Hirdetés
3x3

Értékes pontgyűjtés szakmai hiányérzet mellett:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott 8. helyen zárt hétvégén az astarai FIBA 3×3 Women’s Series versenyen. Nagy lehetőséget szalasztott el a nemzeti csapatunk, de pontszerzés szempontjából így is rendkívül fontos hétvége áll a magyar lányok mögött. Földi Attila szövetségi kapitányt kértük rövid értékelésre.

Az astarai tornán az első részcél Románia legyőzése volt. A nyitómeccs megnyerése ugyanis nyolc közé jutást ért. A mieink végül kiélezett küzdelemben 19-18-as sikert arattak.

„A kínai torna kapcsán azzal zártuk az értékelést, hogy nem volt a legjobb, de elsőnek elfogadható. Különösen két újonccal és két olyan játékossal, akik előtte egy 3×3 Women’s Series versenyt teljesítettek a pályafutásuk során. Ez viszont már a második torna volt és közte keményen dolgoztunk, így hazudnék, ha azt mondanám, hogy elégedett vagyok.” – kezdte visszatekintését Földi Attila, majd hozzátette:

„Romániát végül legyőztük, de egy nagyon nyögvenyelős mérkőzésen – nem tudom másként jellemezni. Ez még betudható az első meccsnek és a tétnek, hiszen mindenki tisztában volt azzal, hogy a továbbjutás múlik rajta. A további mérkőzéseinkre ez azonban már nem lehet magyarázat.”

A magyar válogatott a második csoportmeccsén 17-15-re alulmaradt a hazaiak privát csapatával szemben, de a másik csoport meglepetéseredménye miatt Kínát így is sikerült elkerülni a keresztjáték alkalmával. Végül Ausztria lett a negyeddöntős rivális.

„A második mérkőzésen a Neftchi ellen nem játszottunk rosszul, voltak jó momentumaink és ha fegyelmezettebbek vagyunk, meg is nyerhettük volna. A másik csoport alakulása miatt azonban a vereséggel sem jártunk rosszul, hiszen azon az ágon Ausztria megelőzte a későbbi győztes Kínát.” – mondta lapunknak Földi Attila, aki a negyeddöntőt így jellemezte:

„Az osztrákok itt edzőtáboroztak nálunk, minden csapatunk legyőzte őket, köztük az Azerbajdzsánban szereplő négyes is. Értékelhetetlen teljesítményt nyújtottunk – ezen nincs mit szépíteni. Abban látom a hibát, hogy talán én is nagy terhet helyeztem a lányokra azzal, hogy „nagy esély, ezt ki kell használni”. Ezt nem tudtuk kezelni, ami aztán a többi problémánkat is kiváltotta. Egy olyan mérkőzést játszottunk, melyen a gyökeres ellentettjét nyújtottuk az előtte megbeszélteknek. Nagy lehetőséget szalasztottunk el. Bátran állítom, ha továbbjutunk, bármi lehetett volna, hiszen ismerem a mindennapokból a lányok munkáját és tudását.” – összegzett Földi Attila.

A tornán való részvétel és a 8. hely a ranglista pontok szempontjából kulcsfontosságú. Azzal, hogy több nagy nemzettel ellentétben hazánk már az első két FIBA 3×3 Women’s Series tornán ott volt, kisebb lépéselőnyt sikerült kialakítani.

„Összességében azt kell látni, hogy 35000 pontot hoztunk és ezek a tornák még így is rendkívül értékesek. Sportszakmailag nem a várakozásaink szerint alakult, de sokat haladtunk a pontokkal. Ha elindul a másik csapatunk is, akkor a kettő együtt szépen kiegészíti egymást. Két hét munka után van egy 6. és 8. helyezésünk. Még ebben a csapatban is van tartalék.” – mondta Földi Attila.

A munka igencsak besűrűsödik a 3×3-as válogatottnál. Az előttünk álló napokban Ausztriában és Franciaországban szerepel felnőtt válogatottunk. Ausztriában Sankt Pölten ad otthont egy 16 csapatos erőfelmérőnek. Itt két négyessel indulunk. Az egyik csapatot Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Papp Dia és Pusztai Petra alkotja, a másikat pedig Boch Bogi, a kerethez napokban csatlakozó Farkas Petra, Kiss Angelika és Tóth Orsi. Egy négyesünk eközben Voiron felé vette az irányt, ahol Jáhni Zsófi, Szabó Fanni, Tenyér Zsófi, Weninger Virág összeállítású csapatra vár kemény torna.

Hirdetés