Hirdetés
Archivum

Európa Kupa: megmutatta valós tudását a PEAC-Pécs:

:

Hirdetés

A PEAC-Pécs minden elõzetes várakozást felülmúlva 84-43-ra gyõzte le a cseh Nymburk gárdáját az Európa Kupa 4. fordulójában. A pécsiek ezzel a gyõzelemmel a matematikai esélyeiket életben tartották a továbbjutásra, de ehhez idegenbeli bravúrra lenne szükség.

Nem múlt el nyomtalanul a nem túl acélos õsz a PEAC-nál, a családiasnál is családiasabb hangulat fogadta a csapatokat. A pécsieknél természetesen még nem léphetett pályára Destiny Williams, de mindenki más hadra fogható volt a keretbõl. Az elsõ meccs nagy különbségû cseh gyõzelme után mérsékelten optimista beharangozóval vártuk az összecsapást, melyben azt ecseteltük, hogy a magyar csapat mentalitásán múlik, hogy ebbõl éles meccs lesz-e. A PEAC pedig nagyon akart. Bár az elsõ negyedben még fej-fej haladtak a csapatok, de a pécsi játékosok testbeszéde, egyáltalán az egész hozzáállása a meccshez lényegesen elõremutatóbb volt, mint ebben a szezonban eddig bármikor.

Pedrals két büntetõjével indult a meccs, melyre még válaszolt a Nymburk. A csehek 7-4-re és 9-8-ra vezettek az elsõ szakaszban, de már ekkor akadtak arra utaló jelek, hogy ez más lesz, mint a kinti meccs. Nem érvényesült a rivális magassági fölénye és az elsõ találkozóval ellentétben nem is tudtak átfutni a PEAC-on. Pedrals jól bontotta meg a betöréseivel a cseh védelmet, így 2+1-es helyzetével 11-9-re módosította az állást a PEAC. Az elsõ negyedet pedig Fûrész Dia triplája zárta le.

A második szakaszban 14-14-nél egyenlített a Nymburk, de erre Fûrész két gyors duplája és Zele ziccere érkezett válaszul. Lendületesen játszott a PEAC, voltak szerzett labdák és ezekbõl sikerült indulni. A meccs végéig ezekbõl a helyzetekbõl 30 pontot ért el a magyar csapat. Ez a játékelem õsszel például teljesen hiányzott a pécsiek játékából. Nem véletlen, hogy 20-14-nél a vendégek idõkérése miatt állt a játék. Ezt követõen a hazájában még veretlen Nymburk – bár sok helyen úgy jelent meg, de a bajnokságból kiemelt USK Prahával még nem játszottak és õket így nem is gyõzhették le – 23-19-re felzárkózott, de a hátralévõ 25 percnek ez volt a legszorosabb mérkõzésállása.

A PEAC a félidõig 15-0-s futást csinált. Ennek a nagy szériának az alapját Fûrész és Pedrals találatai adták, akik a nagyszünetig 21 pontig jutottak. A lepattanócsatában mindössze 23-21-re vezetett a magasabb szerkezetû rivális. A cseheknek összejött egy félidõ alatt 14 eladott labda, a mezõnymutatójuk pedig 25,8% volt. Mondani sem kell, hogy ezzel nemzetközi meccset nem lehet nyerni.

A harmadik szakaszt a csehek egy új felállásban nyitották, a szakvezetõjük beküldte a két legmagasabb emberét, akik általában nem szoktak egymás mellett játszani. Nyilván abban bíztak, hogy ezzel sikerül zavart elérni, de két teljesen felesleges faultot leszámítva a PEAC ezt is jól reagálta le. Stankovic fel tudta venni a harcot velük, sõt mozgékonyságát kihasználva kifejezetten eredményes játékkal nyitotta ezt a periódust. A pécsiek jó teljesítményének a kulcsa a védekezés volt. Roberto Hernandez eddigi magyarországi munkája alatt nem feltétlenül csapatai kiemelkedõ védõmunkájával ért el sikereket, de a spanyol szakvezetõ ezen a téren rendezte a sorokat. Nem engedte a PEAC, hogy a csehek bejátsszák a festékbe a labdát, az elõzetesen fürgének gondolt cseh kisemberek betöréseit jól védték és a passzsávokat remekül zavarták a pécsiek, megbénítva ezzel az ellenfél támadásait. A Nymburk megpróbált triplákkal közelebb kerülni, de ez sem sikerült nekik. Támadásban egyértelmûen extra napja volt a PEAC-nak, a padról is érkezett 34 pont. Egy idõ után pedig teljesen reálissá vált, hogy nagyobb különbséggel nyerjen a PEAC, mint amivel kikapott Csehországban.

A negyedik negyednek 66-32-rõl vágtak neki a csapatok és már csak annyi izgulni való maradt, hogy a koncentráció 40 percig kitartson és a csehek egy nagy futással ne kozmetikázzák az egymás elleni összevetés szempontjából fontos 14 pont alá a vereségüket. Ez a játék képében nem volt benne és nem is figyelt erre a rivális. Az elõzõekben sokat méltattuk a PEAC teljesítményét, de ennek van egy másik oldala, az ellenfél példátlanul gyenge napja. Nem tudjuk, hogy esetleg létezik-e valamilyen belsõ konfliktus a cseheknél, de motiválatlan, dekoncentrált és egy kifejezetten felkészületlen csapat benyomását keltette a Nymburk. Ez nem von le semmit a pécsiek érdemeibõl, hiszen a PEAC váratlanul jó játéka is kellett ahhoz, hogy zavart okozzon az ellenfélnél. A vége 84-43-as gyõzelem lett, mely során a pécsieknél minden nevezett játékos pályára lépett. Pedrals és Fûrész 16-16 ponttal zárt, Parks 10 egységig jutott, míg Kaposi Pálma 9 ponttal és 10 lepattanóval dupla-dupla közelébe került.

Eredmény
PEAC-Pécs – Basketball Nymburk 84-43 (14-12, 24-7, 28-13, 18-11)

Statisztika

Hirdetés