirdetés

A 2021-es Euroliga Final4 második elődöntőjében a Salamanca 72-61-re múlta felül a Sopron Basket csapatát. Nézzük, hogy miként tekintettek vissza az összecsapásra a főszereplők.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A soproni együttesből Fegyverneky Zsófia, csapatkapitány kezdte az értékelések sorát.

Nagyon nehéz mérkőzés volt. Nem tudtuk véghez vinni azt, amiről beszéltünk a mérkőzés előtt, ami elterveztünk. Főleg a harmadik negyedben támadásban nem tudtuk megtalálni azokat a helyzeteket, amelyeket megbeszéltünk. Ezután jöttek a hibák védekezésben is és utána már nem volt visszaút számunkra. Büszke vagyok a csapatomra, amiért eljutott idáig, most megyünk és készülünk a következő mérkőzésre.

– mondta Fegyverneky Zsófia, akit a vasárnap délutáni bronzcsata lélektanáról is kérdeztek. Akkor a Fenerbahce lesz a soproniak ellenfele.

“Sok játékos cserélne velünk, hogy az Euroligában a harmadik helyért játszhatunk. Nem mondhatjuk tehát, hogy ez olyan meccs, amit senki nem akarna megvívni. Ez az Euroliga Final4! Természetesen felkészültek leszünk. Küzdeni fogunk, mint mindig és megpróbálunk nyerni.” – tette hozzá.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője az alábbiak szerint foglalta össze gondolatait:

Természetesen most fáj, hogy nem tudtunk élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek kulcspillanatokban adódtak előttünk. Biztos vagyok benne, hogy tanulni fogunk belőle. Legközelebb jobban fogunk védekezni és mi fogjuk megszerezni azokat a labdákat, amelyeket most a Salamanca kaparintott meg. Nem engedélyezhetünk ennyi védőlepattanót. Az egy dolog, hogy nem találtuk a ritmust támadásban, de engedtük, hogy húsz pontot szerezzenek egy negyed alatt. Le a kalappal a Salamanca előtt, mert jól felkészültek, megnyerték a találkozót. Ezzel együtt büszke vagyok a saját csapatomra is, mert sokat dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk. Folytatjuk a munkát, ahogy eddig is tettük.

– mondta a soproni szakvezető, akit kérdeztek arról is, hogy a szezon során többször – közte a Lyon elleni 94 pontos meccsen – komoly támadóerőt mutatott a csapata. Ezúttal azonban elmaradt ettől. “Roberto Iniguez jól ismert a védekezési rendszeréről és végig láthattuk a Salamanca játékán, hogy milyen szervezettek, védik az 1:1 helyzeteket. Figyelembe kell venni, hogy az egy másik csapat, amelyik ellen 94 pontot értünk el. Most nem számítottam ennyire, de azt vártam, hogy amit előzetesen megbeszéltünk a helyezkedést, a tiszta dobóhelyzetek megtalálását tekintve, azt valósítsuk meg. Ezt nem tudtuk egész mérkőzésen megtenni. Ezen fogunk dolgozni.” – válaszolta a felvetésre Gáspár Dávid, aki sajtótájékoztató nemzeti részén a bronzmérkőzésre is kitért.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nagyon szépen köszönjük a szurkolóknak, akik a képernyők előtt biztattak. Szeretnénk a lehetőséggel élni és a harmadik helyért mindent meg fogunk tenni. Tanulni fogunk a hibáinkból és bízom benne, hogy a következő mérkőzésen fogunk tudni előrébb lépni mindazokban a helyzetekben, szituációkban, amiket ma nem sikerült jobban megoldanunk.

– összegzett a soproniak vezetőedzője.

A mérkőzés hőse a Salamanca csapatában Tiffanny Hayes volt, aki ihletett formában kosárlabdázott egész este. 25 ponttal és 5 lepattanóval zárt. A 11 mezőnykísérletéből nyolc sikeres lett. “Fantasztikus! Imádom ezt a csapatot! A társaim végig harcolnak és nagyon keményen küzdünk minden meccsen. Igyekszünk tenni a dolgunkat a védekezés terén, mert az tesz minket azzá, akik vagyunk. Az edzőnk azt mondta, hogy a tervhez tartsuk magunkat és próbáljunk önmagunk lenni, mi pedig ezt tettük ezen az estén.” – foglalta össze érzéseit az amerikai játékos, akinek Paul Nilsen, a FIBA szakírója felvetette, hogy pályafutása egyik legjobb teljesítménye volt.

“Jól érzem magam. Keményen dolgozok, mindent megteszek a csapatért. Ezt a felfogást hoztam magammal az egyetemről és azóta is ennek megfelelően próbálok hozzáállni. A csapattársaim is megkönnyítik a dolgomat, jó érzés velük dolgozni.” – mondta Tiffanny Hayes.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Roberto Iniguez méltatta játékosait a siker után. “Mi rendelkezünk a legfiatalabb játékoskerettel az Euroligában és ez a Final4 mindenkinek egy hatalmas élmény. A kulcs az, hogy a játékosaim egymásért játszanak, hisznek a társaikban, követik a tervet, bármi is legyen az. Ha egy nap azt kérném tőlük, hogy ugorjanak egy folyóba, talán még azt is megtennék. Sokszor elmondtam, szerencsésnek tartom magam, hogy az edzőjük lehetek. Élvezem minden percét és fantasztikus érzés, hogy velük dolgozhatok.” – mondta a kiváló spanyol szakember.

Kilenc év után játszik ismét döntőt spanyol csapat az Euroligában. Utoljára 2012-ben szintén Isztambulban a Valencia legyőzte a fináléban a Rivas Ecopolis-t. A Valenciát Roberto Iniguez irányította. “Isztambul ilyen szempontból különleges város számomra. Itt nyertem Euroligát a Valenciával, nagyon jó Final4-t játszottunk itt az Orenburggal az első évemben. Az elődöntőben 10 ezer néző előtt vertük egy hihetetlen meccsen a Fenerbahce-t. Utána nagyszerű döntőt vívtunk a Jekatyerinburggal és csak az utolsó percben néhány büntetővel kaptunk ki. A Fenerbahce-nál is dolgoztam két évet, így Isztambul közel áll a szívemhez.” – jelentette ki Roberto Iniguez, aki a sajtótájékoztató végén rendkívül szimpatikusan a Sopronra is kitért.

Két dologról szeretnék még beszélni. Először Tiffanny-ról, aki nem kapott semmilyen díjat ebben a szezonban. Tudom, hogy őt ez nem érdekli, mert a csapattársai szeretik, megbíznak benne és ő vezérünk, ez a fontos számára. A másik pedig Sopron. Egy nagyszerű klub, két évet dolgoztam korábban ott és megpróbáltam tudásom legjavát nyújtani. Nagyszerű szezonjuk van, sokat fejlődtek. Európa legjobb klubvezetője dolgozik ott, akit rendkívül tisztelek és legjobbat kívánom számukra!

– összegzett a spanyol szakvezető, akit az év edzője díjról is kérdeztek zárásul. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy természetesen egy ilyen elismerés minden edző önbecsülésének jót tesz, de az érdem a csapaté. Ő pedig megpróbál minden alkalommal legjobb tudása szerint dolgozni.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés