Hirdetés
Archivum

Euroliga ellenfélnézõ: Bourges Basket:

:

Hirdetés

Folytatjuk a nemzetközi kupasorozatokhoz kapcsolódó hagyományos ellenfélnézõ rovatunkat. Ezúttal a Sopron Basket Euroliga negyeddöntõs riválisával, a Tango Bourges Basket gárdájával ismerkedhetünk meg.

Fotó: Tango Bourges Basket

Fotó: Tango Bourges Basket

A Sopron és a Bourges versenyfutása az Euroligában egy tradicionális rivalizálásnak számít. Elég csak arra gondolni, hogy a negyeddöntõkre állva maradt nyolc csapat közül ez a két klub vesz részt a legrégebb óta a sorozatban. Nagy tett ez, hiszen mindkét együttes megélhette és sikeresen átvészelte a sportág erõviszonyainak teljes átalakulását az elmúlt két évtizedben. Az orosz-török uralom elõtti és az azt követõ idõszakot, ezeknek minden pozitív és negatív hozadékával együtt. Ennyit a múltidézésrõl, hiszen most a nosztalgia helyett egy kõkemény negyeddöntõ párharcra igyekszünk ráhangolódni.

A Bourges összességében jó szezont fut idén. Kezdték az évet egy trófeával, amikor a Szuperkupának beillõ Match des Champions alkalmával Párizsban 75-67-re verték a Carolo Basket együttesét. A bajnoki küzdelmek alkalmával 17 lejátszott mérkõzés után 13 gyõzelemmel és 4 vereséggel a Lyon mögött a tabellán a második helyet foglalják el. Franciaországban idén az élmezõny szépen összecsúszott. Hiszen a címvédõ Bourges kihívójaként a Lyon, a Lattes Montpellier és az utóbbi idõszak felfelé ívelõ formája mellett még a Carolo Basket is beleszólhat a bajnoki címért zajló versenyfutásba. Egyébként kifejezetten pozitívan értékelik ezt. A Bourges a Francia Kupában is versenyben van még. Ott a májusi párizsi döntõig egyenes kieséses rendszerben játsszák le a küzdelmeket és éppen szombaton este vívnak elõdöntõt a Lyon-nal, ami komoly teszt lesz számukra az EL-negyeddöntõ elõtt.

Az Euroligában a Bourges 9 gyõzelemmel és 5 vereséggel zárt az A-csoport harmadik helyén. Az öt vereségüket tekintve kikaptak Prágában, illetve kétszer a Jekatyerinburgtól. Ezek papírforma eredmények voltak, nem úgy az orenburgi vereség, illetve hazai pályán a Schio-val szemben elveszített csata. Ezeknek köszönhetõ, hogy nem tudták megelõzni az USK Prahát és így nem pályaelõnyben várják a folytatást. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a Jekatyerinburg elleni hazai meccsük igazi hõstettnek bizonyult, hiszen hosszabbítást tudtak kikényszeríteni és reális gyõzelmi esélyeik mutatkoztak. A különbözõ csapatstatisztikai rangsorok is arról árulkodnak, hogy a Sopronhoz hasonlóan a Bourges is egyértelmûen versenyképes a sorozatban. A szerzett pontokban negyedikek, a gólpasszokban harmadikak, a szerzett labdákban pedig másodikak az alapszakasz összesítését nézve a 16 csapatos mezõnyben.

Ha a Bourges keretét megnézzük, akkor szépen kirajzolódik, hogy miben keresendõ a mostani felfelé ívelõ idõszak kulcsa. Ez nem más, mint az, hogy kiválóan keveredik a rutinos és a feltörekvõ, illetve ideális korban lévõ játékosok aránya. Ebbe még a játékperceivel elégedetlen Lisa Berkani február eleji távozása is belefér. Ott van a keretben Elodie Godin, a honosított veterán Kristen Sharp vagy éppen Sarah Michel, de közben már a legfontosabb húzóemberek az élete formájában játszó, 14.8 pontot átlagoló Marine Johannes vagy éppen a még mindig csak 20 éves, feltörekvõ francia center Alexia Chartereau. Neki hazánkról jó emlékei lehetnek, hiszen 2015-ben Debrecenben lett U18-as 3×3-as világbajnok, majd egy évvel késõbb éppen itt Sopronban nyerte meg hazájával az U18-as Európa-bajnokságot. Akkor MVP-nek is megválasztották. Kiváló adottságai vannak, amit az idei 13.3 pontos átlaga is mutat.

A légiósok terén a Bourges az idei évadra sem változtatott az élvein. Továbbra sem gondolkoznak az individuumot elõtérbe helyezõ extra nevekben, sokkal inkább a játékrendszerükbe és ezzel együtt a francia bajnokságba jól beilleszthetõ játékosokat igazolnak. Ez teljesen érthetõ, hiszen Franciaországból minden évben vannak olyan távozók, akik máshol kiválóan teljesítettek, de egész egyszerûen nem tudnak érvényesülni. Idén két kanadai magas játékossal dolgoznak. A 188 cm magas Nayo Raincock Ekunwe 10.6 pont, 4.6 lepattanó és 1.9 gólpasszt jegyez meccsenként. A 191 cm magas Katherine Plouffe pedig 9.4 pont, 5.8 lepattanó átlaggal segítette az EL-alapszakaszban a csapatot. Cristina Ouvina, a spanyol válogatott védõje 26.1 perc alatt 8.6 ponttal, 3.6 lepattanóval és 3.9 gólpasszal idén is kiegyensúlyozott.

A hétvégén már közöltünk egy összeállítást arról, hogy a Bourges továbbjutás esetén a Final Four rendezést is megpályázná. A 2013-as bronzérem, illetve a 2014-es negyedik helyüket követõ kisebb visszaesés után szépen rendezte a sorokat a francia csapat. Bár a kinevezésekor sokan (köztük ezeken a hasábokon mi is) felkapták a fejüket, de utólag a szakmai stáb élére Olivier Lafargue jó választásnak bizonyult. Egy kicsit konzervatívabb stílusba terelte vissza a csapatot. Szépen kirajzolódnak azok az elemek, amiket sokáig magáénak tudhatott a Bourges. Mély rotációval dolgoznak, a legalább 12 meccsen szereplõ játékosaik közül kilencen átlagoltak 10 perc felett az EL-alapszakaszban. Mozgékony magas játékosok jellemezte, kiemelkedõ lábmunkával szigorúan védekezõ alakulat. Nem lesz könnyû ellenük.

Hirdetés