Hirdetés
Magyarország

Euroliga selejtező előtt az Aluinvent DVTK – nagyinterjú Cziczás Lászlóval:

:

Hirdetés

Szerdán 18 óra 30 perctől hazai pályán megkezdi szereplését az Euroliga selejtezőjében az Aluinvent DVTK. Az oda-visszavágós kuparendszerű párharcban a Reyer Venezia lesz a rivális. Cziczás László vezetőedzővel beszélgettünk a várakozásokról.

Fotó: DVTK.eu

Az Euroliga selejtező olyan szempontból különleges versenyhelyzet, hogy rögtön a szezon első mérkőzése kiemelten nagy téttel bír. Beszélgetésünket is azzal kezdtük, hogy ennek ismeretében kellett-e változtatni a felkészülés megszokott menetén.

„Nekünk alapjában az megváltoztatta az egész felkészülésünket, hogy az egyik legponterősebb játékosokunkról a Shatori Walker-Kimbrough-ról tudtuk előre, hogy nem lesz itt az Euroliga selejtezőn. Sőt, még a bajnokság első néhány fordulójában sem. Elég nagy lépéshátrányban vagyunk így, de ezzel tisztában voltunk, amikor vállaltuk.” – kezdte válaszát Cziczás László vezetőedző.

„Ami viszont valóban gyökerestől felforgatott mindent, az Chanel Mokango sérülése, aki a játékrendszeremben egy megkerülhetetlen játékossá fejlődött. Vakon tudta minden gondolatomat és mindent, amit szerettem volna kérni. Egész évre elveszítettük, ami alapvetően megváltoztatott mindent az elgondoltakon. Szerencsére időben tudtunk lépni, egy jól csengő nevű chilei lányt leigazoltunk Ziomara Morrison személyében. Így első benyomásra rengeteg időre lesz szüksége, hogy elsajátítsa azt a rendszert, amit szeretnénk tőle, de nagyon kedves lány. Bízom abban, hogy gyorsan fog fejlődni és a későbbiekben nagy segítségünkre lehet.” – mondta a DVTK szakvezetője.

Az elmúlt évad bajnoki ezüstérmesének óriási erőssége lett volna szezon elején az összeszokottság. Chanel Mokango kiválása miatt az ebből adódó előny most csökkent. „Abszolút és még ott van Shatori Walker-Kimbrough, aki szintén nem lehet most velünk.” – tette hozzá Cziczás László. „Nagyon nagy hátrány, ennek ellenére a bevethető játékosainkkal szentül hiszünk abban, hogy jó mérkőzéseket fogunk tudni játszani a Velencével. Nem mindig tudunk edzeni tízen sem, hiszen amellett, hogy nincs Walker és Mokango, a nyári válogatott felkészülésen megsérült Kányási Veronika, miközben Katona Szidónia még mindig nem épült fel. Nyolc felnőtt játékosom van, akik közül kettő 20 év alatti. Ettől függetlenül nem siránkozunk, hanem azokkal, akik rendelkezésre állnak megpróbáljuk ezt az óriási tettet végrehajtani és túlmenni a Velencén. Ha igazságosan akarjuk megközelíteni a párharcot, akkor ilyen előzmények után nem mi vagyunk az esélyesek.”

Tavaly egy ponterős, megalkuvást nem tűrő, küzdős játékot láttunk a DVTK-tól. Cziczás Lászlót arra kértük, hogy jellemezze az idei csapatot.

„Mindig az aktuális játékosokhoz próbálom alakítani a csapat játékát, nem feltétlenül az én magam berögzött dolgaihoz. Lesznek újítások, de alapvetően ugyanazt a támadó kosárlabdát szeretnénk játszani, ami tavaly is jellemzett minket. A sok támadó játékosomból megpróbálok még egy kicsivel több védekezést is kicsikarni, ami úgy gondolom, nem lesz egyszerű feladat. Én azt várom, hogy alapjában véve hasonlóan harcos csapatot fogunk látni idén is, mint, amilyen a tavalyi volt.” – mondta a szakember.

A DVTK nyári játékosmozgásait tekintve ki kell emelni Cyesha Goree szerződtetését. A magyar állampolgársággal is rendelkező amerikai játékos korábban 5:5, majd idén nyáron a 3×3 válogatottban is pályára lépett. A 3×3-as kosárlabdában Medgyessy Dórával világbajnoki ezüstérmet szerzett. A DVTK felkészülési meccsein Goree ponterős játékkal segítette társait. „Fantasztikus benyomások vannak vele kapcsolatban. Jól érzi magát és egy hullámhosszon vagyunk csapaton belül. Egy jó mentalitású ember, ami a legfontosabb. Emellett azt látom, hogy fekszik neki az a játékrendszer, amibe be lett illesztve. Nagyon szép szezon elé nézhet.” – jellemezte játékosát Cziczás László.

Térjünk rá az Euroliga selejtezőbeli riválisra, a Reyer Veneziára. A DVTK vezetőedzőjét az olasz gárda erősségeiről is kérdeztük.

„Amennyire lehetett, felkészültünk belőlük. Tudjuk, hogy nagyon erősek mezőnyposzton. Európa-klasszis centerjátékosaik vannak. Én mégis inkább a mezőnyposztoktól tartok. Úgy érzem, mi a Walker, Kányási, Katona hármas nélkül sebezhetőbbek vagyunk. Hazai pályán sok szurkoló előtt bízom benne, hogy jó meccset tudunk játszani egy nagyon erős ellenféllel.” – mondta Cziczás László. A két csapat tavaly az Európa Kupa csoportkörében találkozott.

„Bizonyos szinten a játékosaikat így már ismerjük, ami viszont változás és nem tudjuk, hogy emiatt mi fog minket érni, hogy náluk új vezetőedző lett.” – vitte tovább a gondolatot a vezetőedző. „Lehet, hogy más stílust fognak képviselni. Ezen a téren az első meccs után leszünk okosabbak. Az egyéneket tudjuk 90%-ban, belőlük felkészültünk és reméljük, hogy ezt a lányok meg tudják valósítani a mérkőzésen. Már hónapok óta nagyon készül erre a párharcra a csapat, nagyon nagy vágy, álom, hogy az Euroligában játszhassunk.”

A jelenledig versenyrendszernek a nagy előnye, hogy a selejtező párharcokat elveszítő csapatok is folytathatják a nemzetközi porondon az Európa Kupa főtábláján. Ott ráadásul egy eredményorientáltabb szereplésre is esély nyílhatna. Ezzel a felvetésünkkel Cziczás László is egyetértett.

„Nem fog senki a kardjába dőlni, ha nem mi fogunk továbbjutni. Azt gondolom, hogy az Európa Kupában szépen tudnánk menetelni. Bár hozzáteszem, hogy ott sem kimondottan a gyenge csapatok játszanak. Ott is bravúr minden győzelem és az Európa Kupát sem szabad lebecsülni. Szép sorozat. Meglátjuk, hogy hol fogunk szerepelni. Az Euroliga-selejtezőben szerdán jön az első félidő. Azon vagyunk, hogy ne dőljön el az első meccsen a párharc vagy, ha eldől, akkor a mi javunkra.” – zárta a beszélgetésünket a DVTK vezetőedzője.

Hirdetés