Hirdetés
Magyarország

Euroliga selejtezőre készül az Aluinvent DVTK – Medgyessy Dórát kérdeztük:

:

Hirdetés

Vasárnap megérkezett az Euroliga selejtező helyszínére, Izmitbe az Aluinvent DVTK. Itt szerdán magyar idő szerint 15 órától a házigazda Izmit csapata lesz az ellenfél. A továbbjutás egy meccsen dől el. A selejtező felvezetéseként Medgyessy Dórát kérdeztük.

Hogy telt az utazás? Milyen körülmények fogadták a csapatot a helyszínen?

Szuper körülmények között vagyunk. Kicsit hosszú volt utazás. Nekünk két óra Miskolcról Budapest, onnan két óra repülés Isztambul és onnan még 150 km utazás várt ránk, hogy megérkezzünk Izmitbe. Nagyon odafigyelnek arra, hogy minden rendben legyen. Figyelmesek, segítőkészek a helyiek. Az ételek rendben vannak, ahogy a szobák is. Nincs ok a panaszra. A hotelt nem hagyhatjuk el, csak busszal az edzésre és majd a mérkőzésre megyünk. Mindenhol maszkot kell viselni és figyelnek is arra, hogy minden előírást betartsanak a csapatok.

Már voltatok a csarnokban. Milyenel az első benyomásaid?

Egy nagyobb csarnokban fogunk játszani, amiben nagyobbak a terek a mi otthonunkhoz képest. Ehhez hozzá kell szokni. Hétfőn délelőtt átmozgató edzéssel kezdtük meg az ismerkedést a mérkőzés helyszínével.

Térjünk át a török ellenfélre, az Izmit csapatára. Sikerült őket feltérképezni?

Igen, sok anyagunk van róluk. A török bajnokságban előkelő helyen állnak. Egy nagyon jó kis csapatról van szó, melynek kimondott célja, hogy az Euroligában szerepeljen. Nem véletlenül vállalták, hogy az ő helyszínükön rendezzék ezt a tornát. Centerposzton kimagaslóak, jó kinti dobóik vannak és egy kiemelkedő amerikai irányítóval rendelkeznek. Mindent megpróbálunk majd a mérkőzésen, meglátjuk, hogyan fog sikerülni.

Nekem vegyes érzéseim vannak. Jelen körülmények között az eredeti kiírásnak megfelelően oda-visszavágós kuparendszerű párharc nem lebonyolítható, viszont ez az egy mérkőzés magában hordozza az esélyt. A sport általános igazsága, hogy egy meccsen bármi megtörténhet és ebben benne van egy szép bravúr is.

Én is így gondolom, ráadásul nem lesznek nézők, ami szintén nekünk kedvezhet. Teljesen más lenne itt nagyobb közönség előtt mérkőzni az Izmit csapatával. Ettől függetlenül nyilván hazai pályán lesznek. Mindent meg fognak tenni a továbbjutásért, arra is készülünk, hogy a játékvezetők nem a mi oldalunkon állnak majd. Azt tudom mondani, hogy mi is szeretnénk Euroligát játszani és mindent meg fogunk tenni, hogy elérjük a célunkat.

Vezetőedzőtök, Földi Attila nem utazhatott veletek. Ez mennyire befolyásolja a csapat életét?

Már a harmadik mérkőzésünket fogjuk Attila nélkül játszani. Völgyi Péter teljes mértékben megpróbálja és tudja is helyettesíteni. Mindent megbeszélnek, hogy milyen taktikai elvek alapján működjünk és hogy készüljünk fel. Völgyi Péter mindent megtesz, hogy kisegítse a csapatot ebben a helyzetben és maximálisan elvégzi a feladatot.

Öt meccset tudtatok lejátszani a bajnokságban, ami – látva a járványhelyzetet – egészen jó arány. Hogy értékeled az átalakult csapat eddigi teljesítményét?

