Hirdetés
Archivum

Euroliga döntõ bajnoki elõdöntõként:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik a Spanyol bajnokság rájátszása. Az egyik elõdöntõben az Euroliga finálé „újrajátszásaként” a Valencia és a Rivas Ecopolis méri össze az erejét, a másik ágon pedig a Salamanca ellenfele a Girona lesz. Az elõdöntõk az egyik fél második gyõzelméig tartanak.

Motiváció és kimerültség

A Valencia-Rivas Ecopolis párharc elõtt rengeteg a kérdõjel. A Valencia eddig négyszer verte idén madridi riválisát, de ilyen Euroliga nyolcas döntõ után bármi megtörténhet. Ahogy tavaly a Salamanca esetében mindenki azt a kérdést tette fel a spanyol kosaras sajtóban: fel lehet-e pörögni egy Euroliga siker után a bajnokságra, úgy ugyanez igaz idén a Valenciára is. Egy évvel ezelõtt a Salamanca lendületben maradt és nehéz elképzelni, hogy a Valencia rutinos sztárjai ne tudnák mentálisan összekapni magukat az elõdöntõre.

Ez a párharc sokkal inkább a Rivas Ecopolison múlik. Bár a madridiak nem nyerték meg végül a legrangosabb európai kupasorozatot, de a döntõ náluk szinte már gyõzelemmel ért fel. Szinte mindent, amit a tudásuk és a fizikai lehetõségeik megengedtek, azt kiadtak magukból Isztambulban. Fizikálisan és mentálisan is a csúcson vagy annak nagyon a közelében járt ez a csapat múlt héten. Lehet-e ezt fokozni? Nem. Szinten tartani? Ez a nagy feladata Miguel Martinez Méndez vezetõedzõnek. Ha a Rivas tudja azt hozni, mint Törökországban, akkor szoros csaták várhatóak, ha visszasüllyednek, abba a helyenként igencsak langyos játékba, amit a spanyol bajnokikon hoztak, akkor gyorsan vége lesz az elõdöntõnek.

A tét a Rivas Ecopolis Euroliga szereplése

Azt ne felejtsük el, hogy a Rivas Ecopolis számára a tét az Euroliga szereplés joga, miután a Girona mögött a negyedik helyen zártak az alapszakaszban. Spanyolországban nincsenek helyosztók, így azon csapatokat, akik nem jutottak a döntõbe, az alapszakaszban elért eredményeik alapján rangsorolják. Ez azt jelenti, ha nem játszik finálét a Rivas Ecopolis, akkor a 4. helyen zárnak.

Ugyanakkor semmi sincs veszve a madridiaknak. A Girona már kétszer visszamondta az utóbbi években az Európa Kupát, mivel nincs olyan hátterük – sem az anyagiakat, sem az infrastruktúrát tekintve – amivel megengedhetnék maguknak a nemzetközi szereplést. Így könnyen elõfordulhat, hogy a Rivas az eredmények számukra kedvezõtlen alakulása esetén is indulhat az Euroligában.

A Salamanca az esélyes a másik ágon

A Salamanca és a Girona párharcában egyértelmûen a címvédõ az esélyes. A Salamanca március 24. óta, az alapszakasz utolsó fordulója óta nem játszott tétmérkõzést. Ez a kis pihenõ rá is fért Lucas Mondelo gárdájára, volt idõ a kegyetlen február-márciusi menetelés után rendezni a sorokat és átgondolni a folytatást.

Elsõsorban a rutin és a bõvebb variációs lehetõségek szólnak a Salamanca mellett. A Girona – amely nyomás és eredménykényszer nélkül játszhat – van annyira erõs, hogy egy-egy mérkõzésen Gisela Vega és Angelica Robinson vezérletével bárkit elkaphatnak, de egy rájátszás párharcban nem teremhet sok babér számukra.

Az elõdöntõk menetrendje

1. mérkõzések
Ros Casares Valencia – Rivas Ecópolis – április 7., szombat 12:00
Perfumerías Avenida Salamanca – Girona FC – április 9., hétfõ 20:30

2. mérkõzések
Rivas Ecópolis – Ros Casares Valencia – április 11. szerda 20:45
Girona FC – Perfumerías Avenida Salamanca – április 13., péntek 21:00

3. mérkõzések (ha szükséges)
Ros Casares Valencia – Rivas Ecópolis – április 14., szombat 12:00
Perfumerías Avenida Salamanca – Girona FC – április 15., vasárnap 12:30
 

Hirdetés