Hirdetés
Archivum

Európa Kupa: szerdán idegenben a Gyõr és a PINKK:

:

Hirdetés

Szerdán a nõi kosárlabda Európa Kupában két magyar csapat is pályára lép. A CMB Cargo UNI Gyõr az Azori-szigetek legnagyobb városában Ponta Delgadában szerepel, a kétórás idõeltolódásnak köszönhetõen magyar idõ szerint 23 óra 30 perctõl. A PINKK Pécsi 424 pedig a német bajnok TSV Wasserburg vendége lesz 19 óra 30 perctõl.

A Gyõr és a PINKK sem nyert még mérkõzést idén az Európa Kupában. Matematikai esély ennek ellenére van a továbbjutásra, de itt a különbözõ variációkat csak akkor érdemes részletezni, ha összejönne az idegenbeli bravúr.

A Gyõrt kellemetlen meglepetés érte az elsõ fordulóban, amikor a Sportiva Azores Airlines nyerni tudott az otthonukban. Azóta a csoport másik két tagját is legyõzték a portugálok és féltávnál veretlenül vezetik a „G” jelû négyest. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a Gyõrt, hanem vélhetõen a másik két ellenfelüket is meglepetés érte. A portugálok semmi különöset nem csinálnak, de azt nagyon hatékonyan. Jól sikerült a légiós választásuk, Milica Ivanovic kivételével ugyan ismertebb nevet, sõt még kiugró statisztikával rendelkezõ klasszist sem igazoltak. Viszont olyan ponterõs és egyéni megoldásaikkal a riválisokat megzavarni képes játékosok érkeztek, akikre úgy néz ki, hogy egy Európa Kupa csoportkört rá lehet bízni. Ami ellenük szól, hogy egyáltalán nem spórolnak az erõforrásaikkal. Gyakorlatilag öt minõségi játékosuk van – a Bruner, Wallace, Ivanovic, Mendes, Milovac ötösre kell gondolni – és õk még a portugál középcsapatok ellen is 33-35 percet töltenek a pályán.

A gyõrieknél a válogatott szünetben változott a keret, Takács Kata távozott a klubtól. Tekintve, hogy a nyáron bevezetett új szabályok értelmében Takács Kata nem számít hazai nevelésû játékosnak, ez a döntés senkit nem ért váratlanul. A szünet híre volt Laklóth Anna kezdõdõ gerincsérve, de a klub honlapján megjelent beharangozó tanulsága szerint ezzel vállalhatja a játékot. Amiben mindenképpen bízhat a Gyõr az október végi meccshez képest, hogy ismeri a riválist. Megtapasztalhatta a stílusukat és lehet célzottan készülni a ponterõs kulcsembereikre. Nagy minõségbeli különbség nincs a két gárda között, ha a Gyõr pontosabb tud lenni, mint az októberi meccsen és jó védekezéssel ki tudja zökkenteni a portugál kezdõötöst a komfortzónájából, akkor nem lehetetlen küldetés az idegenbeli bravúr. Az idõeltolódást és az utazást azért nem szerencsés nehezítõ tényezõként felhozni, mert ez minden csapatot ugyanúgy érintett és érinteni fog, aki még oda látogat. Ráadásul a portugálokat is ugyanúgy sújtja, amikor idegenbeli túrára készülnek.

A PINKK a Wasserburg vendége lesz. Szintén el lehet mondani, hogy az elõzetes várakozásoktól elmaradt az elsõ meccs eredménye. Nem is a veresége ténye, hanem annak módja és mértéke. Bántóan egyoldalú csata volt, de hozzá kell tenni, hogy Binta Drammeh nem léphetett akkor pályára. Ráadásul Chantelle Handy több, mint kéthetes kihagyás után tért vissza. Akkoriban finoman szólva sem tudta elvégezni a tervezett edzésmunkát a PINKK és ez vastagon benne volt a játék képében. A német gárda a hivatalos honlapján a szempontjukból kötelezõ gyõzelemként vezeti fel a mérkõzést, de sportszerûen hozzáteszik, hogy a PINKK-et jobb csapatnak tartják, mint a tabellán elfoglalt helyezése. A Wasserburg vezetõedzõje Georg Eichler a nyilatkozatában elismerte, hogy az egész szezonban talán a legjobb negyedük az a PINKK elleni 27-12-es elsõ 10 perc volt. Emellett pedig azt is hozzáteszi, hogy bár náluk is akadtak hiányzók, de a riválisukat Drammeh hiánya nagyobb mértékben sújtotta. Ebbõl a beharangozóból az is kiderül, hogy Elly Pavel és Carla Bellscheidt nem fog pályára lépni szerdán.

Az elõbb leírtak ellenére nehéz kapaszkodót találni egy esetleges gyõzelemhez. Bár Sandro Orlando csapata a Sopron és a PEAC ellen bizonyította, hogy a légiósok jó teljesítményén túl több is van a keretében. Azonban nem a magyar, hanem a nemzetközi eredményességhez lényegesen mélyebb rotációra és kiegyensúlyozottabb teljesítményre lenne szükség. Ugyanez igaz természetesen a Gyõrre és a PEAC-ra is. Másik oldalról viszont azt le lehet írni, amit a Gyõr esetében is: ezen a szinten még olyan minõségbeli különbség nincs, amit egy-egy meccsen egy-egy váratlan extrával ne lehet ellensúlyozni. Ki tudja, lehet, hogy ami a németeknek sikerült, a 65%-kal lehozott elsõ negyed Komlón, egy olyan periódus akár a PINKK-nek is kiszaladhat Wasserburgban.

Hirdetés