Hirdetés
Archivum

Európa Kupa ellenfélnézõ: Artego Bydgoszcz:

:

Hirdetés

A héten nem rendeznek mérkõzéseket az Európa Kupában. A rájátszás január 23-án és 24-én folytatódik, immár a második fordulóval. Ebben a körben bemutatkoznak a kiemelt magyar csapatok is. Összeállításainkban igyekszünk röviden bemutatni az ellenfeleket. Az alábbiakban az Atomerõmû KSC Szekszárd riválisával a lengyel Artego Bydgoszcz alakulatával ismerkedhetünk meg.

Az 1994-es alapítású Artego Bydgoszcz a 2012/2013-as évad óta tekinthetõ igazán meghatározó alakulatnak a lengyel élvonalban. Ekkor állhattak elõször dobogóra, egészen pontosan bronzérmet szereztek. Azóta még négyszer értek oda a legjobb háromba: a 2013/2014-es szezon végén szintén harmadik pozícióban zárta. A 2014/2015, 2015/2016 és a 2017/2018-as évadokban pedig ezüstérmesek lettek. Abban a tekintetben párhuzamba állíthatóak a Szekszárddal, hogy õk is tavaly szerezték az elsõ nagy trófeájukat, miután az Euroliga csapatokat megelõzve elhódították a Lengyel Kupát.

Az idei évadot tekintve a bajnokságban jelenleg 10 gyõzelemmel és 3 vereséggel rendelkeznek, amivel a tabella negyedik helyét foglalják el. Rendkívül sûrû a lengyel élmezõny, hiszen két gárda rendelkezik 11/2-es mérleggel (Polkowice, Gdynia) és kettõ 10/3-mal (Bydgoszcz, Torun). Az eredménysorukat tekitnve kétszer a Torun-tól, egyszer pedig a Gdyniától kaptak ki.

Az Európa Kupa Keleti Konferenciájában a hazai rivális Gorzow, illetve a Södertälje és a Szpartak Moszkva gárdájával szerepeltek egy négyesben. Négy gyõzelemmel és két vereséggel zártak. A Gorzow-tól és a Szpartak Moszkvától kaptak ki egyszer-egyszer. Nem fértek be a nyolc kiemelt közé. A rájátszás elsõ körében a szekszárdiak által is jól ismert Nymburk-kal mérkõztek. A cseheket két magabiztos sikerrel ejtették ki. Már az elsõ meccsen eldönthették volna a továbbjutást, hiszen 15 ponttal is vezettek riválisuk otthonában. Onnan még faragott a hátrányából a Nymburk és 72-66-ra visszajöttek. A 93-66-os visszavágón azonban nem engedett felzárkózást ellenfelének a lengyel élcsapat.

Magas szerkezetû alakulatról van szó, melyben két center dominál. Õk Ziomara Morrison és Dragana Stankoviæ. Morrison a bajnokságban 14.5 pont, 6.3 lepattanó, az Európa Kupában pedig 13.1 pont, 6.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. A hazánkban is jól ismert Stankoviæ eközben a bajnokságban 13.8 pont, 8.2 lepattanó, az EK-ban pedig 14 pont, 9.9 lepattanó átlagot hozott össze. Ez a felállás az igazán nagy fegyverük, hiszen az Európa Kupa szintjén a festékben a mezõny egy jelentõs része zavarba hozható. Nem Stankoviæ az egyetlen, aki megfordult Magyarországon. Itt pattogtat a Gyõrbõl ismert Tamara Radocaj. A szerb irányító 20 perces játékosnak számít náluk.

A keretüket nézve ki kell emelni a honosított veterán amerikai irányítójukat Julie McBride-ot, aki szíve-lelke és szellemi vezére ennek a gárdának. A 36 éves klasszis a bajnokságban 10.1 pont, 6.6 gólpassz, míg a nemzetközi porondon 7.4 pont és 7.8 gólpassz átlagot hozott össze. A lengyel magot nézve két meghatározó veterán válogatottjuk van a 186 cm magas erõcsatár Agnieszka Szott-Hejmej és 180 cm magas bedobó El¿bieta Miêdzik személyében. A téli átigazolási piacról a kettes, hármas poszton bevethetõ Alexis Hornbuckle megszerzésével erõsítettek. Eddig két-két bajnoki és Európa Kupa meccsen játszott. Ha sikerül beépíteni, tõle ponterõs teljesítmény várható.

Hirdetés