Ez a harmadik szezonom Diósgyőrben. Eddig több rutinos játékos volt a keretben, az idei évre kicsit megfiatalodtunk. Az én szerepem nem sokkal másabb, mint korábban. A külföldi posztra pedig két tapasztalt játékost sikerült igazolni.

A felkészülésünk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Nagyon sok sérülés, betegség hátráltatott minket. Ezen az öt meccsen játszott először együtt a csapat. Kimaradt az a pár hét, amikor a taktikai elemeket tudtuk gyakorolni.

Csapatszinten meccsről meccsre tudtunk előrébb lépni. Ahogy játszottunk, úgy éreztem, hogy jobbak és jobbak leszünk. Azért is szeretnék az Euroligában játszani, hogy komoly erőt képviselő ellenfelek ellen is megmutathassuk ezt. Diósgyőrrel szeretnék játszani pályafutásom során először Euroligát és a csapattársaim is így vannak ezzel.

A statisztika is arról árulkodik, amit mondtál. Az első meccsek után a három rutinos játékos kiemelkedett. Azóta viszont többen is felzárkóztak hozzátok.

Ezt mindenképpen erőltetik nekik az edzők is. Nem véletlenül nem igazoltunk légióst a helyükre, megkapták most a lehetőséget. Nehéz átállniuk arról, hogy nem U20-asok, hanem meghatározó játékosok. Azt gondolom, hogy jó úton halad mindenki. Mindig más lép elő, de például Kiss Angelika fejlődése megmutatkozik számokban is és én ezt várom a többiektől is. Mindenkinek megvan a képessége, hogy meghatározó játékos legyen.

Amikor elkészült a menetrend, elég zsúfoltnak nézett ki, hogy szerdán játszotok a PINKK csapatával, szombaton a Vasassal, vasárnap utaztok és szerdán jön a selejtező. Így, hogy a Vasas elleni meccs elmaradt, már kezelhetőbbnek tűnik a helyzet.

Mondhatom, hogy sajnos ez lett a helyzet. Most az ebben a pillanatban talán jól jött nekünk, hogy tudunk készülni a selejtezőre. Az év elején már úgy készültünk, hogy ez a szezon ilyen lesz. Nem lehet előre tervezni hetekkel és az a döntő, hogy az adott pillanatban az adott szituációra melyik csapat hogy tud reagálni. Ez a bajnokság erről fog szólni és fejben erre kell készülni.

Mennyire volt a fejetekben az elmúlt hetekben, hogy komoly nemzetközi erőfelmérő vár rátok?

Megmondom őszintén, hogy nagyon sok kérdés volt a selejtező kapcsán. Nem olyan egyszerű a helyzet, az is bizonytalan volt sokáig, hogy most játszunk vagy januárban. Sok mérkőzést is vívtunk októberben, nem volt időnk ezzel foglalkozni. Nekünk a magyar bajnokság is nagyon fontos. Mindig az adott meccsre koncentrálunk.

Azért nyilván ott motoszkált az ember fejében, hogy Euroliga selejtezőt játszunk. Ez a csapattársaimra is igaz. Sokan közülük még nem is nagyon szerepeltek ilyen téthelyzetben. Kiváncsian várom, hogy mit tudunk kihozni magunkból. Biztos vagyok benne, hogy ez az új élmény új erőket mozgat meg mindenkiben.

Ezzel is zárnám a beszélgetést, egy ilyen speciális versenyhelyzet még jobban felrázhatja, egybe kovácsolhatja a társaságot.

Pont az ilyen meccsek, téthelyzetek döntik el, hogy kiből milyen játékos válik majd. Nyilván Kristine Vitola, Chanel Mokango vagy én, már voltunk ilyen helyzetben. Kristine Euroligában is szerepelt. Ezek a meccsek kellenek ahhoz, hogy elváljon kiből milyen játékos lesz, hogy tud teljesíteni és megugrani az akadályokat.

Fotó: Instagram / DVTK Kosárlabda

Hirdetés