Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa Final Four-ra készülve – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Hirdetés

Pénteken kezdődik az Európa Kupa négyes döntője Szekszárdon. A házigazda Atomerőmű KSC Szekszárd az olasz Reyer Veneziával mérkőzik az elődöntőben. Zseljko Djokics vezetőedzőt kérdeztük a várakozásairól.

Még egy kicsit kanyarodjunk vissza a múlt hétre, a bajnoki elődöntőkre. Melyik a csapat valódi arca, az amelyik 66-57-es vagy amelyik 90-75-ös győzelmet aratott?

Jobban szeretem, amikor kevesebbet kapunk. A második meccs olyan volt, hogy 20 pontos különbségnél a Győr gyorsított a játékon, sorra mentek be a dobásaik, nagyjából 5 másodperces támadásokat vezettek a negyedik negyedben és ezért született ilyen sok pont. A harmadik negyed végén még 50 pont alatt tartottuk az ellenfelünket, egészen pontosan 63-47 volt az állás és többségében mi kontrolláltuk a mérkőzést. Összességében elégedett voltam akkor is a védekezéssel.

Ha az Európa Kupára nézünk előre, akkor nagyon fontos lesz a védekezés. A Reyer Venezia az olasz bajnokságban egy vereséggel áll, azt is a Famila Schio-tól szenvedték el. Ott nem szabad belemenni lazán, kelleni fog az agresszivitás, a keménység. Nagyon fontos lesz: hogy fogunk védekezni az üres elzárásoknál, a hand-off szituációknál, tehát a kézből kézbe történő átadásoknál, utána alsó poszt, pick and roll és labdás 2-2, az ezeken való védekezés is meghatározó.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Klubtörténeti sikert értetek el az Európa Kupa négyes döntőjébe kerüléssel. Lehet a következő napokra már egy felszabadult jutalomjátékként tekinteni?

Mi soha nem dolgoztunk lazán, fontos, hogy nyomás alatt tartsuk a csapatot. Olyan értelemben mondom ezt, hogy mindig legyenek feladatok és célok. Minden mérkőzésre készül game plan. Nem mehetünk bele úgy, hogy csak élvezzük a játékot. Most, hogy itt vagyunk, ugyanúgy mint eddig, csinálunk scoutingot az ellenfelekről, elkészítjük a game plan-t támadásra és védekezésre. Mindenkinek meglesznek a feladatai, amihez tartania kell magát és annak megfelelően játszania. Ha mi a saját ritmusunkat tudjuk a pályára tenni, akkor lesz esélyük nyerni. Ha a Velence ritmusa érvényesül, akkor komoly problémák lehetnek. Sok olyan játékosuk van, akik dominánsak saját posztjukon.

Visszatérve ahhoz, amit kérdeztél. Én nem úgy fognám meg, hogy felszabadultan élvezni lehet egy ilyen Final Four-t, hanem úgy, hogy DeWanna kivételével, aki Euroliga döntőt, WNBA play-off-ot is játszott, mindenkinek ez értékes lehetőség rutinszerzésre. Hosszú távon gondolkozva mindenki extra tapasztalatokra tehet szert. Gondoljunk bele, hogy Studer Ági 22, Zala Friskovec, Gereben Livi 21-21, Miklós Melinda 17 éves a külső sorunkból. Előttük áll az egész pályafutásuk és nekik nagy segítség lehet, hogy magasabb szintre kerüljenek.

Mit kell tudni a Velencéről? A játékukat elemezve milyen csapatot ismertél meg?

Évek óta ott vannak a legjobbak között Olaszországban. Szisztematikus munka jellemzi őket, nagyon erős utánpótlással rendelkeznek, amelyből több játékos az Egyesült Államokba megy tanulni, majd onnan visszajön hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy az amerikai iskola is megjelenik. Ezen felül kiemelném a fizikumot és azt, hogy olyan légiósaik vannak, akik Euroliga tapasztalattal rendelkeznek. Különösen erős a Gintare Petronyte, Temi Fagbenle, Natasha Howard trió, amely nagyon domináns.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Az utolsó négy olasz bajnoki mérkőzésen Yvonne Anderson nem játszott, de olyan információink vannak, hogy nincsen komoly problémája, csak nem akartak kockáztatni. Combo guard poszton egész jó játékosról van szó. Van két agresszív irányítójuk, olasz válogatottjaik, hármas poszton nagyon jó embereik. Jó csapat, sok játékost rotálnak. Kulcsmomentum lesz, hogy fizikálisan ki fog dominálni, a test-test elleni küzdelemből ki jön ki jobban. Amikor a Schio-tól kikaptak, nem tetszett nekik a kemény játékuk és nekünk is ebben lehet esélyünk.

Nektek hagyományosan jól szoktak sikerülni az ilyen torna szituációk. Lehet ebből kiindulni most is?

Ez majd hétvégén kiderül, hogy most jól sikerül-e. Az a csapat, amely rendes edzésmunkát végez, nekik fekszik ez. Meccseken nem fáradnak el annyira a játékosok, hanem javul a formájuk. Olyan csapat vagyunk, hogy hiszünk a munkában. Ebben a szezonban nem mindig volt lehetőség dolgozni, de a tornák előtt tudtunk egy hetet edzeni és minden energiánkat arra fordítottuk akkor, hogy az adott meccsekre felkészüljünk.

Most már a szezon vége felé járunk, a rájátszásból is két párharcot teljesítettünk és például a Győr ellen sem engedhettük meg, hogy a Velencére koncentrálhassunk. Sűrűbben mennek tehát a dolgok. A lányok két szabadnapot kaptak múlt hétvégén, szombaton és vasárnap, a stáb viszont Húsvét ellenére teljes gázzal dolgozott. Én optimista vagyok. A legfontosabb, hogy mindenki egészséges legyen!

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés