Hirdetés
Európa

Európa Kupa történelem szép magyar sikerekkel:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdődik Szekszárdon az Európa Kupa 2021-es négyes döntője. A Final Four-ra hangolódva érdemes röviden áttekinteni a sorozat történelmét, mely során szép magyar sikerek is születtek.

Az Európa Kupa a 2002/2003-as évadban váltotta fel jogutódként a Ronchetti Kupát. Az előtte 31 évadon át futó sorozatban négy alkalommal játszott döntőt magyar csapat. A BSE 1983-ban, 1984-ben és 1986-ban, illetve a Sopron 1998-ban. A döntőnek a mostani szekszárdi rendezés előtt hazánk kétszer adott otthont. 1984-ben, amikor a SS Bata Roma 69-59-re felülmúlta a BSE-t, illetve 1998-ban oda-visszavágós párharcban dőlt el a kupa sorsa. Ez azt jelentette, hogy a Sopron és az Aix en Provence döntőjében az első mérkőzés házigazdája volt a magyar csapat és azt a találkozót 70-65-re meg is nyerte.

Nézzük a két magyar sikert. Az BSE 1983-ban az olaszországi Mestrében rendezett fináléban kétszeri hosszabbítás után 83-81-re múlta felül a Szpartak Moszkvát. A magyar csapat keretét Bogár Andrea, Deák Éva, Faragó Gyöngyi, Farkas Adél, Fodor Katalin, Hollós Judit, Kása Emilia, Nagy Csilla, Németh Ágnes, Sebő Júlia, Sepsei Andrea és Tarkovács Andrea alkotta. A vezetőedző pedig a legendás Szabó Ödön volt, akinek unokái, Szabó Noémi sportigazgatóként és Szabó Gergő ügyvezető elnökként irányítják az idei négyes döntőt rendező klubot, az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Az 1998-as soproni sikert tavaly nagy riportban idéztük fel, amikor a teljes leállás közepette a Sopron Basket megszerezte a jogot, hogy a YouTube csatornáján elérhetővé tehesse az archív felvételeket az Aix en Provence elleni párharc mindkét felvonásáról. 1998. március 25-én az első meccset 70-65-re nyerte a Sopron hazai pályán, majd a franciaországi visszavágón 72-70-es sikert aratott.

A Ronchetti Kupa átalakítása a 2000-es évek elején vált aktuálissá, amikor a kor igényeinek megfelelően már a marketing és kommunikációs szempontok is megkövetelték, hogy egységesítse az európai klubsorozatokat a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA). Így lett a Ronchetti Kupából Európa Kupa. Az első három kiírásban Final Four keretében zárult a sorozat, majd a 2005/2006-os évadtól a rájátszást már végig oda-visszavágós kuparendszerű párharcokkal bonyolították le. Az utolsó nagy lépés pedig a 2015/2016-os évad, amikor bevezették az átjárást az Euroliga és az Európa Kupa között. Ez azt jelentette, hogy azóta a nyolcas Euroliga csoportok 5-6. helyezettjei az Európa Kupa négy legjobbja mellé “esnek vissza”. Ezzel rengeteget erősödött az EK mezőnye és komoly esélyt kaptak trófea szerzésre az Euroliga középcsapatai (ezzel a Bourges, a Galatasaray és az Orenburg is élt), ugyanakkor nagyon beszűkült azon Európa Kupa gárdák köre, akik odaérhetnek a végelszámolásnál. Idén a világjárvány miatt nincs átjárás a két széria között.

Az Európa Kupában egyszer játszott magyar csapat döntőt. A 2003/2004-es évadban a Szolnok jutott be a fináléba. A szolnokiak az első csoportkört négy győzelemmel kezdték, majd az utolsó két forduló az akkori lebonyolítás értelmében már a folytatás szempontjából tét nélkül zajlott és két vereséget hozott. A második csoportkörben mind a hat meccsét megnyerte a szolnoki gárda, így játszhatott a Final Four szereplésért. Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntő párharcban az olasz La Spezia ellen nyerte az első meccsét a magyar csapat. A másodikon Olaszországban alulmaradt, a sorsdöntő harmadik összecsapáson azonban nem hibázott hazai pályán. A Final Four-nak Isztambul adott otthont, ahol az elődöntőben a Szolnok 74-61-re verte a Fenerbahcét. A fináléban végül a Batliskaya Zwezdával szemben maradt alul 68-64-re.

Hirdetés