Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa visszatekintés: Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Múlt héten rendezték az Európa Kupa csoportkörének buborékos tornáit. Arra kértük a magyar csapatok vezetőedzőit, hogy foglalják össze gondolataikat a szerepeléssel kapcsolatban. Először az Aluinvent DVTK vezetőedzője Földi Attila tekintett vissza a B-csoport küzdelmeire. Az ankarai tornán a svéd A3 Umea Basket nem vett részt. A DVTK a nyitányon a Ramlával szemben alulmaradt, majd sorsdöntő mérkőzésen verte a török Ormansport. A nyolcaddöntőben a Valencia lesz az ellenfél.

Eredmények

Aluinvent DVTK – Elitzur Ramla 61-80 (15-16, 19-21, 12-21, 15.22)

Ormanspor – Aluinvent DVTK 82-93 (23-28, 19-15, 20-19, 20-31)

Földi Attila, vezetőedző Aluinvent DVTK:

“Én személy szerint nem örültem annak a hírnek, hogy a svéd csapat nem tud részt venni. Ahogy megnéztem a meccseiket, úgy éreztem, hogy őket meg tudnánk verni. Látva a többi ellenfelet, bár nagyon erős a légiós sora a Ramlának és az Ormanspornak, de nincs túl sok olyan cseréjük, aki be tud szállni. Nálunk nincsenek olyan szupersztárok, de úgy éreztem, hogy hosszabb a cseresorunk és ez a hárommeccses lebontásban előny lehet. Nem feltétlenül örültem tehát a hírnek, de másképp hozta a sors és végül jól zárult az egész történet. Ha megnézzük a végső rangsort, abban az esetben ha ugyanez lett volna a forgatókönyv és a svédeket is megverjük, akkor most valószínüleg nem a Valenciára megyünk rá.

A Ramla esetében olyan csapatról beszülünk, amelyikben WNBA sztárok vannak. Nem egy összeszokott csapat, de gyorsan játszanak. Ahogy megvan a lepattanójuk, tranzícióból futnak fel, azonnal egy-egyeznek, gyorsak, erősek. Lehetett látni a mérkőzésünkön, hogy semmilyen kontaktól nem rémülnek meg. Beleugranak négy-öt emberbe, ha úgy adódik. Volt is rá példa sajnos, majdnem megsérült Nina az egyik szituációnál. Nehéz volt fizikálisan felvenni velük a versenyt. Mi arra készültünk, hogy saját dobásaink után – akár kosár, akár nem, mert néha még az alapvonali bedobás után is szoktak indulni – azonnal tudjunk visszarendeződni. Nem vagyok elégedetlen a mérkőzéssel annak ellenére, hogy a vége nagy különbség lett. 25-28 percig egészen szépen tudtuk velük a lépést tartani. Utána egy kicsit szétestünk, faultproblémánk is volt. Ha kiesik pár kulcsjátékosunk, akkor nagyon nehéz nekünk. Emellett rizikósabb védekezésbe mentünk bele, de ha csapdázunk, akkor azzal több területet is adunk. Ott már mindent vagy semmit alapon meg kellett próbálni és ezért alakult ki a nagyobb különbség. Talán csak ezt bánom, mert ennyire nem volt sima a Ramla szempontjából.

Az Ormanspor ellen közrejátszott, hogy mi megnézhettük azt, amit a törökök játszottak a Ramlával. Őket a Ramla könnyebben győzte le, mint minket. Ott már a félidőre eldőlt és nem volt akkora harc a másodikban, aminek szintén nem örültem. Jó lett volna, ha az izraeliek nehezebb mérkőzésen győznek, hogy a törökök esetleg fáradtabbak legyenek, de a lányokban ez abszolút szikrát hozott. Sőt, a végén vissza kellett őket fogni, hogy nem lesz sima meccs, mert a Ramla többel győzte le őket. Ez volt a visszhang itthon is, ha a Ramla ennyivel legyőzte őket, akkor mi is. A hit terén sokat dobott rajtunk az a meccs, mert éreztük: nekünk is minden lehetőségünk adott lesz. Érezték a lányok, hogy mivel tudunk nyerni. A törököknél is komoly nevek vannak, de kívülről is érezhető volt, hogy amolyan “lélektelen” légiós sorral rendelkeznek. Nem akarok csúnyát mondani, talán egy kicsit flegmán, lélektelenül játszanak. Éreztük, hogy nekünk ez lehet az előnyünk. Mi a gyökeres ellenkezője vagyunk annak és ez meg is mutatkozott. Amikor visszaértünk és fegyelmezett megcsináltuk a védekezést, akkor csak bravúrkosarat tudtak elérni. Jól reagáltunk a felzárkózásukra is.

Szerdáig pihenőt kaptok azok a játékosok, akik nincsenek válogatottban. Ez Montai-Vukov Szonját, Kányási Veronikát, Frind Nikolettet és Medgyessy Dórát érinti, de ő például menni fog a 3×3-as válogatottba. Az utánpótlás válogatottak is elmentek. Egyéni képzést tudtunk volna csinálni, de úgy éreztem, hogy megérdemlik a pihenőt. Csütörtöktől dolgozunk újra, nem maradunk el semmivel. A légiósok is megkapták a pihenőt. Ők Törökországból hazautaztak az Egyesült Államokba. Ez a december és január nagyon sűrű volt, mentálisan és fizikálisan kimerítő. Meglátjuk, hogy jönnek be a számításaink, de úgy gondolom, hogy ez a pihenő jót tesz.

Egyelőre még nem gondolkozunk a Valencián. Nekünk a bajnokság a legfontosabb, ezt sokszor elmondtam és most ott jön egy olyan periódus, ami könnyen eldöntheti a sorsunkat. Amíg nem az lesz a következő feladat, nem fogok a Valencián gondolkozni. Nyilván azt tudjuk, hogy nagyon erős top kategóriás csapat. Ugyanúgy, ahogy Ankarába is, felszabadultan, bátran kell mennünk és megtenni mindent, de nincsen rajtunk nyomás ezzel a párharccal kapcsolatban. Meg kell próbálnunk kihozni magunkból a maximumot, ez az elvárás.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés