Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a szekszárdi Európa Kupa Final Four csapatai: Reyer Venezia:

:

Hirdetés

Április 9. és 11. között Szekszárd ad otthont az Európa Kupa 2021-es négyes döntőjének. Cikksorozatban mutatjuk be a Final Four-ra hazánkba érkező együtteseket. A felvezető harmadik részében a Reyer Venezia csapatával ismerkedhetünk meg, akik a döntőbe kerülésért az Atomerőmű KSC Szekszárddal mérkőznek.

A Reyer Veneziát senkinek sem kell bemutatni, aki kicsit is nyitott az európai kosárlabdára. Egy tradicionális klubról van szó, melynek női és a férfi csapata már a 1940-es években is bajnok volt Olaszországban. Ráadásul az otthonuk, a sok nagy csatát megélt Palasport Taliercio is hagyományos helyszíne a sportágnak. 2018-ban például itt avattak győztest az Európa Kupában, de erről majd később. A klubnak a profi női kosárlabdához hullámzóbb a viszonya, nem mindig tudtak a működéshez megfelelő forrásokat biztosítani. A mai ismert formájában 1998-ban szervezték újra a női szakosztályt, de még ebben a 23 évben is akadt egy nagy fordulat, amikor gazdasági okok miatt 2010-ben a harmadosztályba kényszerültek. Innen azonban a lehető leggyorsabban visszakerültek a legjobbak közé A felhozó évben megnyerték a jobb sorsa érdemes női Adria Ligát és a bajnoki elődöntőig meneteltek, azóta pedig töretlenül meghatározó csapatnak számítanak.

Tavaly a csonka szezonban a a bajnokságban 17 győzelemmel és 3 vereséggel a tabella 3. helyén álltak, amikor lefújták a küzdelmeket. Az Euroliga csoportjukban pedig az 5. helyet szerezték meg és ezzel az Európa Kupába kerültek, ahol a Gironával negyeddöntőztek volna, de ez már elmaradt. Az új évadra fordulva a klub nem ambicionálta az Euroliga indulást. Ahogy az első nyilatkozatokból kiderült, a költséghatékonyság mellett több lehetőséget láttak eredmény oldalon is egy rövidített Európa Kupa szezonban. Ebből a sorozatból ráadásul már sikerélménnyel is rendelkeznek, mivel 2018-ban a döntőig meneteltek. Akkor a Galatasaray gárdájával szemben maradtak alul. Az isztambuli 90-68-as vereségük után 72-65-re nyertek hazai pályán, de ez nem volt elég a fordításhoz. Annak a Galatának az a Gintare Petronyte volt az egyik legjobbja, aki idén a velenceieket erősíti.

Ezzel át is térhetünk az idei évadra, ahol sokáig veretlenül meneteltek és jelenleg is mindössze csak két vereséget jegyeznek. Egyszer az alapszakaszban, egyszer pedig az Olasz Kupa döntőjében kaptak ki a Famila Schio-tól. Az Európa Kupában kedvező ágra kerültek. A csoportkörben a belga Phantoms Basket Boom, a svájci Elfic Fribourg és a francia Landerneau nem okozhatott nekik gondot. A nyolcaddöntőben a lengyel Gorzow-ot múlták felül 72-63-ra, majd a negyeddöntőben az ACS Sepsi-SIC csapatánál bizonyultak jobbnak. Annak a mérkőzésnek az volt a pikantériája, hogy a rájátszás egyik buborékját Sepsiszentgyörgy rendezte és így a házigazdával kellett megmérkőzniük. 78-64-es sikerrel kerültek a négy közé. Az olaszok fölényét jól mutatja, hogy az öt meccsen 94 pontot, 44.6 lepattanót és 23.8 gólpasszt átlagoltak. Szerzett pontokban és gólpasszokban az elsők, lepattanókban harmadikak. Két mutatóban állnak még harmadik helyen, a szerzett labdák (11.0) és a triplák mezőnyszázalékainak (40.4%) átlagában.

A Reyer Venezia az észak-olasz női kosárlabdázás legnagyobb utánpótlásbázisát működteti. Rendre ők adják a legtöbb játékost az utánpótlás-válogatottakba és ez a felnőtt csapatra is igaz. A februári Eb-selejtezőkön öt játékosuk – Martina Bestagno, Debora Carangelo, Francesca Pan, Beatrice Attura, Elisa Penna – szerepelt az olasz válogatottban. Ők mind a 25 bajnokin pályára léptek. Közülük 12.6 pont, 4.8 lepattanó átlagával Bestagno a legeredményesebb. A keretüket belső posztokon három extra légiós alkotja. Gintare Petronyte 22 bajnokin 13.8 pontot, 9.5 lepattanót és 2.4 gólpasszt átlagol. Temi Fagbenle 20 mérkőzésen 12.1 pontot és 7.2 lepattanót átlagol. A december végén szerződtetett háromszoros WNBA-bajnok Natasha Howard 11 meccsen 14.5 pontot és 7.2 lepattanót jegyez eddig. A negyedik légiósuk pedig Yvonne Anderson, aki a szerb válogatott honosított amerikai játékosa. Kisebb sérüléssel bajlódik, de ott van a csapattal Szekszárdon. Neki 21 bajnokin 13.1 pont, 5 gólpassz és 4.1 lepattanó az átlaga.

A Reyer Venezia igencsak kedvező ágon jutott a legjobb négy közé, de a versenyképességük ettől függetlenül elvitathatatlan. A keretük erőssége igazán abban fogható meg, hogy az elmúlt évek olasz játékoskeringője alatt addig sakkoztak a hazai maggal, amíg az összeállt szerkezetben és kémiában is egy jól működő egésszé. Az erőforrásokat pedig a korábban igencsak hiányos belső sor megerősítésére tudták fordítani, ahol igazán minőségi játékosokkal tették teljessé a csapatukat.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés