Hirdetés
Magyarország

Európa Kupára készülve: UNI-Győr – MÉLY-ÚT:

:

Hirdetés

Kedden kezdetét veszi az Európa Kupa csoportköre. Az elmúlt napokban cikksorozatot közöltünk, melyben megismerhettük a magyar csapatok vezetőedzőinek várakozásait. A járványhelyzet miatt speciális az Európa Kupa idei lebonyolítása, mivel a csoportkörben négy nap alatt három mérkőzést vívnak a résztvevők. Az első két helyezett továbbjut a rájátszásba, ahol márciusban szintén buborékos rendszerben és Euroliga csapatok nélkül folytatódik a küzdelem. A felvezető sorozatunk negyedik, egyben utolsó részében az UNI-Győr – MÉLY-ÚT vezetőedzőjét Iványi Dalmát kértük, hogy foglalja össze gondolatait a kupával kapcsolatban.

Az UNI-Győr – MÉLY-ÚT programja:

A-csoport (Győr, Magyarország)

Január 19., kedd
17:00 UNI Győr-MÉLY-ÚT  – Bellona Kayseri (török)

Január 20., szerda
17:00 BC Promotej (ukrán) – UNI Győr-MÉLY-ÚT

Január 22., péntek
20:30 Atomerőmű KSC Szekszárd – UNI Győr-MÉLY-ÚT

Iványi Dalma, vezetőedző UNI-Győr-MÉLY-ÚT:

“Jó mérkőzéseket várok. Azt várom, hogy ugyanazzal a lendülettel, játékstílussal játszunk, mint tettük eddig, tehát nagy lendülettel, agresszívan. Támadásban igazi csapatjátékként több fegyvert szeretnénk bevetni és arra építeni, ami az erősségünk volt eddig, hogy több játékosunk is be tudta fejezni a támadásokat. Nemzetközi szinten meg fogjuk látni, hogy ez mire elég és tudunk-e érvényesülni ezen a szintéren is. Lesz egy-két apró változtatás: próbálunk egy-két támadási mozgást beépíteni, esetleg védekezésben frissíteni. Kiváncsi leszek arra, hogy ezek miként működnek. Alapvetően az lesz a fontos, hogy magabiztosan, felszabadultan játszunk. Extra motiváció, hogy egy másik had-szintéren is igyekezzünk jól szerepelni, a lehető legtöbbet kihozni magunkból.

A Szekszárddal kétszer találkoztunk a bajnokságban. A külföldi ellenfeleket tekintve két nagyon erős csapat érkezik a Kayseri és a Prometej személyében. A törököknél két amerikai, egy angol légiós és jó hazaiak vannak, akik szépen dolgoznak és illeszkednek a rendszerükbe. Nagyon kellemetlen ellenfél, van egy meghatározó ötös centerük Kalani Brown személyében, illetve Tyasha Harris egy jó mezőnyjátékos. Rájuk építenek, de a törökök szépen megoldják a többi posztot. A két véglet jellemző náluk: vagy nagyon gyorsan tudnak játszani és ilyenkor oda kell figyelni a visszarendeződésre, hogy ne kapjunk könnyű kosarakat vagy belassítják a játékot és akkor a hosszú támadások dominálnak. Szépen látszódik, hogy mi az erősségük, mit szeretnének játszani. Életveszélyesek a kicsi amerikai játékos egy-egy megoldásai, szépen bont, sok minden abból indul ki. A védekezésük is tud kétfajta lenni, attól függően, hogy ki van a pályán. Fontos, hogy koncentráltan tudjunk játszani és megtaláljuk az ellenfél gyenge pontjait. Az ukránok is egységes csapat két amerikaival és hazai válogatott játékosokkal. Az ukrán kosárlabdát fegyelmezettség, jó fizikai adottságokkal rendelkező játékosok jellemzik. Nagyon kemény mérkőzésekre számítok, de igazából a nemzetközi szerepléssel ezt szerettük volna elérni, hogy ilyen helyzeteket is megtapasztaljunk.

Nem jelent terhet a hazai rendezés. A pozitív része most erősebb, hogy nem kell utazni, repülőre szállni és ez óriási könnyebbség. Inkább ezt a részét élvezzük ki, mint hogy extra nyomást helyezzünk magunkra. Ha mégis ilyet tapasztalunk a csapaton, akkor mindenféleképpen segítünk majd a játékosunknak. Nekünk inkább ez egy próbatétel, ahol az elvárás az, hogy a maximumot adjuk, mint ezt alapvetően a bajnoki mérkőzéseken tettük. Igyekszünk azt hangsúlyozni, hogy ezek is olyan mérkőzések, mint az eddigiek és mindig az aktuális feladatra készülünk, abból próbáljuk kihozni a legtöbbet. Ez talán könnyebbé teszi, hogy ne izgulják túl a dolgokat.

Négy nap alatt három mérkőzést vívunk, de eddig bebizonyosodott, hogy fizikálisan jó állapotban van a csapat. Nagyon fontos lesz a játékosok forgatása a rotáció szempontjából. Mindenkitől maximális koncentrációra van szükség, hogy a kapott játékidőt megtöltse tartalommal és ezzel elosszuk a terheket. Én felkészültnek érzem a csapatot egy ilyen terhelésre. A válogatottaknak nem, de a többieknek lesz egy kis szusszanásnyi idő és arra is fel lehet hívni a figyelmet, hogy most mindent ki lehet adni, mert utána lehet majd pihenni. A mérkőzések között apró pontosításokra lesz idő. A két külföldi riválisból, főleg a Kayseri-ből, akik az első ellenfelünk lesznek, rájuk folyamatosan készülünk. Emellett már az ukránokból is. A Szekszárdot ismerjünk és lesz előtte két mérkőzésük, így azokat az apró változtatásokat, amiket látunk tőlük, már a buborékban is ki tudjuk elemezni. Próbálunk előre készülni, de a buborékban is lesz időnk. Az edzéslehetőségeket pedig meglátjuk, hogy mennyire kell kihasználni vagy milyen mértékben kell adott esetben pihenőt adni egy délelőttre. Ehhez az aktuális állapot alapján fogunk alkalmazkodni.”

Hirdetés