Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa visszatekintés: Atomerőmű KSC Szekszárd:

:

Hirdetés

Múlt héten rendezték az Európa Kupa csoportkörének buborékos tornáit. Arra kértük a magyar csapatok vezetőedzőit, hogy foglalják össze gondolataikat a szerepeléssel kapcsolatban. A második részben az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzője Zeljko Djokic tekintett vissza az A-csoport küzdelmeire. A győri tornán a Szekszárd mindhárom mérkőzését megnyerte. A nyolcaddöntőben a Hainaut Basket lesz az ellenfél.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd eredményei:

Atomerőmű KSC Szekszárd – BC Prometey 106-80 (30-24, 30-25, 27-16, 27-16, 19-15)
Bellona Kayseri BC – Atomerőmű KSC Szekszárd 71-88 (14-23, 23-16, 14-23, 20-26)
Atomerőmű KSC Szekszárd – UNI Győr – MÉLY-ÚT 75-67 (18-19, 21-22, 24-12, 12-14)

Zeljko Djokic, Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedző:

“A buborék előtti hét napban először sikerült ebben a szezonban komplett csapattal edzeni. Tudom, hogy ez furcsán hangzik mert január közepe van, de az alapozással kezdve először volt mindenki egészséges. Ezek az edzések jól sikerültek és ennek köszönhető, hogy nagyon jó eredményt értünk el. Az első mérkőzésen a Prometey ellen látszódott a csapaton, hogy mindenki várta a nemzetközi szereplés kezdetét. Mi nyáron úgy kezdtük meg a munkát, hogy még bíztunk az Euroligában. Még az Európa Kupáról nem is beszélek. Aztán ősszel, ahogy ismét keményedett a járványhelyzet, kiderült, hogy egyelőre az Európa Kupa nem kezdődik el. Sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán. Aztán eldőlt, hogy januárban indul. Most, amikor elérkeztünk a buborékhoz, már mindenki ki volt éhezve arra, hogy kezdődjön a sorozat. Az első mérkőzésünk első félidejében annyira akart a csapat, hogy dobtunk közel 60 pontot. Ez nem mindennapi dolog, legyen szó szó bármilyen ellenfélről. Szerintem a Prometey ráadásul nem gyenge ellenfél, ezt mutatták az ukrán bajnokságban is. Érzésem szerint ellenünk az első félidőben ellőtték minden puskaporukat a 49 szerzett pontjukkal. A félidőben volt egy fordulópont. Komolyan elbeszélgettem a csapattal, hogy a jövőben nem szeretném ezt a játékot látni. Szuper ez az “All-Star kosárlabda” és a televízió nézőknek biztosan szórakoztató, de mi a védekezésre szeretnénk alapozni. Nem csak ezen a meccsen, hanem az egész tornán. Kértem a csapattól, hogy ne kapjuk 30 pontnál többet a második félidőben. Legyen nagyjából 15-15 negyedenként és ez is történt.

Azért emeltem ki ezt fordulópontként, mert a lányoknak érteniük kell, hogy minden meccsen más védő-taktikát fogunk használni. Ez a fő fegyverünk, amivel tudunk nagy meccseket nyerni. A Kayseri ellen is más taktikára volt szükség. Védeni kellett Kalani Brown-t, akit én csak női Shaquille O’Neal-nek neveznék. Már a Győr ellen látszott, hogy mennyire domináns. Csapatként kellett védeni, csapdáztunk és nem tudott mit kezdeni a labdával. Figyelni kellett a fiatal Tyasha Harris-re, aki előtte nap 28 pontot dobott. Fontos feladat hárult Theodoreán Alexandrára, Gereben Líviára, Szabó Fannira, Zala Friskovecre. A Győr ellen pedig zónát alkalmaztunk, látszik, hogy sok különböző védő munkát terveztünk. Itt kanyarodnék vissza a Prometey mérkőzés szünetére, amikor a lányok elfogadták miről van szó. Utána a tornán minden úgy ment, ahogy szerettem volna. Nagy öröm, hogy Studer Ágnes és Zala Friskovec, akik csak 21 évesek, kiemelkedően játszottak nemzetközi porondon ilyen komoly csapatok ellen. Természetesen nem csak ezt a két játékost, hanem az egész csapatot dicséret illeti. Igazi csapatmunka volt ez a sikeres szereplés. Nagyon boldog vagyok a teljesítményünk láttán.

