Hirdetés
Magyarország

Euroliga rangadók és az Európa Kupa rájátszás második körének kezdete:

:

Hirdetés

A héten ismét rákapcsolnak a nemzetközi sorozatok a női kosárlabdában. Az Euroligában mindhárom csapatunk fontos mérkőzést vív. A Szekszárd a nyeretlen Olympiacos otthonában fennállása első idegenbeli Euroliga sikeréért küzd. A Sopron kulcsmeccsen a Spar Gironát fogadja. A DVTK pedig a bombaerős, immár három edzőváltáson átesett Mersin-t látja vendégül. Elrajtol az Európa Kupa rájátszás második köre. A tét a legjobb nyolc közé jutás. A PEAC a Villeneuve d’Ascq elleni párharcot hazai pályán kezdi. A mérkőzések előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA

Olympiacos SFP – Atomerőmű KSC Szekszárd

„Mielőtt rátérnénk a mérkőzésre: ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor meglepő a Szekszárd hétfő esti bejelentése, hiszen Victoria Vivians a csapatuk egyik, ha nem a legjobbja volt. Nyilván kívülről az egyéb tényezőkbe nem látunk bele és emiatt nehéz is értékelni a döntést. Ettől függetlenül érdekes választás Nikola Dudasova, már önmagában a posztját nézve. Nem tudom, hogy alkalmas-e új lendületet adni a csapatnak. Ebből a kisebb gödörből ugyanis mindenképpen ki kellene jönnie a Szekszárdnak. Ehhez egyébként egy idegenbeli győzelem jó alapot adna. Mivel nincs Európa Kupás folytatásra lehetőség, én elsősorban az új játékos beépítésében tudnám megragadni a szerdai mérkőzésnek a lényegét.

Nincs könnyű helyzetben a Szekszárd, mert egyik oldalról nyilván a „legyünk túl rajta” kategória ez a túra, de közben már kivívott magának egy olyan nemzetközi elismertséget a klub, hogy így nem szabad hozzáállnia. Sőt, talán „kötelező győzelmek” is vannak számára és ha vannak ilyenek, akkor ez oda tartozna. Az első idegenbeli sikert jelentené az Euroligában, ami adhat kis önbizalmat. Ugyanakkor ez sem életbiztosítás. Bár továbbra is Megan Gustafson a legjobbjuk, de az Olympiacos kerete az előző körhöz képest változott. Ők az első győzelmükért küzdenek, várhatóan komoly erőket mozgósítanak és egy újabb nagy arányú vereség még mélyebbre lökné a Szekszárdot. Elsősorban ezt az állapotot kellene elkerülni.

Nem irigylem sem a stábot, sem a játékosokat. Bevallom, nagyon nehéz lehet egy ilyen meccs előtt. Elsősorban a fejről, szívről szól majd az előttünk álló este. A fej nyilván alap ezen a szinten, de nehéz szituációban lehet majd látni a játékosok szívét és azt, hogy mennyire küzdenek.”

Sopron Basket – Spar Girona

„Nagy lehetőséget kínált a múlt heti diósgyőri mérkőzés arra, hogy a csoportban előnyt harcoljon ki a Sopron. Ezt végül nem sikerült elérnie. A DVTK-nál sok jó egyéni teljesítmény született. Ők szerintem éppen azért tudnak jól szerepelni, mert mindig több ember hozza magát. A Sopron esetében pedig ugyanazt éreztem, mint amiről sokat beszéltünk itt korábban, hogy kevés hozzájárulás jött a padról. A Mersin legyőzése után, csoportelső pozícióban állva azt visszás mondani, hogy nincs jó passzban a Sopron, mert ennek a csapatnak az ereje minden nehézségtől függetlenül elvitathatatlan. Tartom, hogy a Zsófi-Jeca párosnak olyan rutinja van, amilyen kettőssel nem sok csapat rendelkezik. A csoport még mindig mindenre kínál esélyt. Most a Sopron 7/3-as, a Girona 6/4-es mutatóval rendelkezik. Így ez mind a két együttesnek élet-halál harc, de innentől szinte mindenkinek minden meccs az, akinek nem biztos a kiesése.

Brittney Sykes személye pikánssá teszi a mérkőzést. Sykes biztos, hogy hatványozott erővel fog küzdeni, azt viszont nem tudom megítélni, hogy a Sopron készül-e a védésére külön „vérszívóval”. Nyilván azt el kellene kerülni, hogy ebből olyan presztízskérdés kerekedjen, ami esetleg elviheti a fókuszt. Bár nehéz, de az aktuális feladatra kell koncentrálni, mert rendkívül fontos lenne megtartani a pozíciót a csoportban. Kiindulva a DVTK elleni mérkőzésből, továbbra is kulcskérdés, ha ne csak az előbb már kiemelt Jeca-Zsófi pároson legyen a teher, akik mellé adott esetben egy-egy légiós lép fel, hanem több jó egyéni teljesítmény érkezzen. A védekezés alap. Igaz, egy ilyen támadóerővel rendelkező spanyol csapat ellen nem feltétlenül érzek 51-44-es mérkőzést. A futós játékukban óhatatlanul benne van a több pont, amire fel kell készülni.”

