Hirdetés
Archivum

EuroLiga: Mi történik, ha három orosz vagy spanyol lesz a nyolc között?:

:

Hirdetés

Jelenleg még két nemzet, Spanyolország és Oroszország is három-három csapattal áll versenyben az EuroLigában. Mivel a FibaEurope szabályai értelmében, ha három azonos nemzetbeli gárda van a legjobb nyolc között, a két alacsonyabban rangsoroltnak egymás ellen kell mérkõznie, így elvben a második körben változhatnak az ágak. Bár erre kicsi az esély, érdemes minden esetet áttekinteni.

“1: If there are three (3) clubs from the same country qualified for the Quarter-Final Play-Offs and two (2) of these clubs are scheduled to play each other according to the system of competition, no changes are required.
If none of the three (3) clubs are scheduled to play each other according to the system of competition, then they will be ranked according to their results from the Qualifying Round. The 2nd ranked club will then play against the 3rd ranked club.
Note 2: Should any switch/switches take place the remaining clubs from those switch/switches will play each other according to those pairings.”
– olvasható a sorozat versenykiírásában.

Jelen helyzetben a spanyoloktól a Valencia, a Salamanca és a Rivas Ecopolis van versenyben, míg az oroszoktól a Jekatyerinburg, a Szpartak Moszkva és az Orenburg. Mivel Jekatyerinburg – Rivas Ecopolis párosítás is lesz a legjobb 16 között, így csak az egyik nemzet lehetne három csapattal. Ebben a párosban toronymagas favorit az uráli együttes, azaz a papírforma szerint inkább az oroszok triplázhatnak.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen a Szpartak Moszkva és az Orenburg továbbjutása is kell. A címvédõnek a Schio ellen reális esélyei vannak, de az Orenburgnak pályahátrányból a Krakkóval igencsak nehéz dolga lesz. Ha Becky Hammonéknak sikerül a bravúr és kétszer legyõzik a lengyel együttest, akkor alakulhat ki a fentebb már taglalt állapot. Ebben a helyzetben a Szpartak Moszkva mérkõzne pályaelõnybõl a negyeddöntõben az Orenburggal, míg a másik ágon a Fenerbahce-Galatasaray páros gyõztese a Salamanca-Pécs páros gyõztesét fogadná.

A három orosz érdekeltség, elsõsorban az Orenburg továbbjutása, összességében a meglepetés kategória lenne, igaz azt a gárdát, ahol Becky Hammon és Tina Charles pattogtat nem lehet leírni.

Természetesen a spanyol triplázásra is van matematikai esély, ehhez a Valenciának és a Salamancának át kell lépnie magyar ellenfelén és a Rivas Ecopolisnak búcsúztatnia kell a Jekatyerinburgot. Ebben az esetben Salamanca-Rivas Ecopolis párharc lenne és így a másik ágon a Krakkó-Orenburg párharc gyõztese játszana a Taranto-Prága kettõssel.

Hirdetés