Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa négy közé jutás után a Szekszárd – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd a francia Saint Amand Hainaut Basket és a török Elazig legyőzésével bejutott az Európa Kupa négyes döntőjébe. A törökországi Kayseriben lebonyolított buborékos torna tapasztalatairól Zseljko Djokics vezetőedzővel beszélgettünk.

Először tekintsünk vissza a francia csapat elleni nyolcaddöntőre. Hogy értékeled azt a találkozót, mi döntött a javatokra?

Beigazolódott, amit az elutazás előtt nyilatkoztam, hogy csalóka a francia bajnokságban elfoglalt pozíciójuk. Légiósokkal megerősítve a teljes keretükkel egy masszív csapatot alkotnak. Három tapasztalt és agresszív irányítójuk van és készültünk arra, hogy agresszívan fogják majd Studer Ágit irányítóposzton. Ezen felül centerposzton is nagy erősnek tűntek. Sikerült jól felkészülnünk erre és azért is tudtunk nyerni, mert nem engedtük nekik, hogy kizökkentsenek minket. Kemény, fizikális meccs lett, amiből győztesen kerültünk ki.

A játékvezetők szerintem túlzottan engedték a kontakt játékot, de én ezt tartom a modern kosárlabda alapjának. Általában rólunk mondják azt, hogy keményen védekezünk és most mindenki láthatta itthon is, hogy európai-szinten ugyanez folyik a francia vagy a spanyol csapatoknál. Hozzájuk képest nem is vagyunk agresszívak. Ezért nem szeretem, amikor erről beszélnek itthon. Emiatt szoktam mondani, hogy inkább mindenkinek így kellene hozzáállnia, mert abból a felnőtt és az utánpótlás válogatott is profitálhat. Ez a különbség a legjobbak között és ezt kell megszokni. Szerintem mi ehhez az edzésmunkánk alatt hozzászoktunk, jól reagáltunk és ezzel tudtunk nyerni.

DeWanna Bonner eredményes játékkal mutatkozott be. Talán többet is mutatott az első meccsen, mint amit előzetesen várni lehetett tőle. Hogy értékelted a debütálását?

Öt edzésen vett részt előtte, mindenki látta az edzéseken, hogy minden tekintetben nagy klasszis, de azzal is tisztában voltunk, hogy nincs tökéletes fizikális állapotban. Amikor jön egy új játékos, főleg, ha ilyen kaliberű, akkor az elején mindenki azt várja tőle, hogy ő oldja meg. Egy kicsit azt éreztem a keddi meccs elején, hogy a többiek nem játszottak elég bátran mellette. Fontos volt, hogy DeWanna higgadt tudott maradni és ott az elején bedobott pár fontos pontot, amivel elindított minket.

Azért nem kértem időt például abban a periódusban, mert tudtam, hogy több van a csapatban és nem akartam pánikot kelteni. Hagyni szerettem volna lehetőséget, hogy összeálljunk a pályán és elkezdjünk játszani. Kellett teret adni, hogy ritmusba kerüljünk. Új csapat vagyunk DeWannával, ráadásul a buborék előtt 10 napig nem játszottunk, miközben előtte heti két meccses ritmusban haladtunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Amit még mindenképpen ki szeretnék emelni, hogy egy masszív francia csapat ellen 50 lepattanót szereztünk. Ez volt az a szegmens, ahol teljesen domináltunk. Erica McCall 21 lepattanót szerzett, közte 10 támadót, ami szenzációs. Említhetném Cyesha Goree-t is, akinek szintén fontos lepattanói voltak. Ez nagyon nagy dolog egy francia csapat ellen, mert ők mindig nagyon jók ebben a szegmensben. Csapatjátékot mutattunk, nem ijedtünk meg az agresszivitásuktól, vállaltuk a kontaktokat. Visszatérve DeWannára, valóban fontos pontokat szerzett, de nekem az tetszett igazán, hogy csapatjátékos volt és nem sztárként viselkedett.

Utána jött az Elazig elleni elődöntő. Kívülről úgy tűnt, hogy azt végig kézben tartottátok.

Ugyanazt mondtam a csapatnak, mint neked a torna előtt, hogy én a franciák elleni meccset nehezebbnek tartom, mint bármelyik török csapat ellenit. Elsősorban azért, mert a török csapatok nem védekeznek annyira keményen, mint a franciák és sokkal inkább az egyéni megoldások dominálnak náluk. Ez azt jelenti, hogy nekünk kell extrán védekezni és ha alacsony ponton tudjuk őket tartani, onnan reális esélyünk lehet nyerni. Ez is történt.

Sokat dolgozott a stáb és nagyon jól sikerült a game-plan kialakítása. A csapatvédekezésre helyeztük a hangsúlyt. A legfontosabb kérésem az volt, hogy tartsuk magunkat ehhez, semmilyen körülmények között ne engedjük kizökkenteni, eltéríteni magunkat. Egy olyan csapat ellen, ahol többek között Kelsey Mitchell vagy a több Euroliga Final Four-t játszó Nika Baric szerepel, mi diktáltuk a tempót. Az sem volt véletlen, hogy Baric elveszítette a fejét és kiállították. Szigorúan védekeztünk és nem engedtük levegőhöz jutni. Büszke vagyok a lányokra, mert 80%-ban megvalósítottuk azt, amit terveztünk.

