Hirdetés
Magyarország

Euroliga bravúrt követően a Cegléd ellen folytatja a Sopron Basket:

:

Fotó: kurskbasket.ru

Hirdetés

Szombaton 18 órától a Sopron Basket a VBW CEKK Cegléd vendége lesz Albertirsán. Laczka Miklóssal, a soproniak másodedzőjével a kurszki sikerről és a szombati bajnokival kapcsolatos várakozásairól beszélgettünk.

Január 22., szombat
18:00 VBW CEKK Cegléd – Sopron Basket
Albertirsa, Újcsarnok
Játékvezetők: Fodor Attila, Balog György Attila, Jakab László Imre (Farkas János)

A Sopron Basket szerdán 77-73-as sikert aratott a Dinamo Kurszk otthonában. Sokáig emlékezetes csata kerekedett, ahol 18 perc után 40-23-ra vezetett az orosz gárda. Ekkor benne volt a mérkőzés alakulásában, hogy az elmúlt hetek nehézségei után kedvezőtlen eredmény születik nagyobb arányú vereséggel. A Sopron azonban nem csak felzárkózott, hanem fordított is és végül megnyerte a közvetlen riválisa elleni kulcsfontosságú találkozót.

“Nem indult rosszul a meccs, de a második negyed nem sikerült jól. Ekkor kijöttek azok a hibák, amik leginkább abból erednek, hogy az utóbbi időben nem tudott együtt készülni a csapat. Hiába voltunk majdnem komplett összeállításban, betegségből, komolyabb sérülésből visszatérő játékosokkal, akik nem tudtak edzeni, egy ilyen mérkőzés nagyon nehézkes. A második félidő a játékosok mentális erejét, nagyságát mutatja, hogy ebből a különbségből ilyen helyzetben fel tudtak állni.” – mondta Laczka Miklós, akit arról is kérdeztünk, hogy mire hívták fel a játékosok figyelmét a félidőben.

“Az az érdekes, hogy nem volt komolyabb taktikai változtatás. Sokkal inkább arra hívtuk fel a játékosok figyelmét, hogy keményebbnek kell lenni. Pontosan azt csinálja a Kurszk, amit vártunk tőlük. Abban jobbak nálunk, amiben az utóbbi időben voltak problémáink. Lepattanókat veszítettünk, nem voltunk elég kemények. Ez volt az egyik. A másik, hogy az első félidőben sem az történt, hogy ne lettek volna dobóhelyzeteink. Egészen egyszerűen sok üres dobást hagytunk ki, sokat nem vállaltunk el. Kicsi hezitálást lehetett érezni vagy talán az a jobb megfogalmazás, hogy azon gondolkoztunk: hogyan lehet jobb helyzeteket teremteni. Arról szólt a félidő, hogy ezt kell elengedni a játékosoknak. Ha nem megy be egy-két dobás, akkor a következőt is vállalni kell. Ami pedig helyzet, azt el kell vállalni, határozottabbnak kell lenni. Sokkal inkább mentális oldalról közelítettünk.” – idézte fel a szerdai siker hátterét a soproniak másodedzője.

Fotó: kurskbasket.ru

Bár elsősorban a harmadik negyed 18-0-s futása került a címlapokra, de a negyedik negyed elején visszavette a vezetést a Kurszk és akkor is komoly erőt mutatott a Sopron.

“Ott nem mutatkozott olyan nagy különbség és visszatérve ahhoz, amit az elején kérdeztél, ott már az az érzésem volt, hogy meg tudjuk nyerni ezt a mérkőzést. Szerintem mindenkiben az dolgozott akkor, hogy a harmadik negyedben kiderült: tudunk jobban játszani ezen a napon, mint a Kurszk. Egyetlen egy lehetett kérdéses, hogy mennyire bírjuk erővel a végéig. Megint a mentális dolgokra lehet visszavezetni, hogy olyan erőtartalékokat mozgósítottak a játékosok, amik azt eredményezték, hogy vissza tudtuk venni a vezetést és megnyertük a mérkőzést. Mentális szempontból én már úgy éreztem akkor, hogy bőven benne van a győzelem.” – mondta Laczka Miklós.

