Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Euroliga selejtező előtt az Atomerőmű KSC Szekszárd – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Jövő héten Sepsiszentgyörgy ad otthont Euroliga selejtező tornának, ahol az Atomerőmű KSC Szekszárd a házigazda Sepsi-SIC és a Kayseri csapatával küzd meg a főtáblára kerülésért. Zseljko Djokics vezetőedzőt kértük értékelésre a poreci torna után és az Euroliga selejtező előtt.

Múlt héten Porecben szerepeltetek. Hogy értékeled az edzőtábort és a lejátszott három mérkőzést?

Öt napot töltöttünk Porecben. Két nap edzéssel, utazással telt és három nap játszottunk meccseket. Nagyon erős ellenfeleink voltak. A rendszeresen Euroliga szereplő, most selejtezőre készülő Schio. Korán elkezdték a munkát azzal a csapattal, amelyik a selejtezőre is ki fog állni. Utánuk az Enisey csapatával játszottunk. Nekik talán most a legerősebb keretük, amióta Porecbe járunk és ott játszunk velük. Zárásul jött a Velence, akik Euroliga főtáblás csapat. Náluk még egy-két WNBA játékos hiányzik, de így is nagyon erősek. Ebből a szempontból hasznos pár nap volt, a csapat értékes tapasztalatokat szerzett.

Most sokan találkozhattak vele, hogy a külső sorunk milyen fiatal. Zala Friskovec 21, Mányoky Réka 19, Miklós Melinda 17 éves. Átlag 19 évesek és sokszor így voltunk a pályán. Ha valaki tavaly azt mondja, hogy egy Schio vagy egy Velence ellen ilyen fiatal csapattal állunk fel, akkor furcsán néztünk volna. Most így vagyunk és ami pozitív, hogy nagyon jól játszottunk.

Elégedett vagyok, ahogy ebben a korai fázisban játszottunk. Természetesen sok-sok hibával, de bebizonyosodott, hogy amikor mi diktáljuk a ritmust, amikor a védekezésben, támadásban tudjuk érvényesíteni a saját szisztémánkat, akkor erős csapatok ellen is képesek lehetünk dominálni. Ez némi optimizmusra ad okot nekem. Euroliga selejtező előtt vagyunk és a legfontosabb, hogy a játékosok legyenek tele önbizalommal és higgyenek abban, hogy tudunk eredményesek lenni erős ellenfelek ellen.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Több sérülés nehezíti a munkátokat. Milyen állapotban van most a csapat?

Nem mindenki egészséges, de reméljük a játékosok többsége bevethető lesz. Az U18-as 3×3-as világbajnoki bronzérmes Horváth Dóri nem játszhat biztosan. A kezdő irányítónk Studer Ági az Euroliga selejtező előtt 30 percet játszott összesen, úgy, hogy előtte három hónapot teljesen kosárlabda nélkül kellet töltenie. Ismerve őt, biztos, hogy megpróbál játszani és kihozni saját magából a legtöbbet. Ha nem is teljesen készült a csapattal, de tudásban, harcosságban az egyik kulcsfigura.

Gereben Líviának talpsérülése van és hosszú ideig tart, amíg meggyógyul. Livi a mentalitásával, a karakterével egy nagyon fontos kulcsfigurája ennek a csapatnak. Három éve Studer Ágival ők ketten fiatalként kulcsjátékosok voltak. Most a sérüléseik óriási probléma, de nem szabad a gondokkal foglalkozni. Arra kell koncentrálni, hogy tudjuk ezeket megoldani. Hiszem, hogy mindent meg fog tenni és talán fájdalommal is próbál játszani az Euroliga selejtezőn.

Leslie Vorpahl szintén kihagyta a Sió Kupát, neki combsérülése volt. Számára a sérülés után nehéznek bizonyult ez a három mérkőzés. Az irányító-poszt kulcspozíció a csapatokban, legalább egy év kell, hogy valaki az edző jobbkeze legyen a pályán. Hosszú út, amíg a figuráinkat, az egész filozófiánkat át tudja adni a pályán. Neki pedig nincs ideje erre. Három kemény ellenfél ellen kellett gyakorolnia. Lesznek még edzéseink a selejtező előtt és bízom benne: eljut arra a szintre, hogy tud segíteni a csapatnak.

Ahogy előbb is mondtam: a legfontosabb dolog, hogy a csapatnak legyen önbizalma. Itt is látszódott, ha a mi játékunk érvényesül, akkor erős ellenfelek ellen is extra jó kosárlabdát tudunk játszani. Az a feladatunk a következő pár napban, hogy az önbizalom-szintet növeljük és pár dolgot csiszoljunk. Megnézzük, hogy mire lesz elég.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A poreci mérkőzéseken Nikolina Milic volt a legeredményesebb játékosotok. Gondolom rá kulcsfeladatok várhatnak az Euroliga selejtezőn is.

Érdekes kérdés ez. Én nagyon örültem a teljesítményének a poreci meccseken, több szituációban is kiderült, hogy tud fejlődni. Nem szabad elfelejteni, hogy nálunk vezér szerepben játszik, míg tavaly Salamancában kiegészítő ember volt. Sok-sok szezon kell, amíg valaki ebbe a szerepbe beletanul. Türelmesnek kell lennie egy vezérnek, aki képes gyors döntéséket hozni a pályán és a legjobb lenni az utolsó, legfontosabb percekben.

