Hirdetés
Magyarország

Európa legjobb csapata a Sopron Basket!

Sopron Basket - Fenerbahce Safisport 60-55 (16-6, 13-13, 16-19, 15-17)

Euroliga, döntő
Isztambul, Ülker Sports and Event Hall
Marques, Attard, Salins (Gulak-Lipka)

Sopron Basket: Williams 16/3, Fegyverneky 12/3, Határ 10, January 11/3, Brooks 9/3. Csere: Varga A., Jovanovic, Czukor, Dolson 2.

Fenerbahce Safisport: Sabally 9/6, Cakir 11, Williams 5, McBride 2, Iagupova 13. Csere: Zahui 12/6, Hartley 3/3.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A Sopron Basket nyerte 2022-ben a női kosárlabda Euroligát. Az isztambuli fináléban a soproniak 60-55-re győzték le a házigazda Fenerbahcét. Fennállása során először hódította el a legrangosabb európai trófeát a Sopron Basket.

A pénteki második elődöntőben már megízlelt fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat. Gabby Williams nevéhez fűződött az első két találat a fináléban. Kiválóan védekezett a Sopron, rendkívül nehéz dobásokba kényszerítette bele a Fenerbahcét. Amikor Fegyverneky Zsófia triplája célt ért, már 7-0-ra vezetett a magyar együttes és a török gárda időkérése miatt állt a játék. Öt perc telt el és még mindig nem találtak be a hazaiak. Emiatt egyre jobban siettették a támadásokat. Végül 12-0-ig tartott a Sopron nagy futása, hét és fél perc játékot követően Satou Sabally triplája jelentette az első hazai pontokat. Ezt követően viszont ismét betalált Fegyverneky Zsófia, aki az első negyedben nem hibázott dobást mezőnyből, 9 pontot jegyzett. 10 perc után végül 16-6-ra vezetett a Sopron. A mieink 17-ből 7-et, a törökök 15-ből 2-őt dobtak be. A második szakasz elején megtorpant támadásban a Sopron. Gáspár Dávid már másfél perc játékot követően magához rendelte tanítványait. Megfelezte a hátrányát a Fenerbahce és végül közel három perc után Briann January szerezte az első találatot.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második szakaszban öt pontnál közelebb nem kerültek a hazaiak. A Sopron 16-11, 18-13 és 20-15 után is tudott újítani. Fontos pillanatokban Gabby Williams és Határ Bernadett villant meg. Az elődöntőben varázslatosan játszó Jelena Brooks megszerezte első tripláját, amikor 25-15-nél ismét hazai időkérés állította meg a játékot. A félidőig 10 egységig jutó Gabby Williams újabb klasszis villanásával 27-15-nél kialakult az első félidő legnagyobb különbsége. Az utolsó két percben faragott a hátrányán a Fener, de a félidőre így is 10 pontos vezetésről fordult a Sopron. A harmadik negyed elején óriási kérdés volt, hogy az első 20 percben a 27 kísérletéből mindössze 5 mezőnykosarat értékesítő és közben 10 labdát eladó Fener mennyire tudja pontosítani játékát és ha ezt megteszi, arra miként reagál a Sopron. Satou Sabally és Stefanie Dolson találatai után 31-21 állt az eredményjelzőn. Innen a hazaiak négy perc alatt 11-2-es futást mutattak be, amivel 33-32-re jöttek fel. A Sopron tartását dicséri, hogy Gabby Williams révén azonnal tudott válaszolni a meccs első és igazából egyetlen nagy török rohamára.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Négy perc volt vissza a harmadik negyedből, amikor a faultproblémái ellenére hatalmasat harcoló Határ Bernadett duplája után 39-33-nál már újra Victor Lapena kért időt. A Sopron ismét tudott erőt meríteni, Briann January és Jelena Brooks is betalált távolról, így 45-38-nál megint 7 pont választotta el a feleket. A záró szakasznak is erről az állásról futottak neki a csapatok. Briann January az első perc végén 47-38-ra módosította az állást és ezzel igen kedvező pozícióba került a Sopron. Végig azt közvetítette magáról a magyar együttes, hogy itt nem nyerhet más. A Fenernek 48-43-nál volt egy felzárkózása, de erre Gabby Williams válaszolt egy triplával, majd 51-46-nál Briann January tette ezt meg egy duplával. Az utolsó négy percben 55-48-nál és 57-50-nél is visszaállt a 7 pontos különbség. A hajrába fordulva Satou Sabally triplájával még 58-55-re felzárkóztak a törökök és volt labdájuk az egyenlítéshez, de a kísérleteik lejöttek a gyűrűről. A végjátékban Fegyverneky Zsófia és Gabby Williams büntetői alakították ki a végeredményt.

Hirdetés