A Sopron Basket együttesébe visszatért Czukor Dalma. Összességében is egy olyan bő keretet láthattak a szurkolók, amit az elmúlt időszakban nem. Arról is kérdeztük Lazcka Miklóst, hogy milyen benyomásai voltak erről a felállásról és miként folytatódik a munka.

“Czukor Dalmát nagyon jó volt újra látni a pályán. Ahogy küzdött, ahogy jelen volt a pályán, ahogy kizárt, szedett lepattanót, azzal pont azt a keménységet tudta behozni arra a pár percre, amire óriási szükségünk volt. Ebbe sokan nem gondolnak bele, de nagyon fontos láncszem a rotációnkban. A kisebb sérülésből, a betegségből visszajövőket is ki lehet emelni. Ahogy Gabby Williams és Határ Betti játszottak azok után, hogy nem tudtak edzeni. Aby Gaye ugyan kevés időt töltött a pályán, de segített, főleg védekezésben és néhány támadólepattanóval. Talán most be tudunk állni arra, hogy bár nincs lehetőségünk annyit edzeni, de edzésen is tudunk olyan rotációt, 5:5 elleni játékot játszani, amiben megfelelő párharcok vannak, amiben jobban összecsiszolódik a csapat. Kicsivel jobban tudjuk azokat a meccsszituációkat reprodukálni, amivel találkozni fogunk. Ez pedig nagyon sokat jelenthet.” – fogalmazott Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Szombaton jön a Cegléd elleni összecsapás és mielőtt részletesen belemennénk az ellenfél játékának bemutatásába, arra kértük a soproniak másodedzőjét, hogy foglalja össze milyen gondolatokkal engedik el a csapatot az albertirsai meccsre.

“Azzal, hogy nagyon oda kell figyelni.” – felelte Laczka Miklós. “Nehéz utazás után vagyunk és érthetően fáradt mindenki. Abban a pillanatban, ha elkezdenénk ezen gondolkozni vagy ezzel foglalkozni, akkor belefuthatunk nehézségekbe. Nagyon fontos lenne az, hogy mindenki pályára tudjon lépni és hozzátegyen. Akkor egy kicsit úgy eloszthatnánk a perceket, hogy ne legyen ez a meccs senki számára ugyanannyira megterhelő, mint a kurszki volt. Bár a plusz utazással ez összehasonlíthatatlan ilyen szempontból. Fontos lenne, hogy jó csapategységet mutassunk, tehermentesítsék egymást a játékosok a pályán. Elsősorban az lenne a cél, hogy mindenki tudjon játszani. Jó lenne, ha senkinek nem alakulna úgy a sérülése vagy bármi egyéb hátráltató tényező, hogy ne tudjon pályára lépni. A következő 10 napban ránk váró három komoly Euroliga meccs előtt ezek nagy segítséget jelentenének.”

A VBW CEKK Ceglédet ősszel 92-56-ra verte a Sopron Basket. Azóta a ceglédi keret átalakult és edzőváltás is történt. Sandro Orlando vette át a szakmai munka irányítását. A 2015/2016-os szezonban Laczka Miklós az olasz szakember segítője volt a PINKK-Pécsi 424-nél.

“Nagyon érdekes az új felállásában a Cegléd. Én személy szerint nagyon jól ismerem a vezetőedzőjüket, mert dolgoztunk együtt. Az látszódik, hogy elkezdte az alapoktól újjáépíteni az egészet taktikailag. Néhány játékos nagyobb szerepet kap és élvezik a bizalmat. Támadásokban abszolút azt lehet látni, hogy odafigyelnek a részletekre. Nem csinálnak nagyon bonyolult dolgokat, de amit csinálnak, azt igyekeznek a lehető legnagyobb precizitással tenni. Ez az egyik, amit kiemelnék. A védekezésükre biztos, hogy jellemző lesz ellenünk, hogy sok variációt megpróbálnak. Ezt olyan szempontból mindenképpen erősségüknek mondanám, hogy nehéz ellene játszani. Meg kell találni minden helyzetben azokat a pontokat, hogy az a védekezési rendszer éppen hogyan támadható. Meccs közben komoly koncentrációt igényel a játékosoktól. Ez lesz a legkomolyabb feladat nekünk a meccsen.” – mutatta be a szombati riválist Laczka Miklós.

Hirdetés