Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa selejtező előtt a Ludovika-Csata – interjú Horváth Bernadettel:

:

Fotó: Ludovika-Csata

Hirdetés

Pénteken a Ramat Hasharon otthonában megkezdi az Európa Kupa selejtezőjét a Ludovika-Csata. Még az elutazás előtt Horváth Bernadettel, a Ludovika-Csata csapatkapitányával beszélgettünk a szezonkezdet kihívásairól és az izraeli mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól.

Kicsit kanyarodjunk vissza a szezont megelőző időszakra. Nagy változások történtek a keretben. Szakmai és emberi oldalról hogy élted meg?

Csapatépítést tekintve soha nem könnyű több helyről érkező játékosokat összegyúrni. Az eligazolókat természetesen sajnáltam, de idénre közösség szempontjából nagyon jó gárda lett összerakva. Nyilván sokat kell még dolgozni, de bizakodó vagyok és szerintem van jövő ebben a csapatban.

A TFSE elleni meccset leszámítva eddig pontszegény találkozókat vívtatok. Ez stílusváltátást vetít előre?

Én ezt inkább annak tudnám be, hogy még mindenki keresi a helyét és a szerepét a pályán. Lelik Réka Belgiumba igazolt és neki megvoltak a maga dobásai, amit pótolni kell. Ezt igyekszünk megtenni és szerintem idővel változni is fog. Le kell tudni küzdeni kezdeti „tét stresszt” – ahogy én szoktam ezt a helyzetet nevezni. Mindenki be fog állni a sorba, illeszkedni a rendszerbe és megyünk majd előre.

A bevezetőben említetted, hogy összetartó a közösség. Ebben ez nagy segítség lehet.

Én is így látom.

Nem mindennapi helyzet, hogy három forduló után 203 kapott és 203 dobott ponttal állok a tabellán. Két ponttal kaptatok ki a Vasastól, néggyel vertétek a BKG-t, közte a végén a sorsdöntő tripláddal és két ponttal maradtatok alul a TFSE otthonában. Hogy élitek meg ezt a rajtot?

Ezt a pontarányt így hirtelen én sem tudtam…. Nyilván nem jól éljük meg ezt az időszakokat. A fiatalokkal együtt annak a 13-14 embernek az összetartására számíthatunk, akikkel együtt dolgozunk minden nap. Próbálunk előre menni, hogy ezeken a helyzeteken együtt lendüljünk át és jobb megoldásokat találjunk minden téren. Most még iszonyatosan nehéz ezeket átélni és feldolgozni.

A TFSE mérkőzéssel kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Emberek vagyunk és az élet bármely területén előfordulhat ilyen rövidzárlat. Másik oldalról viszont ezen a szinten 19 pontos előnyből nyolc perc alatt nem szabad elveszíteni egy rangadót.

Szerintem mindenkiben ez a kettősség van. A félidőben is hangsúlyoztuk az öltözőben, hogy ismerjük a TF stílusát: agresszívak, bármikor el tudják érni, hogy meginoghat a csapatunk. Ez sajnos meg is történt és rosszul reagáltunk. Ennek több oka van. Most már másfél-két hónapja dolgozunk az új keretünkkel, de ilyen helyzetben még nem ismerjük egymást. Megkaptuk a legnagyobb pofont, amit kaphattunk. Ebből mindenkinek tanulnia kellett és tanultunk is. Most már muszáj elfelejteni. Főleg, hogy pénteken kezdődik az Európa Kupa selejtező, utána bajnoki mérkőzés, majd a visszavágó. Reméljük, hogy ez volt az első és utolsó ilyen.

Fotó: Vassa Akadémia

Át lehet a vereségből fakadó csalódottságot formálni egy amolyan „mutassuk meg mindenáron, hogy jobbak vagyunk” érzésre?

Mindenképpen! Ez teljesen természetes. Nem akarok túlzásba esni, de mindenki azt gondolhatja, hogy „mekkora szerencsétlenek” vagyunk. Feltétlenül meg szeretnénk mutatni a lehető leghamarabb, hogy ez nagyon nem így van.

