Hirdetés
Archivum

Euroliga rájátszás 2012: Az esti mérkõzések:

:

Hirdetés

A délutáni mérkõzésekrõl nagy terjedelemben már beszámoltunk. Az esti program legnagyobb meglepetése, hogy a címvédõ Salamanca hazai pályán kikapott a Schiótól. A sorozatban még veretlen Fenerbahce Yilmaz nélkül a vártnál nehezebben, de legyõzte a Lattes Montpelliert. A Wisla Krakow végig vezetve diadalmaskodott az USK Praha ellen. A Rivas Ecopolis pedig a játéknap legizgalmasabb mérkõzésén a negyedik negyedben fordított a Bourges ellen.

Fenerbahce – BLMA 83-71 (28-14, 18-17, 16-21, 21-19)

Yilmaz nélkül is nyert a Fenerbahce

A sorozatban még veretlen Fenerbahce mérkõzése akkor kezdõdött, amikor a nagy esélyesnek tartott Valencia találkozóját lefújták. A spanyolországi összecsapás kiütéssel végzõdött és úgy nézett ki, hogy az alapszakaszgyõztes még arra is rátesz egy lapáttal. 6 és fél perc játék után már 20-6-ra vezetett a Fenerbahce, amelynek színeiben Yilmaz nem lépett pályára. A törökök elõnye az elsõ etapban a 16 pontot is elérte, 10 perc után végül 28-14-es elõnyben voltak.

A második szakaszban nem nõtt tovább a differencia a két gárda között. A franciák rendezték a soraikat, de ami a legfontosabb beestek a középtávoli dobásaik. 5 perc játék után 34-27-re zárkózott fel a Lattes Montpellier. A szünet elõtti perceket azonban megint megnyomta a Fener és Penny Taylor 14. pontjával 17 pontra léptek el. A szünetben végül 46-31 állt az eredményjelzõn.

A második negyed elsõ másfél percében Matovic, Taylor és McCoughtry is eredményes volt, ezzel a 6-0-s futással pedig 52-31-re hízott a differencia. A gall együttes nem adta fel, a negyed végjátékában még volt egy 8-1-es futásuk, amivel 59-48-ra jöttek fel. A harmadik etap végén 62-52-es állásról árulkodott az eredményjelzõ. Végül a negyedik negyed eleje döntött, amikor egy 7-2-es futással ismét meglógott a Fener. 69-54 után már nem volt visszaút a franciáknak, a vége 83-71 lett.

A Fenerbahce legeredményesebbjei a 24 pontos Penny Taylor és a 20 pontos Ivana Matovic voltak. Ami egyedül aggasztó lehet a török hívek számára, hogy a kezdõ csapat tagjai 33 perc felett játszottak. A Lattes Montpellier legeredményesebbje a 20 pontos Kristen Mann volt.


Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Fenerbahce javára.


Wisla Can-Pack Krakow – ZVVZ USK Praha 66-52 (23-11, 11-18, 12-11, 20-12)

A végére elfogyott az USK Praha

A harmadik helyen rangsorolt Wisla Krakow az USK Prahát fogadta. A prágaiaknál nem épült fel a korábbi sérülésébõl DeLisha Milton-Jones és nem játszott a bokasérülés miatt több hónapot kihagyni kényszerülõ Ilona Burgrova sem. Ennek megfelelõen a hazaiak voltak az esélyesek és már az elsõ negyed végjátékában egy 15-2-es futással nagy elõnyre tettek szert. Még 9-8-ra az USK Praha vezetett, majd innen lett 23-11 a krakkóiaknak.

A második negyedben többször támadhatott a nagyobb vezetésért a Wisla Krakow, de 13 pontnál jobban nem sikerült ellépniük. Ennek ellenére állandósulni látszott a 10 pont feletti lengyel vezetés, de aztán a hazaiak az utolsó 3 percben nem találtak a gyûrûbe. A prágaiak messze voltak a legjobbjuktól, azonban ilyen hiányos összeállításban is ki tudták használni ellenfelük rövidzárlatát. Így egy 6-0-s futással 34-29-re zárkózott fel a szünetre Lubor Blazek alakulata.

A harmadik negyed ismét nagy hullámvasutat hozott. Hol elléptek 10 ponttal a hazaiak, hol visszajöttek 6 pontra a csehek. 30 perc után végül 46-40 állt az eredményjelzõn. A negyedik szakasz eleje ismét a lengyeleké volt. Amikor 8 perccel a lefújás elõtt 51-42-es hazai elõnynél Kulichová összeszedte 5. személyi hibáját és tovább rövidült a csehek rotációja, lényegében eldõlt az összecsapás. A végjátékban még egyszer visszajött 6 pontra a cseh bajnok, de az utolsó két percben sem büntetõt, sem ziccert nem hibázott a Wisla Krakow, így végül 66-52-es gyõzelmet ünnepelhettek.

A krakkói együttesben Milka Bjelica és Erin Phillips is 15-15 pontig jutott, de ki kell emelni Nicole Powell (14 pont, 10 lepattanót) és Ewelina Kobryn (14 pont, 13 lepattanó) dupla-dupláját is. Ujhelyi Petra 10 percet töltött a pályán. A csehek legeredményesebbje a 19 pontos Lindsay Whalen volt.


Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Wisla Can-Pack Krakow javára.

