Hirdetés
Archivum

Este spanyol-francia döntõ az Eb-n:

:

Hirdetés

Vasárnap este 20 óra 30 perctõl kerül sor Belgrádban a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság döntõjére. Spanyolország és Franciaország mérkõzik a trófeáért.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A két nemzet rivalizálása meghatározta az elmúlt évtizedet nõi kosárlabdában. 2010 óta ez lesz a harmadik egymás elleni Eb-döntõjük, 2013-ban és 2017-ben a spanyolok nyertek. 2015-ben Budapesten elõdöntõt vívtak a felek, 2011-ben a középdöntõben találkoztak. Ezen két alkalommal francia siker született. 2010-ben a Világbajnokságon pedig hosszabbításos negyeddöntõt követhettünk spanyol diadallal.

Óriási presztízscsata minden egymás elleni fellépés, hiszen sok tekintetben két teljesen ellentétes iskola találkozik. Ezt az utánpótlás tornákon is látjuk, ahol a két nemzet hasonlóan nagy versenyfutásban van.

A 2019-es kontinenstornát nézve mindkét csapat mind az öt meccsét megnyerte a döntõig vezetõ úton. A franciák a cseh, a montenegrói, a svéd, a belga és a brit, míg a spanyolok az ukrán, a brit, a lett, az orosz és a szerb válogatottat múlták felül.

Maradva a statisztikánál a spanyoloknál nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy a két legjobbjuk magas posztokról jön Astou Ndour és Laura Nicholls személyében. Melléjük csatlakozik Anna Cruz leghatékonyabb külsõ emberként. Ennek a szerkezetbeli eltolódásnak, átalakulásnak az oka Alba Torrens hiánya is.

A franciáknál Sandrine Gruda legrutinosabb játékosként, igazi vezérként segíti a fiatalabb társakat. A leghatékonyabb a számok alapján az Epoupa-Chartereau kettõs, de ha Franciaország, akkor természetesen Marine Johannes és Bria Hartley nevérõl sem szabad megfeledkezni.

Hogy mi dönthet a fináléban, az megmondhatatlan. A két csapat között alig találunk különbséget. Valamivel a franciák dobnak jobb százalékkal. A lepattanók, a gólpasszok, az eladott labdák, a faultok átlaga a tornán azonos. A franciáknak a több gyorsindításos pontjuk a nagy fegyvertény, a spanyoloknak pedig több szerzett labdájuk és a több pontjuk második esélybõl.

Arányaiban a francia pad tud többet vállalni, ami egy ilyen hosszú menetelés végén meghatározónak tûnik. Nagyon sok múlik azon, hogy a festékben mely gárda fölénye rajzolódik ki. Emellett döntõ fontosságú – látva a csapatok stílusát, markánsan határozott védekezését -, hogy mennyire engedik majd a kemény játékot. Ki tud indulni és futni a szerzett labdákat követõen. Igazi klasszikusra készülünk, melyet Magyarországon az M4 Sport közvetít élõben.

Hirdetés