Erre már az Európa Kupa selejtezőn lehetőség nyílik. Ellenfeletek, a Ramat Hasharon kapcsán mit emelnél ki?

Nem kifejezetten csak az izraeli csapat elleni mérkőzésre igaz ez, hogy nekünk nem erősségünk a lepattanózás. Most az ellenfelünk ebben kifejezetten erős lesz. Akár a hazai játékosokat, akár a külföldieket nézve nem egy rossz kerettel rendelkező csapat. Mindenképpen a védekezésnek kell dominálnia és abból jönni fog majd a támadás.

Igyekezett erősíteni magas posztokon a klub és ponterős teljesítmények érkeztek festékből, de a TFSE ellen a negyedik negyedben nagyot felborult a lepattanó arány. Végül 51-33-ra veszítették el a lepattanócsatát. Mit lehet tenni, hogy nagyobb legyen az egyensúly a keretben ilyen téren?

Erre egyértelműen azt mondanám, hogy nem csak a centereinknek kell elmennie a lepattanóért, hanem mind az öt embernek.

Tavaly debütált a Csata az Európa Kupában. Idén több magyar igazolásotok is rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. A légiósok közül Sam Fuehring Németországban volt részese nagy meccseknek, Jaelyn Brown svéd bajnok. Kicsit talán nagyobb a rutin, mint egy éve ilyenkor. Ebbe lehet kapaszkodni?

Nyilván jó, ha az embereknek van tapasztalata bármilyen nemzetközi mérkőzés lejátszásában. Nálunk még mindig sok a fiatal és azt érzem, hogy szívják magukba az információkat. Bárki bármit mond, azt a fiatalok figyelik és próbálják magukkal vinni. A kérdésedre válaszolva az mindenképpen a javunkat szolgálja, hogy most több rutinnal rendelkező játékos van a keretben.

Az eredményeken túl valahol ennek az lenne a jelentősége, amit a fiatalok kapcsán mondtál.

Maximálisan egyetértek ezzel.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-Csata

Nagyon sűrű időszak jön, nyolc nap alatt négy mérkőzés. Pénteken Izraelben léptek pályára, hétfőn mérkőztök a PINKK csapatával, csütörtökön jön az Európa Kupa selejtező visszavágó, majd jövő hétvégén a Győr. Mi a célravezető ilyenkor?

Erre térjünk vissza a Győr elleni mérkőzés után… (nevet). Az edzések és a mérkőzések közötti pihenő maximális és hatékony kihasználása lehet a legfontosabb. Egynek örülök, hogy a következő héten mindhárom meccsünk hazai lesz.

Az előttünk álló programot úgy kell elképzelni, hogy csütörtökön indultunk Izraelbe, pénteken korai időpontban játszunk és szombat este érkezünk vissza.

A fiatalok átérzik ennek az időszaknak a súlyát, jelentőségét?

Szerintem igen. Ők játszanak több korosztályban. Mindenki tisztába van azzal, hogy milyen jelentősége van ennek az egész folyamatnak. Az elmúlt évekhez képest úgy érzem, hogy rengeteget fejlődtek mentálisan és fizikálisan. A pályán lévő dolgokban is maximálisan felnőttek a feladathoz.

Zárjuk az Európa Kupa selejtezővel. Kiemelt a Csata, így a visszavágó lesz hazai pályán. Az oda-visszavágós párharcoknál a győzelem/vereség tényén túl a számszerű eredmény a kulcsfontosságú. Diplomatikusan fogalmazva több forgatókönyvre fel kell készülni pénteken.

Mindig el kell mondani, hogy a kuparendszer sajátossága, ha úgy alakul, hogy vesztésre állunk, akkor minél kisebb pontkülönbségre kell törekedni. Ettől függetlenül az az elsődleges, hogy győzni megyünk!

 

Hirdetés