Rivas Ecopolis – Bourges Basket 65-59 (17-13, 8-19, 17-14, 23-13)

Az utolsó 18 másodperc döntött

Annak ellenére, hogy a Rivas Ecopolis a 4., a Bourges pedig a 12. helyrõl érkezett a rájátszásba, a szakírók nem tartották esélytelennek a francia gárdát. Különösen annak fényében nem, hogy a Spanyol bajnokságban nem remekeltek a madridiak és a bajnoki tabellán az 5. helyre csúsztak vissza. Az elsõ negyedben végig fej-fej mellett haladtak a csapatok és végül az utolsó percben 4 pontot szerzõ Anna Cruz vezérletével léptek el 17-13-ra a spanyolok.

A második szakasz elsõ felében nem változott a játék képe, 4 perccel a nagyszünet elõtt 21-21 állt az eredményjelzõn. Az elsõ negyed végjátékát azonban nagyon elrontották a spanyolok: az utolsó 3 és fél percben mindössze 4 pontra voltak képesek, miközben 11-et kaptak. Ennek megfelelõen a szünetre 32-25-re elléptek a gallok.

A harmadik negyed elsõ támadásánál Valdemoro triplából volt eredményes, ami lélektanilag nagyon kellett, hiszen rögtön megállította a Bourges rohanását. Ez a negyed a madridiak felzárkózásáról szólt és 42-42-nél 1 perc 14 másodperccel a harmadik etap vége elõtt egyenlítettek is. A harmadik negyed utolsó percét azonban megint a vendégek uralták és Kublina, illetve Joens találataival 46-42-re ismét elléptek.

A negyedik szakasz elején a Bourges nagy sorozata folytatódott, így 7 perccel a lefújás elõtt már 52-46-os elõnyben voltak. Ekkor Miguel Martinez Mendez a Rivas Ecopolis vezetõedzõje idõt kért és a mérkõzés fordulata is ide tehetõ. 52-52-nél egyenlítettek a madridiak, majd 59-54-re is elléptek. A hazaiak azonban még ekkor sem dõlhettek hátra, 18 másodperccel a lefújás elõtt Joens triplája után 59-59-nél egyenlített a Bourges. A következõ támadásnál azonban Ndongue szabálytalankodni kényszerült, hogy ne menjen az óra és még visszatámadhasson a Bourges. Aguilar nem hibázott, a gallok pedig több pontot nem szereztek. A vége 65-59 lett.

A Rivas Ecopolis legeredményesebbje a 16 pontos Asjha Jones volt, míg a franciáknál Styliani Kaltsidou jutott 17 egységig. Ki kell azonban emelni a súlyos sérülése után visszatérõ Amaya Valdemoro 14 pontját is a spanyoloknál. Krivacevic Tijana 12 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 4 pont, illetve 3 lepattanó került a neve mellé.


Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Rivas Ecopolis javára.

Perfumerias Avenida Salamanca – Beretta-Famila Schio 59-67 (12-14, 12-23, 20-14, 15-16)

 

Bajban a címvédõ

Egy rájátszás akkor rájátszás, ha legalább egy pályán borul a papírforma és az alacsonyabban rangsorolt gárda meglepetést okozva elviszi az elsõ meccset. Idén ezt a meglepetést a Salamanca és a Schio párharca szállította. Pedig az elsõ negyedben nem volt benne az olasz csoda. A telt házas salamancai csarnokban 2-4 ponttal általában a vendégek vezettek, de hol egy Booner, hol egy Sanchez duplával tartották a lépést a spanyolok. 10 perc után 14-12-es elõnyben volt a Schio.

Az igazi fordulatot a második negyed hozta meg. A Salamanca egyszerûen nem talált a gyûrûbe, az olaszoknak pedig szinte minden behullott. Macchi büntetõi után már két perc játékot követõen 22-12-nél 10 pontra hízott a differencia. A Salamancánál elõjött az, amitõl a mérkõzés elõtt is tartottak a FIBA Europe-nak nyilatkozó játékosok. Csapatjáték alig volt és igazából Erika de Souzának társai ebben a szakaszban nem akadtak. Bonner mezõnybõl 11 kísérletébõl csak egyet értékesített, így kódolva volt a bukás. 1 perccel a nagyszünet elõtt már 35-20-as elõnyben volt a Schio. A szünetre végül Fernandez és Bonner kozmetikázta 37-24-re az eredményt.

A harmadik negyedben egy élesebb Salamanca futott ki. A siralmas dobóformán értelemszerûen nem tudott változtatni Lucas Mondelo, de Marta Fernandez többször került helyzetbe és Xargay révén távolról is eredményes volt a címvédõ. 2 és fél perccel a harmadik etap vége elõtt Korstine egy leindítás után 2+1-es helyzetet alakított ki és ezzel 48-41-re jött vissza a Salamanca. A mérkõzés képét azonban hûen tükrözi, hogy Masciadri egy triplával azonnal tudott válaszolni.

A negyedik negyed 51-44-rõl indult. A hazai szurkolók bíztatása közepette a Salamanca óriásit küzdött és Fernandez duplája után 53-48-ra zárkózott fel. 5 pontnál közelebb azonban nem kerültek a hazaiak. A találkozó ott dõlt el végleg, amikor az utolsó percben 65-57-nél üresen kapta triplára a labdát Bonner, de Macchi odaért és blokkolta. Ez lélektanilag is sokkolta a címvédõt. Furcsa ezt leírni, de a Salamancának gyõzelmi esélyei ezen az estén nem voltak. A vége 67-59 lett.

Az olaszoknál a veterán Laura Macchi villogott 19 pontjával, de ki kell emelni Janel McCarville 12 pontját és 9 lepattanóját is. A Salamancánál Erika De Souza 23, Marta Fernandez 18 pontig jutott. Ketten együtt a csapat 59 pontjából 41-et szereztek. Vajda Anna 11 percet töltött a pályán és ez idõ alatt leszedett 5 lepattanót. 

Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Beretta-Famila Schio javára.

Hirdetés