Ez egy speciális dolog, ez nem csak a pontszerzésről vagy egyéb statisztikákról szól. Fel kell mérnie, mikor szükséges faultolnia, mikor kell vigyáznia saját magára. Ezeket most tanulja. Éreztem rajta, hogy sokat fejlődött ebben a szegmensben a mérkőzések alatt. Erre jó példa a faultok használata. Volt, amikor gyorsan beütött kettőt. Ami, ha kiegészítő vagy, akkor az elvárás valahol. Vezérként viszont kontrollálni kell. Nikolina nagyon tehetséges játékos, aki sokat tud előre lépni nálunk és hasznos volt neki ez a három mérkőzés erős ellenfelek ellen. Meccsről meccsre jobban teljesített az előbb említett a szegmensben.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Nyilatkoztad a mérkőzések után, hogy több szerkezetet is kipróbáltál. Milyen felállásokat néztél meg?

Az egyik például az a szituáció, amit korábban mondtam. Volt olyan pillanat, hogy három kisemberrel játszottunk Studer Ági nélkül. Tehát Leslie, Zala, Melida. Az Enisey ellen kipróbáltunk egy olyan felállást, hogy Zala irányított, Mányoky és Bálint 2-es, 3-as poszton szerepelt. Az egy magasabb szerkezet volt. Sok variációval dolgoztunk támadásban és védekezésben. Hasznosnak éreztem, mert azt a képet kaptuk, hogy amikor nagy önbizalommal játszunk és saját szisztémánkat a pályára tudjuk tenni, akkor – használhatom ezt a szót – fantasztikusan teljesítettünk. Több szakember is volt a helyszínen és nem hittek a szemüknek például Miklós Melinda védőmunkája láttán.

Szuper dolgok történtek velünk, de kérdés, hogy ezt mennyi ideig tudjuk a pályán tartani téthelyzetben. A három mérkőzésen sok eladott labda jellemzett minket. Ez normális is, mert az alapozás időszakát éljük. Csak a következő héten már az Euroliga lesz a tét. Nagyszerű lenne, ha még egy magyar csapat bekerülne az Euroligába. Sokat tudna kamatoztatni belőle a magyar kosárlabda, mivel fiatal, tehetséges játékosok léphetnének pályára a legjobb csapatok ellen. Brutálisan sokat fejlődnének és mint klub, minket ez motivál. Mi nem gondolkozhatunk a végső győzelemben, mi abban gondolkozunk milyen jó lenne a magyar kosárlabdának, ha fiatal játékosokkal teli kerettel indulhatnánk az Euroligában.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Térjünk át a selejtezőre. Milyen információid vannak a Kayseri csapatáról?

A Botas és a Nesibe Aydin ellen léptek pályára, szereztünk felvételeket és már van információnk, hogy milyen szisztéma alapján terveznek játszani támadásban és védekezésben. A csapataim mindig extrák voltak, amikor fel tudtunk készülni az ellenfelekből, remélem most is így lesz. Horváth Zsófit szeretném megdicsérni, mert a Kayseri minden játékosáról egyéni videókat állított össze a korábbi években mutatott teljesítményük alapján.

Az látszik, hogy egyénileg nagyon erősek. Jó irányítóval, jó kettes posztú játékossal rendelkeznek. Brooque Williams tavaly Bolognában eredményesen játszott. Az olasz mezőny egyik legjobb légiósa volt. Farhiya Abdi a svéd válogatottból is ismert ehet és Euroligás tapasztalattal rendelkezik. Jó és kreatív külső sorunk van. Ha tudunk saját szisztémában játszani kemény védekezéssel, talán ki tudjuk mozdítani őket a saját komfort zónájukból. Ha saját komfort zónájukban maradnak végig, akkor nehéz lesz ellenük, mivel jól képzett játékosok.

A házigazda Sepsiszentgyörgyöt hogy látod? 

Őket jobban fel tudtuk térképezni, mert jártak Magyarországon. Két külföldi játékosuk még nem játszott, Marina Bas és a legújabb igazolás Shaqwedia Wallace, aki a Castors Braine csapatából Euroliga tapasztalattal rendelkezik. Mi természetesen gondolkozunk, térképezünk, készülünk rájuk, de még nem szeretnék beszélni róluk. Nekünk jelenleg az első meccs a legfontosabb és arra koncentrálunk.

Próbáljuk saját magunkból kihozni a maximumot. Ez a torna olyan, természetesen éles szituáció mellett, hogy még az alapozás része és a két mérkőzés után is előrébb kell lépni. A poreci meccsek alapján elégedett vagyok, ahogy a magas posztú embereink játszottak. Fontos dolognak tartom, ha a magas posztokról több mint a pontok 50%-a és a lepattanók 70%-a jön, akkor csapat jól játszik. Nekünk ez most sikerült és ha ezt tartjuk, akkor lehet hinni a sikerben.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés