Hirdetés
Magyarország

Európa Kupára készülve: Atomerőmű KSC Szekszárd:

:

Hirdetés

Kedden kezdetét veszi az Európa Kupa csoportköre. A következő napokban cikksorozattal készülünk a rajtra, melyben megismerhetjük a magyar csapatok vezetőedzőinek várakozásait. A járványhelyzet miatt speciális az Európa Kupa idei lebonyolítása, mivel a csoportkörben négy nap alatt három mérkőzést vívnak a résztvevők. Az első két helyezett továbbjut a rájátszásba, ahol márciusban szintén buborékos rendszerben és Euroliga csapatok nélkül folytatódik a küzdelem. A felvezető sorozatunk második részében az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzőjét Zseljkó Djokicsot kértük, hogy foglalja össze gondolatait a kupával kapcsolatban.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd programja:

A-csoport (Győr, Magyarország)

Január 19., kedd
20:30 Atomerőmű KSC Szekszárd – BC Prometey (ukrán)

Január 21., csütörtök
20:30 Bellona Kayseri Basketbol (török) – Atomerőmű KSC Szekszárd

Január 22., péntek
20:30 Atomerőmű KSC Szekszárd – UNI-Győr – MÉLY-ÚT

Zseljkó Djokics, vezetőedző Atomerőmű KSC Szekszárd:

“Speciális versenyhelyzet lesz. Karantén után kilenc napot tudtunk edzeni, majd bekerültünk egy olyan szerda-szombat ritmusba, mely során 11 mérkőzést játszottunk az elmúlt időszakban. Most ez megint új kezdet azzal, hogy négy nap alatt három mérkőzést játszunk. A régi szép időkben ennek nagyon örültem volna, mert a csapataim a fizikális felkészítésnek köszönhetően jól teljesítettek ilyen torna szituációkban. Most én is kíváncsi vagyok, hogy miként reagálunk majd rá. Ebben a szezonban nem lehet arról beszélni, hogy milyen formában vagyunk fizikálisan. Improvizálni kell ezen a téren is.

Az ellenfeleinket figyelve, a Győrt ismerhetjük a bajnokságból, kétszer játszottunk velük. A török Kayseri és az ukrán Prometey lesznek még a riválisaink. A Kayseri nagy múltú csapat, a neveket figyelve tapasztalt játékosokat foglalkoztat és talán a legerősebb. Több mérkőzésüket láttam, az eredményeiket is követtem, volt egy komolyabb vereség-sorozatuk, de akkor sem kaptak ki nagy különbséggel. Még most a Galatasaray-tól is minimális vereséget szenvedtek. Az ukrán Prometey szintén meglepetéseket okozhat. Kisebb, 7-8 fős rotációval dolgoznak. Két amerikai és egy ukrán útlevéllel rendelkező lengyel származású játékosuk van. Amikor a Szeviép-Szeged még Euroligában játszott, ott szerepelt igazi vezérként az irányító Olga Dubrovina. Nem tudom, hogy az elmúlt években hogy alakult a pályafutása és mit csinált, de most látva a felvételeket róla, mintha megállt volna az idő. Ők a bajnokságukban veretlenek, nyilván az ukrán bajnokság erejét innen felmérni nem lehet, de azok alapján amit a Prometey-től láttam, egyáltalán nem tekinthetőek gyenge csapatnak. Erős csoportról van szó, minden a pillanatnyi formától függ és attól, hogy ténylegesen ki milyen kerettel tud pályára lépni. Nem szabad elfelejteni, hogy a buborék előtt kell még PCR-tesztet csinálni, a buborékba való beköltözéskor is tesztelnek minket. Előre nem lehet tudni ebben a helyzetben, hogy miként alakulnak a végleges versenyző keretek.

Komoly meccseket fogunk játszani. Az első mérkőzés után lesz a pihenőnapunk. Utána 24 óra alatt kétszer lépünk pályára. Ez nagy terhelés a játékosoknak, de ha egészséges és bevethető mindenki, akkor elég hosszú a keretünk ehhez a feladathoz is. Nem mindennapi helyzetet jelent a buborék a csapatoknak. Hat napot töltünk elzárva. Vasárnap beköltözünk a szállodába és péntekig leszünk ott. Szigorú szabályok szerint kell élnünk, kétszer tudunk kimenni, az edzésekre és a mérkőzésekre. Egyébként nem hagyhatjuk el a szállásunkat és azon belül sem lehet használni a kényelmi szolgáltatásokat, mint fitnesz, wellness vagy a bár. A szobákban sem gyűlhet össze négy embernél több. A stábbal mi is beszéltünk arról, hogy milyen módon lehet úgy felépíteni ezt a hat napot, hogy az ne legyen büntetés, hanem a játékosok maximálisan koncentráltan és jó formában tudjanak pályára lépni. Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, mindenképpen alaposan meg kell tervezni a mérkőzések közötti időt. A buborékig hátralévő idő eltöltése is fontos számunkra. Ahogy említettem 40 nap alatt játszottunk 11 meccset, most 10 napot kaptunk regenerálódásra és edzésre. Az majd ott fog kiderülni, hogy a csapatra ez milyen hatással volt.

Olyan szempontból is érdekes helyzetet teremt ez a buborékos lebonyolítás, hogy egy kisebb csapat a buborék előtt két hétre akár szerződtethet extra játékosokat. Kivívják velük a továbbjutást. A következő buborékra, ahol a Final Four-ba jutás lesz a tét, hoznak újabb extra játékosokat. Kérdés, hogy mennyire lesz reális ez az Európa Kupa. Néhány jó döntéssel és szerencsével sokáig lehet jutni és jó eredményeket lehet elérni. Ez természetesen igaz minden résztvevőre. Kiszámíthatatlan évad vár ránk. Aminek én nagyon örülök, hogy ez is egy új kihívás számunkra. A játékosokra, a szakmai stábra és a menedzsmentre is igaz, hogy nagyon várjuk az ilyen helyzeteket.”

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés