Hirdetés
Archivum

Európa-bajnoki hírmorzsák:

:

Hirdetés

A nõi kosárlabda válogatottak számára Európában nem a pihenésrõl szólt a pünkösdi hétvége. Számtalan felkészülési mérkõzést rendeztek és a keretszûkítés idõszakasza is egyre jobban közeledik. Az alábbiakban összegyûjtöttük a hétvége fontosabb történéseit.

A felkészülési találkozók közül Németországba és Olaszországba érdemes ellátogatni. A német válogatott vendége a szerb nemzeti csapat volt a hétvégén. A három találkozóból kettõt a vendégek nyertek. Sara Krnjic két mérkõzésen szerepelt és ebbõl egyszer csapata legjobbja volt. A szerbek 76-73-as sikerébõl 31 perc alatt 21 ponttal és 11 lepattanóval vette ki a részét, miközben a duplákat 60%-al értékesítette.

Olaszországban a hétvégén egy négycsapatos tornát rendeztek, melyen a házigazdák mellett Hollandia, Görögország és Bulgária legjobbjai vettek részt. A tornán meglepetésre a görögök diadalmaskodtak, akik egyelõre Maltsi nélkül is minden riválisukat felülmúlták. Az olaszok két mérkõzést nyertek, a hollandok egyet, míg Bulgária mind a három alkalommal vesztesen hagyhatta el a pályát.

A riválisaink közül a fehéroroszoknál zajlott az élet, akik Törökországban folytatják a felkészülésüket. Ide már nem tart a csapattal a fehérorosz szövetség tájékoztatása szerint Viktoryia Pantsiukh, Maryia Popova, Sviatlana Valko, Alena Novikava, Volha Istseliatsova és Natallia Baklaha. Hogy ez a végleges keretszûkítés-e, arról nem közöltek információkat. Mindenesetre körvonalazódni látszik a legmagasabban rangsorolt selejtezõbeli ellenfelünk összeállítása.

A C-csoportban szereplõ belgáknál is körvonalazódik a keret, de nem éppen a szakmai stáb döntése okán. Bokasérülés miatt Anke de Mondt és Evelien Callens is legalább két-három hétre kidõlt. De Mondt kiválása azért nagy csapás a belgák számára, mert a veterán sztárok közül már Ann Wauters és Kathy Wambe sincs ott a keretben, így gyakorlatilag nem maradna komolyabb Euroliga rutinnal rendelkezõ játékosuk.
 

Lettországban Zane Tamane válogatottbeli szereplésével akadnak problémák. A kiváló center hazatért az Egyesült Államokból, miután már nem tart igényt a szolgálataira a Phoenix Mercury. Ugyanakkor összeszedett egy kisebb vállsérülést és majd kedden délután az orvosi vizsgálatok után dõl el a sorsa.

Bár nem a selejtezõhöz, hanem már a jövõ évi kontinenstornához kapcsolódik a hír, de nagyon jól fogynak a jegyek Franciaországban. Mint minden nagy esemény esetében, a rendezõ nemzet állampolgárainak a szervezõk kötelesek elõvásárlási jogot biztosítani a hazai érdekeltségû mérkõzésekre.

A 2013-as torna szervezõbizottsága pénteken jelentette be, hogy a középdöntõ csoportkörre elõvételben forgalomba hozott 800 jegy kivétel nélkül gazdára talált. Így talán van remény arra, hogy a siralmas 2009-es lettországi és 2011-es lengyelországi EB-k után, lesznek nézõk a lelátókon. A nemzetközi jegyértékesítés 2012 szeptemberében kezdõdik, miután megtartották a torna csoportjainak sorsolását.

Hirdetés