Sokszor elmondtad, hogy minden évben cél egy lépcsőfokot előre lépni Szekszárdon. Mondhatom, hogy az Európa Kupa Final Four-ba jutással ez ebben a szezonban is sikerült?

Megmondom őszintén, mivel nem tudtunk folyamatos munkát végezni, sem edzésen, sem meccseken nem voltunk komplettek, én sokáig nem tekintettem erre egy “igazi szezonként”. Én ingázok Pécs és Szekszárd között, többször elgondolkoztam azon, amikor utaztam, hogy talán ebben a szezonban pihenni kellett volna, mert nem lehet rendes munkát végezni. Mindig sikerült azonban új motivációt találni és bíztam benne, hogy március-április magasságában már lehet normálisabb sportról beszélni. Azzal, hogy bejutottunk a Final Four-ba, minden értelmet nyert.

Fotó: FIBA.Basketball

Az, amit az utolsó öt évben építettünk, ebben a buborékban is látszódott. Azt éreztem, hogy mindkét mérkőzésen a mi szisztémánk nyert. DeWanna érkezett és biztosan sokat segített nekünk a jelenléte, de ő is csak beállt ebbe a rendszerbe. Nem önző módon egyedül játszott a labdával, hanem ő is része lett a játékrendszerünknek. Nemzetközi szinten így még nagyobb lépést tettünk, mint eddig bármikor.

A nemzetközi meccsek után jön a Ludovika-FCSM Csata elleni negyeddöntő. Hogy lehet egy ekkora siker után mentálisan felpörögni?  

Én is azt próbálom a csapat felé közvetíti, hogy el kell felejteni a múlt heti sikereket, mert szerdán már játszunk a Csatával. Náluk várhatóan mindkét légiós visszatér a Covid után. Ha a két centerük nem száll ki, akkor szerintem negyedikek lettek volna közvetlenül mögöttünk. Jó csapatuk, jó szakmai stábjuk van. A legveszélyesebb ellenfélnek tartom őket a TF mellett, mert nincs veszíteni valójuk és olyan játékosokkal dolgoznak, akik jó napjukon akár 10 triplát is hozhatnak nekik. Ellenük éppen azért nehéz játszani, mert mindenhonnan veszélyesek. Biztosan frissek lesznek, nézték a meccseinket, alapos scoutingot csináltak, mi pedig emocionálisan üresek vagyunk. Egy ilyen siker után természetes, hogy a játékosok mindent kiadnak magukból. Nem mindig szoktunk vasárnap edzeni, de most már edzésbe álltunk és készülünk.

Mire kell figyelni az Európa Kupa Final Four-ig hátralévő időszakban?

Sérülések továbbra is hátráltatnak minket. Erica McCall 10 napig nem edzett a buborék előtt. Nagyon akart, de látszódott a formáján Törökországban a kihagyás. Életében nem hagyott ki annyi büntetőt, mint ott. Maja Skoric sem játszhatott még, de hamarosan visszatérhet. Ez is nehéz helyzet, mert a rájátszásban 7-8 hét kihagyás után lévő játékosokat visszahozni nem könnyű. Szabó Fanni is sérült. Nehéz a helyzet, de nem akarok ezzel foglalkozni. Pozitív energiákat mozgósítva kell dolgozni és el kell felejteni az Európa Kupát. Most jön a bajnokság azon szakasza, amiért egész évben dolgoztunk.

Meg kell nézni azt is, hogy miként alakul a folytatás. A következő ellenfelünkkel majd egyeztetni kell, mert ez a naptár a Sopron Euroliga Final Four-ra való felkészülését veszi elsősorban figyelembe. A negyeddöntő és elődöntő után a Sopronnak lenne ez alapján több, mint egy hete felkészülni. Az Európa Kupa Final Four viszont előtte hétvégén van, tehát nekünk – ha tartjuk az eredeti napokat – gyakorlatilag rögtön a négyes döntőn kellene folytatni a rájátszás párharcok vége után. Ebben a helyzetben most még én sem tudok okosat mondani arról, hogy a következő párharcot, ami továbbjutás esetén a bajnoki elődöntő lenne, játszuk le a Final Four előtt vagy inkább csak utána. Ez kellemetlen helyzet, amit még nekünk is végig kell gondolni.

Összességében viszont ez egy nagyon jó időszak és jó most a magyar kosárlabdában dolgozni. Gratulálok a Sopronnak a továbbjutáshoz! 17 év után forduló elő, hogy az Euroligában és az Európa Kupában egyszerre van magyar csapat a négy között. Azt követően az Euroligában három magyar résztvevő indulhatott. Mi azért dolgozunk Szekszárdon, hogy felkerüljünk az Euroliga főtáblájára és ebből a szempontból is fontos ez az Európa Kupa szereplés. A férfi válogatott is kijutott az Európa-bajnokságra. Ezek mind azt mutatják, hogy fontos szerepünk van az európai kosárlabdában és az a rengeteg befektetés, ami érkezett a sportágba, megérte.

Hirdetés