Pár napot tölthettünk teljes kerettel. Az első meccs utáni délelőttön szólt a fizikoterapauta, hogy Majának fáj a térde, amibe már két injekciót kapott korábban. Éjszaka teljesen megállt a térde, ébredés után nem tudta hajlítani a lábát. Meg kell dicsérnem a szervezőket, mert rögtön sikerült elvinni Maját MR-vizsgálatra. Mi vittünk saját orvost, aki rögtön tudta olvasni az MR-vizsgálat eredményét és megállapította, hogy a térdét sajnos meg kell műteni. Már ebéd környékén tudtuk, hogy Majára nem számíthatunk többet és az esti edzésen, illetve a következő nap délelőtti edzésen variáltuk át a játékunkat. Kértem a lányokat, hogy próbáljanak többet adni. Örülök annak, hogy Zala Friskovec 21 évesen vállára tudta venni ezt a nagy felelősséget és fantasztikusan játszott.

Ezen a héten a teljes stáb pihenőt kap. A játékosok mellett a stábnak is jár a gratuláció, mert nagy munkát végeztek az elmúlt időszakban. A Győrt sikerült megvernünk a buborékban. Kétszer kikapunk tőlük a bajnokságban, de soha nem voltunk teljes stábbal. Előbb én, majd a másodedzőm hiányzott. Kell ez a csapatmunka a stáb részéről, így fontos, hogy kicsit kipihenjük magunkat. Február 1-én kezdjük újra a munkát és 8-án csatlakoznak a válogatott játékosok. Onnantól sűrű programmal folytatjuk. Játszunk a PEAC csapatával, jön a Sopron. A megszokottnál előbb lesz a Magyar Kupa, február végén, készülnünk kell arra is. Nagy feladatok állnak előttünk.

Megmondom őszintén, hogy a következő Európa Kupa ellenfelünket a Hainaut Basket csapatát nem ismerem. A francia csapatok sportdiplomációája mindig erős, nehéz lesz ellenük játszani. A csapataikat fizikális játék jellemzi. Én mindig azt szoktam mondani, hogy a fizikum szempontjából a magyar bajnokság mellett talán a francia a legerősebb Európában. Annyira messze van még azonban az a mérkőzés és annyira bizonytalan minden, hogy nem akarok ezen gondolkozni. Most a fókusz a bajnokságon és a kupán van.

Összességében azt tudom mondani, hogy Maja 4-6 hétig nem fog játszani. Nagyon örülök viszont, hogy ezen a tornán először tudtam rotálni magas poszton. Cyesha Goree mellett, aki vezér lett ebben az évben a csapatban, Sara Krnjic a Prometey ellen kiemelkedően teljesített és a játéknap All-Star ötösébe is bekerült. A 71 napot kihagyó Erica McCall 10 nap edzés után került be a buborékba és fokozatosan javult a formája. Nagyon fontos, hogy a külső és a magas posztos játékosok között az egyensúly meglegyen. A magas poszton lévők adnak önbizalmat a kisembereinknek a dobásra. Zárásul, gratulálok a Cegléd és a DVTK továbbjutásához! Sajnálom, hogy a Győrnek nem sikerült, de így is három csapat szerepel Magyarországról a legjobb 16-ban, amit nem sok nemzet mondhat el magáról. Ez is mutatja, hogy mennyire erős a magyar bajnokság.”

Hirdetés