Hirdetés
Archivum

Euroliga múltidézés: Dinamo Kurszk – USK Praha elõdöntõ 2017-bõl:

:

Hirdetés

Pénteken Sopronban az Euroliga Final4 alkalmával az elõdöntõk során olyan párosításokat láthatunk, melyeknek a közelmúltból is van történelme. Az elsõ elõdöntõt 17 órától az USK Praha és a Dinamo Kurszk vívja. A két csapat a 2017-es négyes döntõben is a fináléba kerülésért küzdött. Emlékezetes, hosszabbításos gyõzelmet aratott a Kurszk az akkor még többek között Candice Dupree-vel felálló USK Praha felett. Az alábbiakban múltidézésként erre az összecsapásra tekintünk vissza.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A 2017-es Final4 elõtt az akori csoportkörben kétszer is legyõzte a Kurszk az USK Prahát, de egy EL-elõdöntõ semmihez sem hasonlítható. Pontgazdag játékkal kezdõdött a találkozó, melyet Marta Xargay triplája vezetett fel. Az elsõ negyedben jellemzõen pár ponttal a prágaiak jártak elõrébb. Végül 10 perc után 26-24 állt az eredményjelzõn. Két kiemelkedõ egyéni teljesítményt regisztrálhattunk, az elsõ 10 percben a prágai Dupree 14, míg a kurszki McCoughtry 10 egységig jutott. Jól szemlélteti a különbséget a másik párharccal, hogy az elsõ elõdöntõben csapatszinten jegyeztek 14, illetve 10 pontot a felek. A második etapban 31-27-ig tartott a prágai elõny. Ezt követõen egy 11-4-es sorozattal fordított a Kurszk és az itt megszerzett orosz elõny a félidõig már kitartott. Az USK Praha számára Dupree ponterõs egyéni teljesítményén túl aggasztó lehetett Petrovic és Palau 3-3 faultja, ráadásul a szerb válogatott klasszisa nem mozgott jól. Szemmel láthatóan kisebb sérüléssel bajlódott. A félidõben 46-44-re ment a Kurszk.

A harmadik negyedre nagyot fordult a játék képe. Dupree mellett kétszer betalált Petrovic, illetve érkezett tripla Palau-tól. A cseh bajnok 12-2-vel indította ezt a periódust és ezzel átvette az irányítást. Sõt, 56-48-nál labdája volt ahhoz, hogy a lélektani 10 pont fölé növelje az elõnyét. A harmadik negyed hajrájára váltott a Kurszk, a belsõ posztokra helyezte a hangsúlyt és Vadeeva pontjaival igyekezett közelebb kerülni. Végül 61-60-ra fel is zárkóztak az oroszok. A negyedik negyed fej-fej melletti kiélezett küzdelmet hozott. Több fordulópontja is akadt ennek a periódusnak. A kurszkiaknál elõbb Vadeeva, majd a keveset mutató Ogwumike pontozódott ki az utolsó 5 percbe érkezve. Ebbõl azonban nem tudott elõnyt faragni a Prága. Ugyanakkor a csehek elõtt az utolsó percben így is megnyílt az út a gyõzelem felé. 77-76-os vezetésüknél 30 másodperccel a rendes játékidõ vége elõtt támadhattak, de nem tudtak dobóhelyzetet kialakítani. Steinberga triplája lejött a gyûrûrõl a dudaszó pillanatában.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A prágai hiba után a gyõzelemért támadt a Kurszk a rendes játékidõ utolsó másodperceiben. Végül Vidmer kapta a festékben a labdát, akit Steinberga faultolt le. A két büntetõbõl csak az egyik lett sikeres, így jöhetett a hosszabbítás. Mindkét csapat fáradtan, beszûkült rotációval érkezett a ráadásba. Ilyenkor felértékelõdnek az egyéni teljesítmények. A rendes játékidõben 37 pontot szerzõ Dupree már nem tudta hátára venni a cseh együttest, ellenben McCoughtry a Kurszkot igen. Egymaga 8 pontot szerzett a hosszabbításban és ezzel a teljesen elfáradó riválisát könnyedén darálta be a Kurszk, amely így fennállása elsõ Euroliga döntõjére készülhet.

Eredmény
Dinamo Kurszk – USK Praha 87-80 (24-26, 22-18, 14-17, 17-16, 10-3)

Statisztika

Hirdetés