Hirdetés
Európa

Európa Kupa rajt előtt az NKA Universitas PEAC – Csirke Ferenc gondolatai:

:

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés

Ahogy arról nagy terjedelemben beszámoltunk, sikerrel vívta meg a selejtezőt az NKA Universitas PEAC. Ez azt jelenti, hogy négy magyar csapatnak szurkolhatunk a következő hetekben.

Az Európa Kupa selejtező visszavágóján az NKA Universitas PEAC 72-64-re legyőzte a Niki Lefkadas gárdáját. A pécsiek így 152-127-re nyerték a párharcot és az Európa Kupa főtábláján folytatják, ahol első ellenfelük az izraeli Neve David Ramla együttese lesz.

Október 13., szerda
18:00 NKA Universitas PEAC – Neve David Ramla
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok

A találkozó előtt az NKA Universitas PEAC vezetőedzőjét, Csirke Ferencet kértük, hogy fogalmazza meg saját szavaival, hogy milyen szerepe is van egy ilyen nemzetközi szereplésnek csapata életében.

“Nagy szerepet játszik ez az Európa Kupa szereplés a csapatunk életében. Úgy érzem, hogy ha lehetőség nyílik rá – a támogatóink, tulajdonosaink, illetve a szponzorok meg tudják teremteni rá a lehetőségeket – akkor mindenképp el kell indulni. Ez a szereplés sokat jelent számunkra olyan szempontból is, hogy az Akadémia, a Pécsi Egyetem és Pécs városa mellett az országot is tudjuk képviselni, főleg egy külföldi csapat ellen. Nem beszélve arról, hogy egy teljesen más közegről van szó, ahol egy teljesen más fajta kosárlabdával találkozhat az ember.

Nagyon várjuk már a szerdai mérkőzést, és bízunk benne, hogy pozitívan tudunk kijönni ebből a kalandból. A Ramla elleni összecsapás már itt az első fordulóban alkalmával speciális lesz. Egy olyan csapattal kerültünk össze, akinek még nem volt idén tétmérkőzése – hiszen az izraeli bajnokság csak hétvégén indul – így csapatszintű információkat sem nagyon tudtunk róluk szerezni. Nem tudtuk feltérképezni a játékaikat, se pedig a védekezésüket, viszont azzal tisztában vagyunk, hogy idén kiket igazoltak. Három meghatározó WNBA-s játékosuk van, akik közül egyénileg bármelyik képes 20-25 pontot dobni meccsenként.

Ebből kifolyólag a mérkőzés folyamán meghatározó szerepe lesz annak, hogy a történések hevében hogy fogunk tudni változtatni. Ugyanis, amikor nem tudunk előre készülni, akkor nagyon kell az első perctől kezdve arra koncentrálni, hogy mit kell a mérkőzésen belül változtatni, ott helyben rájönni azokra a taktikai dolgokra, melyek sikeresek lehetnek. Tehát ilyen szempontból egy nagyon különleges mérkőzésre számítok, amiből szeretném, ha mi jönnénk ki nyertesen. Nem sok ilyen kaliberű játékos fordul meg a pécsi sportcsarnokban, mint amilyenek az ellenfélnél játszanak, úgyhogy én mindenképpen egy jó mérkőzést várok.”

– fogalmazott a szakember, majd folytatta gondolatmenetét, hogy az eddigi bajnoki teljesítményből mennyire lehet következtetést levonni a nemzetközi meccsekre.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

“Azzal, hogy hat tétmérkőzést tudtunk eddig játszani – és mind a hatot megnyertük – nagy előnyben vagyunk, illetve az önbizalmunknak is jót tesz. A holnapi ellenfelünk egy olyan csapat, akikkel a magyar bajnokság során nem találkozhatunk. Hiszen kimondottan olyan ellenfeleink nincsenek Magyarországon, akik csak három-négy játékosra építik a taktikájukat – ők mindent megtehetnek a pályán – és ezáltal a háttérbe szorul a csapatjáték. Azt el lehet mondani természetesen, hogy itthon is vannak extra WNBA-s játékosok, illetve remek magyar válogatottak – akár Győrben, Sopronban vagy Szekszárdban – de náluk mind nagy hangsúly van a csapatjátékon.

A Neve David Ramla csapata ilyen szempontból egy más stílust képvisel, ahogy említettem, ilyennel nem nagyon találkoztunk eddig Magyarországon. Az ő esetükben arra készülünk, hogy két-három ember akar majd minket megverni. Érdekes lesz látni, hogy milyen csapatjátékot fognak játszani, de az biztos, hogy nagy különbség lesz, hogy ők nem hét-nyolc, vagy akár kilenc emberből akarják majd kihozni a maximumot.”

Hirdetés