Hirdetés
Magyarország

Euroliga rajt előtt a Sopron Basket – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Csütörtökön a Kangoeroes Mechelen otthonában megkezdi a szereplését a címvédő Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 2022/2023-as kiírásában. Gáspár Dávid, vezetőedzőt kértük helyzetértékelésre.

Kezdjük a magyar bajnoksággal, hiszen 7-0-s rajtból fordultok az Euroligára. Szerintem ez egy értékes 7-0, hiszen a bajnoki előzetesben is kitértünk arra, hogy nem ideális szerkezetben kezdtétek az új évadot. Hogy értékeled a szezon első hónapját?

Még nem stabilizálódott a játékunk. Meccsről meccsre láthatóak pozitív jelek és szépen kezd minden a helyére kerülni. Nem győzöm azonban hangsúlyozni, hogy ez egy hosszú folyamat, amihez kellenek lejátszott mérkőzések, közösen megélt sikerek. Adott esetben egy-egy kudarc, elvesztett mérkőzés is.

Az előbbiekben felsoroltakból lehet tanulni és megérteni, hogy mik az egyéni felelősségek, mik azok a feladatok, amiket el kell látniuk a játékosoknak és ebből alakulhat ki a csapaton belüli hierarchia is. Ennyi változás mellett szerintem teljes mértékben érthető, hogy időre van szükségünk.

Összességében én is örülök ennek a 7-0-nak, de a magyar meccseken is követhető volt végig az a hullámzás, ami jellemzi még a csapatot.

A hullámzás sokszor elhangzott a mérkőzéseket követő villámértékelésekben is. Ez szeptember végén és októberben még természetes. Volt olyan, amire már azt lehet mondani, hogy nem a „természetes hullámzás” része, hanem egy kicsit több annál és szemléletesen szólva oda kellett csapni az asztalra?

Nagy probléma nem volt. Sem hozzáállásban nem tapasztatunk ilyet, sem olyan szemszegből, hogy bármely játékos ne a közösségért, ne a csapatért tett volna a mindennapokban.

Sokkal inkább adódik ez abból, hogy más csapatokból érkeztek a játékosok, nem ebben a rendszerben játszottak és emiatt vannak berögzült automatizmusok, amelyeket időbe telik átalakítani. Elég csak a védekezési rendszerről beszélni, hogy honnan segítünk vagy milyen elveket vallunk 1-1-ben, labdanélküli zárások védésében. Ezeket szépen le kell tisztázni.

Különösen érzékeny pont a támadás, ahol meg kell érezniük a játékosoknak, hogy bizonyos játékokból hol alakul ki helyzet vagy mit szeretnénk, hogy abból hogyan alakítsák ki a helyzeteket, hogyan találják meg egymást. Talán ez a „hogyan találják meg egymást” összecseng azzal, hogy tulajdonképpen egy klasszikus irányítója van a csapatnak, Fegyverneky Zsófia. Egy irányító hiányában még lassabb ez a folyamat.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az irányítókérdésre még röviden kitérünk, de folytassuk a Szuperkupával. A presztízsveszteség elvitathatatlan, de az, hogy az Euroliga rajtja előtt volt egy Euroliga szintű mérkőzés, mindenképpen hasznos. Miről árulkodott az a bourges-i este?

Attól függ honnan nézzük. Valóban egy komoly presztízsmérkőzést vívtunk, amit elveszítettünk. A támadójátékunk döcögősségére mutatott rá. Úgy jellemezném, hogy nagyon sok üres helyzetünk volt és ha sok üres dobóhelyzetet tud teremteni egy csapat, akkor azt elkönyvelhetjük pozitívumként.

Nem arról volt szó a Szuperkupán, hogy kézen keresztül erőltetett támadásbefejezések születtek. Akadt olyan periódusa a meccsnek, amikor ilyen befejezések is történtek, de jellemzően tudtunk kreálni üres dobóhelyzeteket. Az más kérdés, hogy akkor sikeres egy támadás, ha kosárral fejeződik be. Ez az utolsó rész a gyenge dobóforma miatt nem valósult meg.

Azon dolgozni kell, hogy ezeket a helyzeteket a játékosok bedobják. Ennek érdekében sokat kell dobni, ilyen szituációkat szimulálni az edzéseken és önbizalom kérdése is. Ritmust kell fognia a csapatnak, a játékosoknak. Igaz ez a tapasztaltabbakra és a fiatalokra is.

