Hirdetés
Archivum

Euroligás magyar rangadó a hétvége programjában:

:

Hirdetés

Szombaton négy mérkõzést rendeznek a hazai élvonal 16. fordulójában. Kiemelkedik 18 órától a két Euroligás csapatunk az UNIQA Sopron és a CMB Cargo UNI Gyõr rangadója, de a Szekszárd – DVTK csata is izgalmasnak ígérkezik.

Minden bajnoki alapszakasz során, amikor van két Euroligás magyar csapat és azok találkoznak, az egy fontos állomás. Ez most is így van, bár az erõviszonyok jelen pillanatban egyértelmûen az UNIQA Sopron mellett szólnak. A soproni csapat 2017-es évét eddig egy kettõsség jellemzi. A magyar mezõnyben, ahol teljes összeállításában szerepelhet Sterbenz László együttese, a riválisokkal szemben lépéselõnyben van. Minõségben nincs válasza az ellenfeleknek és ez egy kedvezõ pozíciót jelent a tavaszi célok eléréséhez. A nemzetközi kupában más a helyzet, ott hiányzik a rotációból a kimaradó nem európai légiós. Nem véletlen, hogy pénteken történt egy erõsítés. A Gyõr eközben kisebb hullámvölgybe került januárra, ennek oka részben a sérülésekben, részben pedig a sorozatterhelésben keresendõ.

A két csapat októberben egy látványos és pontgazdag mérkõzést vívott, melyen gyõri siker született. Azóta változtak a keretek és ahogy a bevezetõben kiemeltük, a nemzetközi szereplés is komoly tényezõ. Egy azonban nem változott, csak akkor van lehetõség egy szorosabb összecsapásra, ha a Gyõr hasonlóan kiemelkedõ dobóformát tud hozni és a lepattanókban tartja a lépést. Éppen az a két terület, ahol a januári meccseken komoly gondok akadtak. A Sopronnak igazán nagy kihívása a 2017-es bajnoki találkozókon nem volt. A Szekszárd elleni rangadó vagy a PINKK otthonában lejátszott összecsapás csak részben mutatta meg a teljes összeállítás valós erejét. Mindkét alkalommal a második negyedben akadt egy futás, ami döntõnek bizonyult. Egy biztos, hogy az Orenburg elleni Euroliga meccshez képest Cayla George szereplésével palánk alatt stabilabb játék várható, ha ehhez a Sopron hozzá tud tenni egy kiegyensúlyozottabb dobóformát, mint az EL-mérkõzéseken, akkor nagy esélyes. Egy siker az alapszakasz-gyõzelem kapujába vinné a címvédõt.

Szintén rangadó lesz szombaton 18 órától az Atomerõmû KSC Szekszárd és az Aluinvent DVTK csatája. A szekszárdi csapatot nagyon régen láttuk, hiszen két héttel ezelõtt szünnapos volt, az elmúlt hétvégérõl pedig a ceglédi találkozó halasztásra került. Nagy kérdés, hogy ennyi kihagyásnak lesz-e nyoma a játékban. A két csapat õszi meccsét a KSC nyerte Miskolcon, de azóta mindkét keret változott. A Szekszárd magas poszton cserélt, míg a DVTK-nál a szerkezet is átalakult. Maikel Lopez gárdája ebben a felállásban versenyképesebbnek tûnik. Múlt vasárnap megszületett az idei évad elsõ igazán fontos idegenbeli sikere, ami lélektanilag is fordulatot hozhat. A DVTK-nak az alapszakasz elsõ felébõl összeszedett lépéshátránya miatt minden idegenbeli gyõzelemre szüksége lehet. A Szekszárd pedig egy gyõzelemmel stabilizálná helyét a legjobb négy között.

18 órától látja vendégül a PINKK Pécsi 424 a VBW CEKK Cegléd gárdáját. A Cegléd az Európa Kupában továbbjutást jelentõ emlékezetes rigai meccs óta nem lépett pályára. Mivel nagyon szûkös a rotáció, egy kis szusszanásnyi pihenõ kellett a keretnek. Már a Riga elleni találkozók hullámzóbb játékát nézve is látszódott, hogy véges a teljesítõképesség. A PINKK esetében jól látszódik, hogy ami nem állt össze játékban, kohézióban a téli szünetig, azt utána már nagyon nehéz pótolni. Látható, hogy akadtak a múlt hónap elején jobb meccsek, de ez a hullámzás már a szezon végéig benne lesz a játékban. Ennek része egy olyan mértékû szétesés is, ami múlt héten történt. A Ceglédnek ez egy ideális felhozó meccs lesz a kassai fellépés elõtt, míg a PINKK-nél már csak önbecsülésbõl is meg kell próbálni a hátralévõ találkozókon szorosabb eredményeket kialakítani.

A forduló a szombaton 18 óra 30 perckor kezdõdõ BEAC Újbuda – ZTE NKK mérkõzéssel zárul. A BEAC számára a múlt heti Hepp Kupa gyõzelem után ismét egy olyan találkozó jön, amiben meg lehet célozni sikerélményt. Eddig 2017-ben jellemzõen olyan riválisok voltak az élvonalban, akikkel szemben jóval nagyobb a különbség. A két csapat õszi meccsén 32 pontos ZTE-gyõzelem született, de akkor öten hiányoztak a BEAC rotációjából. Gáspár Dávid gárdája nagyon fontos sikert aratott múlt héten a Vasas otthonában, hiszen ezzel biztosította, hogy a hetediknél hátrébb nem végez az alapszakaszban. Ettõl függetlenül a ZTE-nek az elõrelépéshez minden sikerre szüksége van.

Hirdetés