Hirdetés
Magyarország

Európa-bajnokság és egyetemi játékok után – Rozmán Lilla nyilatkozata:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az UNI-Győr MÉLY-ÚT első csapatának keretéből Rozmán Lilla az elmúlt időszakban két nagy világversenyen is szerepelt. Az UNI Győr-SZESE együttesének játékosa az U20-as Európa-bajnokságot követően a lengyelországi Lódzban rendezett Európai Egyetemi Játékokon is megmutathatta tudását. Lilla legelőszőr a soproni Eb-re emlékezett vissza.

“Az az igazság, hogy nagyon sok újdonságot nem tudok mondani az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Ez is már párszor elhangzott előttem: egyértelmű, hogy van bennünk némi hiányérzet, de azt gondolom, hogy egész Európát tekintve az 5. hely egy nagyon szép eredmény. A két csapat, akiktől Sopronban vereséget szenvedtünk, később az Eb-döntőt játszották, így szerintem nincs szégyenkeznivalónk. Ami talán kisebb szomorúságra adhat okot, hogy nem sikerült legalább olyan jó eredményt elérnünk, mint a tavalyi debreceni világbajnokságon.” – fogalmazott Rozmán Lilla, aki egyben az 2021-es debreceni világbajnokságon bronzérmet szerzett csapat tagja is.

“Ha összehasonlítom az U19-es világbajnoki és az U20-as Európa-bajnoki csapatot, akkor azt mondhatom, hogy nem sokban változott a szerepköröm. Mindkét alkalommal azon volt a hangsúly, hogy beverekedjem magam a legjobb 12-be, az utazó keretbe. Ez sikerült, ami hatalmas büszkeségre ad okot. Minden egyes alkalommal, amikor pályára kerültem, próbáltam magamból kihozni a maximumot és abban segíteni a csapatot, amiben csak tudtam.

A soproni Eb-szerepléssel számomra lezárultak az utánpótlás évek. Nagyon sok mindent adott nekem ez az elmúlt időszak. Rengeteget tanultam és még annál is több élménnyel gazdagottam. Volt arra is példa, hogy különböző sérülések miatt kosárlabdamentesen telt egy-két nyár. Éppen ezért, össze tudom hasonlítani, hogy milyen az, amikor teljes értékű tiniként telik egy nyár, és milyen az, amikor élsportolóként. Az az igazság, hogy az utóbbit választanám. Olyan élmények részesei lehetünk a kosárlabda révén, amik nem sok mindenkinek adatnak meg. Az tény, hogy egy edzőtábor során belegondol néha az ember, hogy miből marad ki, de ahogy megszólal a magyar himnusz a meccsek előtt, az érzés mindenért kárpótol. Magáról a csapatról pedig már nem is beszélek – életreszóló barátságok kötődtek az évek során.

Szomorú, hogy véget értek az utánpótlás évek, de izgatottan várom, hogy mit hoz a jövő. Egy teljesen új fejezet kezdődik.” – mondta Lilla, aki a lengyelországi egyetemi játékokról is mesélt.

“Az egyetemi játékokat is nagyon élveztem, kicsit az olimpiához tudnám hasonlítani az ottani hangulatot. Sok sportoló álma, hogy egy ilyen eseményen vegyen részt, ahol több sportág sportolója van egy helyen. Egymás meccseire is kijártunk, voltunk olyan sportágakon, melyeket ritkán vagy soha nem nézünk – gondolok itt a tollaslabdára vagy az úszásra.

Nagyon jó volt ott lenni és sajnálom, hogy nem alakult jól a szereplésünk. Én azt gondolom, hogy kereshetünk kifogásokat, de a számok, illetve a teljesítményünk magáért beszélt. Nem volt kifejezett centerünk, ezt a játékot pedig nehéz magas ember nélkül játszani. Emellett, voltak sérültjeink és betegeink is. Nekem is volt egy kisebb betegségem, emiatt meccset is ki kellett hagynom.

Mindent egybevéve én itt is azt tudom mondani, hogy nem lehetünk csalódottak, hiszen már az is egy nagy szó, hogy kvalifikáltuk magunkat. Ami viszont szembetűnően nagy különbség volt, az a fizikalitás, a játékosok felépítése. Ezen a téren a mi csapatunk nagy hátrányban volt. Ezt ideig-óráig tudtuk kompenzálni, de a végére már nem volt elég. Akit talán ki tudnék emelni, az a Chroméj Hajnalka volt, aki teljesítményével próbálta hátára venni a csapatot.” – fogalmazott a győriek fiatal játékosa. A jövő héttől már kezdődik az első csapat felkészülése, amit a következő szezon során Cziczás László fog vezényelni.

“Könnyebbségnek tartom, hogy már dolgoztam együtt Cziczás Lászlóval. A mi csapatunk nagy részben magyar játékosokra épül, akik mind ismerik az ő munkásságát, illetve ő is ismer minket. Szerintem ez megkönnyíti a helyzetünket, hisz nem nulláról kell építkeznünk. Én izgatottan várom a következő szezont, és szerintem egy kis változás és új impulzusok jót fognak tenni a csapatunknak.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés