Hirdetés
Utánpótlás

Értékes tapasztalatok erős riválisok ellen:

:

Fotó: Pados Noel

Hirdetés

November 11. és 16. között rendezték Sopronban az U16-os Bajnokok Tornáját. A házigazda Soproni Darazsak Sportakadémia csapata ezüstérmet szerzett a rangos erőfelmérőn, melyek tapasztalatait Seres Éva vezetőedző foglalta össze lapunknak.

Hat nemzet nyolc csapata sorakozott fel az U16-os Bajnokok Tornája 9. kiírása alkalmával. Az erőpróbát 2019 után rendezték meg ismét. A trófeát végül a spanyol utánpótlás egyik meghatározó pillérének számító Segle XXI hódította el. A soproniak második alkalommal vívtak döntőt. Ezt megelőzően még 2013-ban sikerült ez a bravúr. Akkor is Seres Éva volt az U16-osok vezetőedzője.

„Nagyon örülök annak, hogy a Covid után ismét meg tudtuk rendezni a Bajnokok Tornáját. Rangos nemzetközi esemény ez a sportakadémia életében, melyre idén is erős mezőny látogatott el. A spanyol csapat kiemelkedett, de a többiek hasonló játékerőt képviseltek. Értékes tapasztalat, hogy ilyen kosárlabda kultúrákkal találkozhattak a lányok és erős riválisok ellen szembesülhetettünk azzal, hogy miben kell fejlődni. Külön köszönet a háttérben dolgozó sportszakembereknek, hogy ez a torna így megvalósulhatott és segítették a munkánkat!” – mondta lapunknak Seres Éva, aki külön kiemelte legfontosabb tapasztalatokat.

Elsődleges a játék felgyorsítása. Az első és az utolsó mérkőzésen a spanyolok ellen kiemelkedően ízelítőt kaptunk abból, hogy kell ezt megvalósítani. Szerintem léptünk is előre. Minden résztvevőnél láttuk, hogy az egyéni felelősségek előtérbe kerülnek. Bátrabban kell az egy-egy helyzeteket vállalni és dobni, mivel nem vagyunk magas csapat. Ha ezeken a mindennapokban dolgozunk, akkor sokat léphetünk előre.

– tette hozzá a szakvezető.

A soproniak a Segle XXI csapatától szenvedtek vereséget a torna első és utolsó mérkőzésén. Ezen felül viszont finn, cseh és horvát ellenfelüket legyőzték. A csoportkör végén ki-ki meccset nyertek a Brno ellen, majd az elődöntőben azokat a zágrábiakat múlták felül nagy különbséggel, akik a nyári U16-os Európa-bajnokság egyik legjobbját is elhozták. Lena Bilic Sopronból MVP címmel térhetett haza.

„Nagyon örülünk ennek az ezüstéremnek! A lányok mindent megtettek a tornán, de azzal is tisztában vagyunk, hogy még sok munka vár ránk a mindennapokban. Elsődlegesen azt tartjuk szem előtt, hogy fejlődjenek a játékosok egyénileg és csapatszinten is. Itt most mérkőzésről mérkőzésre tudtunk fejlődni.” – hangsúlyozta Seres Éva, majd hozzátette:

„A Brno elleni mérkőzés a szívről és az akaratról szólt. Az elődöntőben pedig kimondottan jól kosárlabdáztunk és így tudtuk megnyerni. Sokat kivett belőlünk az elődöntő, sérülés is hátráltatott minket, ennek megfelelően eléggé fáradtan mozogtunk a döntőben. Ebben az állapotban nem estek be azok az extra kosarak, amiket szerettünk volna. Összességében szép teljesítmények születtek. Gratulálok Janzsó Alíznak az All-Star tagsághoz és Salamon Rékának, akit a csapat legjobbjának választottak. Eközben sajnálatos sérülések is történtek a tornán, Plangár Rékának kiment a bokája, Marosvölgyi Zsófi újsérülést szenvedett. Nekik jobbulást kívánok!”

A soproniak a legerősebb U16-os felállásukban léptek pályára. „Ezen a tornán szerepeltünk először ebben az összeállításban. Völgyi Lili a Sopron Basket csapatával edz, de az Euroligára nem utazik. Megkaptuk, hogy szerepeltethetjük ezen a tornán és nagyot emelt a játékunkon a teljesítménye.” – fogalmazott Seres Éva, aki a 2008-as születésű játékosaira is kitért. „Külön öröm, hogy mindenki pályára tudott lépni ezen a tornán. Kezdetben még izgultak a kisebbek, de hasznos játékpercek alatt gyűjthettek tapasztalatokat. Ez volt pályafutásuk eddigi legerősebb mezőnnyel rendezett tornája, ahol egy idősebbek ellen játszhattak.”

Hirdetés