DVTK HUN-Therm – CBK Mersin Yenisehir Bld

„Az elmúlt héten a DVTK a Sopron és a Győr ellen, ha nem is tartott erődemonstrációt, mert nem volt egyik sem sima mérkőzés, de megmutatták, hogy nagyon sok van bennük. Még akkor is tudnak erőt meríteni, ha az ember azt gondolná, hogy kész, elfáradtak… Élmény nézni a játékukat. Szerintem a magyar bajnokságnak is jót tesz az, amit a DVTK mutat. Bajnoki döntőben egy pályaelőnyben a lévő Sopront még mindig bravúr legyőzni, viszont már nincs az, mint a Sopron vagy a korábbi Pécs esetében egy-egy szezonban, hogy téthelyzetben nem veri meg őket senki. Ezt azzal kiegészítve, hogy a csütörtöki rangadó Euroliga szabályok szerint zajlott.

Szerintem a DVTK-nál továbbra is működik az, hogy teher nélkül léphetnek pályára. Ez még akkor is igaz, ha az elmúlt hetek, hónapok teljesítménye alapján talán már nem kezelik magukat egy megilletődött kiscsapatként. Nem is kell! A Mersin olyan kaliber, amelyikre tényleg nyugodtan lehet azt mondani, hogy sztáralakulat, de hozzáteszem: egy verhető sztáralakulat. Ezt már többen bizonyították. Biztos vagyok benne, hogy a DVTK megpróbál újabb csodát tenni, de abban is biztos vagyok, hogy nem fognak rágörcsölni.

A Mersin edzőváltás után van, Roborto Iniguez érkezett hozzájuk. Ez a harmadik edzőváltás és számomra egy kicsit ellentmondásos a helyzetük. Elismerem, hogy eddig nem találták meg a megfelelő edzőt a kerethez, de ezeknek a játékosoknak egy kevésbé erős stáb mellett is többet kellett volna nyújtaniuk eddig. Ha most 180 fokos fordulatot vesznek és megtáltosodnak a játékosaik, az a szememben rájuk nézve is erős kritika lesz.”

EURÓPA KUPA

NKA Universitas PEAC – Villeneuve d’Ascq LM  

„Kiegyenlített párharcra számítok. A statisztikai mutatókban nincs nagy különbség a két csapat között. Érzésre, ha jól taktikázik a PEAC és többen hoznak jó teljesítményt, akkor ez egy megléphető kör. Még akkor is, ha a második mérkőzés lesz idegenben és az első hazai pályán, amivel viszont csütörtökön mindenképpen élni kell. A PEAC minden fronton veretlen még idén otthon. Ahhoz, hogy legyen reális esélye, nem szakadhat meg a sorozata. Egy jó különbség ugyanis tartható a második mérkőzésen.

Mindkét csapat hullámzóbb. A Villeneuve d’Ascq például a rájátszás előző körében Londonban szenvedett vereséget, a PEAC-nak – bár legutóbb magabiztosan nyert Szigetszentmiklóson – voltak a bajnokságban hullámzóbb meccsei. Az Európa Kupára viszont nem lehet panasz és joggal bízhatnak abban, hogy ez továbbra is így marad. A PEAC-ra jellemző, hogy – a soproni bajnoki vendégjátékot leszámítva – nem szenvedett nagy vereséget sehol sem. Ez nagyon fontos erény egy ilyen oda-visszavágós párharcban.

Amennyire az Euroliga és a Girona kapcsán beszéltünk arról, hogy a spanyol stílust a rohanjuk le az ellenfelünket felfogás jellemzi, úgy a franciát a védjük le. Kérdés, hogy ez a PEAC-nak hogyan fog ízleni. Az eddigi riválisaik az Európa Kupában nem erről voltak híresek. A pontos távoli dobások mellett a palánk alatt Kiss Virág jó teljesítményére szükség lesz, illetve a légiósok megfelelő hozzájárulása is nélkülözhetetlen. Ezen a téren az Európa Kupában eddig sem volt probléma. Nem fogja könnyen adni a sikert a francia csapat, sőt egy könnyű pillanata nem lesz ennek a két meccsnek, de ha az elsőn sikerül kialakítani egy megfelelő különbséget és összeszorított fogakkal ki tudnak menni a másodikra, akkor ebben a párharcban van lehetőség. Nem szabad elfelejteni, hogy az Euroliga átjárás lezárása miatt ez már automatikusan a legjobb nyolcat jelentené.”

MENETREND

SZERDA

FIBA női Euroliga

17:30 Olympiacos SFP – Atomerőmű KSC Szekszárd
18:00 Sopron Basket – Spar Girona

CSÜTÖRTÖK

FIBA női Euroliga

18:10 DVTK HUN-Therm – CBK Mersin Yenisehir Bld

FIBA női Európa Kupa

18:00 NKA Universitas PEAC – Villeneuve d’Ascq LM

Hirdetés