Az új kerettel még nem tudtunk Euroliga szintű csapat ellen játszani, ahogy az eredmény és a mutatott játék rávilágított, van hova fejlődni. Olyan szempontból pozitívan szeretnénk kijönni egy ilyen vereségből, hogy ténylegesen látni miben kell fejlődni és annak érdekében dolgozni. Ezt mi megindítottuk és bízunk benne, hogy ebből tanulva fejlődés mutatkozik a játékunkon.

Courtney Vandersloot egyelőre nem csatlakozik a csapathoz. Erről részletes tájékoztatást adott a klub. Én elsősorban arról kérdeznélek, hogy miként reagált az új helyzetre a szakmai stáb?

Az a gondolkodás jellemzett minket, ami a korábbi években is. Ez egy élethelyzet, amit el kellett fogadni. Megálltunk egy pillanatra és megnéztük, hogy ezt a pozíciót, ezt a szerepkört, ezt a felelősséget ki tudja ellátni a csapatban. Azóta ezen dolgozunk, mert nyilvánvalóan egy személyre – Fegyverneky Zsófiára – 40 percen át minden találkozón ez a feladat nem hárulhat.

Besegít Brittney Sykes, Böröndy Vivien és a magyar mérkőzéseken rövid időre Völgyi Lili is. Nagyon elégedett vagyok a hozzáállásával, a munkájával, de nyilván egy rendkívül fiatal játékos, akinek sokat kell még tanulnia. Összességében ez a felállásunk jelenleg, így szeretnénk ezt megoldani, ebbe fektetünk sok munkát és hitet.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Térjünk át az Euroligára. A csoportkörben a Mersin, a Salamanca, a Mechelen, a Girona, a Schio, a Landes és a DVTK lesznek a riválisaitok. Az elmúlt évhez hasonlóan minimális különbségek lehetnek.

Ezt én is így látom. A csoportunkból a Mersint a játékosállománya miatt kiemelném. A Schiónak, ha nincs is olyan kerete, mint a Fener-nek, de nagyon jól erősítettek. Nem sorolnék fel egyesével mindenkit. A korábbi évek tapasztalatából kiindulva a többi csapatra is elmondható, hogy minden pozíción vannak meghatározó, jó játékosaik. Itt az a kérdés: hogyan érnek ők is csapattá, miként tudják a játékosaik legjobb erényeit felszínre hozni. Ehhez kis időnek el kell telnie és utána fogjuk látni, hogy miként működik a játékuk.

Három héttel később kezdődik az Euroliga, mint tavaly. Jelenthet ez előnyt, több információt vagy a világbajnokság miatt annyira csúszik minden, hogy ebből nem lehet kiindulni?

Nem lehet. Elég arra gondolni, hogy a csütörtöki ellenfelünkről a Mechelen-ről egy mérkőzés felvétele érhető el. A francia bajnokság a hétvégén kezdődik, a Bourges ellen úgy léptünk pályára a Szuperkupán, hogy nem volt felvételünk róluk. Egy-két helyen elkezdődött a bajnokság és mennek a mérkőzések. Összességében a szezonkezdet kihívásait nem ebben keresném.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Zárásul térjünk ki a négy új légiósra. Milyenek az első benyomásaid?

Ezekre a napokra tehető, amikor azt mondhatjuk, hogy Ezi Magbegor nagyjából átesett a jetlag-en. Ez eddig érződött rajta. Ettől függetlenül már a második napján beállt kontakt edzésekre, nagyon jó hozzáállású játékost ismertünk meg a személyében. Intelligens fiatal, aki az első évét teljesíti Európában. Akklimatizálódnia kell még, meg kell értenie az itteni kosárlabdát és a rendszert. Dragana Stankovic ilyen szempontból előrébb jár. Belgrádból érkezett hozzánk, neki már nem kell megküzdenie az időeltolódással. Sokkal komfortosabban mozog a rendszerben. Európai játékos lévén sok hasonló rendszerben dolgozott és gyorsabban ment neki az akklimatizáció.

Alice Kunek hozzáállása, mentalitása, munkamennyisége kitűnő. A játéka azonban még hullámzó. Ez abból fakad, amit korábban mondtam, tehát összeszokás, összecsiszolódás kérdése. Ugyanez igaz Brittney Sykes esetében is. Egy dolog lebeg a szeme előtt, hogy minél gyorsabban a csapat segítségére legyen. A képességei alapján meghatározó tagja csapatunknak.

Jól haladunk, de ahogy többször kitértünk erre: ez időigényes folyamat.

Hirdetés