Hirdetés
Archivum

Európa-bajnokokat köszöntöttek Debrecenben:

:

Hirdetés

Debrecenben az U18-as 3×3-as Európa-bajnokság nõi döntõjét megelõzõen került sor az Európa-bajnok 3×3-as válogatott köszöntésére. Volt alkalmunk Károlyi Andreával is beszélgetni, akivel visszatekintettünk a kontinenstorna sorsdöntõ pillanataira.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A válogatottból Medgyessy Dóra csapatkapitány, Károlyi Andrea vezetõedzõ, illetve segítõje Jakab Máté tudott jelen lenni Debrecenben. Szalai Ferenc az MKOSZ elnöke és Becsky István a debreceni szervezõbizottság elnöke, az MKOSZ elnökségi tagja köszöntötte az Európa-bajnokokat. A szurkolók vastapsa közepette a kivetítõn a bukaresti siker legfontosabb pillanatait idézték fel. A szemfülesek pedig a fényes trófeát is láthatták.

Természetesen, mint minden magyar érdekeltségû világverseny esetében, ezúttal is elkészítettük a visszatekintõ vezetõedzõi interjúnkat. Károlyi Andreát arra kértük, hogy idézze fel a sokáig emlékezetes bukaresti hétvége legfontosabb pillanatait.
 

– Gratulálok az aranyéremhez! Kellemes meglepetést okozott a magyar válogatott a bukaresti Európa-bajnokságon. Számítottál elõzetesen ilyen eredményre?

– Nagyon szépen köszönjük a gratulációt! Nem számítottunk rá. Úgy mentünk ki, vagy legalábbis én úgy mentem ki, hogy ha az elsõ hatban végzünk, már sikerként könyveljük el.
 

– Egy kicsit tekintsünk vissza a torna mérkõzéseire. A csoportkörben, még az elsõ napon Belgium és Románia volt az ellenfél.

– Az elsõ meccset a belgákkal játszottunk, akikrõl semmit nem tudtunk. A játékosokat természetesen ismertünk, hiszen megnéztük a csapatlistát. Játszani azonban nem játszottunk velünk. Fekete ló volt a csoportunkban a belga csapat. Extra játékkal hoztuk a gyõzelmet. Este pedig a románokkal játszottunk. Õket ismertük, elõtte már kétszer megvertük õket. Nagyon magabiztosan játszottunk azon a napon és ahogy ez kiderült a késõbbiekben, az ellenfeleink is így gondolták. Mindenki próbált olyan eredményt elérni, hogy elkerüljön minket.
 

– A másik ágon látszólag az eredmények kedvezõtlenül alakultak, hiszen a spanyol-orosz ágra került a válogatott. Elõzetesen ez tûnt a legnehezebbnek. Ti hogyan éltétek meg belülrõl?

– Igen, ez volt a nehezebb ág a spanyolokkal, az oroszokkal és aztán a házigazda románokkal. A szombati napon volt egy cseh-spanyol csoportdöntõ, ahol azt döntötték el, hogy ki tud elkerülni minket – ezt utána a csehek mondták. Abszolút olyan meccs is volt, hogy látszott is a csapatokon: velünk nem szeretnének játszani. Végül a cseheknek sikerült megugrani ezt az akadályt és a spanyolokon is érzõdött, hogy ez nem sikerült nekik, amikor lejöttek a pályáról.

A vasárnapi spanyol meccs elõtt már izgultunk rendesen, hiszen mégiscsak arról szólt, hogy a négybe kerüljünk. Én azt gondolom, hogy egy-két percet leszámítva az elején, magabiztosan játszottunk.
 

– Ezt követõen jött az oroszok elleni elõdöntõ. A 2014-es Európa-bajnok, bombaerõs rivális ellen mire építettétek a taktikát?

– Az oroszokról azt kell tudni, hogy a keretüket Euroligás játékosok alkotják és van egy 198 cm-es centerük, aki korábban a Jekatyerinburgban játszott. Minden poszton magasabbak, mint mi. Azt beszéltünk a lányokkal, hogy ha nem vagyunk magasabbak, akkor használjuk ki, hogy picik vagyunk. Próbáljuk kihozni ebbõl a legtöbbet. Ezt is nagyon jól megoldották a lányok. A magas centerüket kitolták a palánk alól, a kisebbeket levédték 1-1-ben és csapatként jól játszottunk.

– A döntõben ismét Románia várt a magyar válogatottra. Az élõképes közvetítésen keresztül én azt éreztem, hogy sokkal jobban bírtuk a végét. Belülrõl miként láttad?

– Fizikálisan és mentálisan is jobban bírtuk, igen. Amíg egál volt a meccs, addig a játékvezetõk is olyanok voltak, hogy amit lehetett segíteni nekik, ami egy hazai pályában benne van, azt megkapták. 5 perc környékén volt egy kis megingásunk, ott volt egy jó ütemben kikért idõ. Az átlendítette a holtponton a csajokat és onnantól nem volt igazán kérdés.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

– A torna összefoglalóiban szinte mindenhol kiemelésre került, hogy a magyar válogatott volt az egyetlen, amelybõl mind a négy játékos bekerült a 15 legjobb pontszerzõ közé. Ez nekem azt mutatja, hogy igazi csapatmunka volt a siker.

– Általában olyanok a csapatok 3×3-ban, hogy van egy-egy varázsló, aki egy kicsit öncélúan próbálja megnyerni a meccset. Náluk ez nem így van. Nekem is csak most esett le a listát látva, hogy az elsõ 15-ben csak mi vagyunk benne négy játékossal. Más válogatottakból egy esetleg kettõ játékos.

– Milyenek a visszajelzések az aranyérem után?

– Facebook-on nem lehet annyit görgetni, hogy el lehessen tüntetni minket. Már én is azt mondom, hogy tele lehet az emberek hócipõje azzal, hogy konkrétan velünk van tele a Facebook. Minden más média is nagyon érdeklõdik és a kosárszövetségben is örültek nekünk, gratuláltak. Jó a visszhangja ennek.

– Tudom, hogy nagyon korai még ez a kérdés, hiszen október messze van és addig beindul a klubszezon, de röviden térjünk rá a Világbajnokságra. Milyen kerettel tudtok utazni és szerinted mi várható ebben – a 3×3-at tekintve – igen szokatlan idõpontban rendezett tornán?

– Egy más tészta a Világbajnokság. Azzal, hogy olyan idõszakban lesz a Világbajnokság, amikor mennek az európai bajnokságok, teljesen más összetételû csapatok fognak részt venni. Náluk sem tud majd Medgyessy Dóri velünk tartani, mert október 11. és 15. között lesz a Világbajnokság, míg a Cegléd október 13-án Oroszországban Európa Kupa meccset játszik. Abból kell fõznünk, ami lesz. Én nem aggódom a lányok miatt, egy újabb kalandra utazunk októberben.

Hirdetés