Hirdetés
Európa

Európai csúcsrangadó az olimpián:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Csütörtökön 10 óra 20 perctől Spanyolország – Szerbia rangadóra kerül sor a tokiói olimpián.

Öt héttel azután, hogy a két csapat lejátszotta a 2021-es Európa-bajnokság talán legemlékezetesebb mérkőzését Valenciában, ezúttal Tokióban is összecsap Spanyolország és Szerbia. Az Európa-bajnoki negyeddöntővel ellentétben ez nem kieséses versenyhelyzet. Az A-csoport rangadóján a győzelem még egyik csapatnak sem érne továbbjutást, de aki nyer, az nagyon nagy eséllyel ott lesz a negyeddöntőben. A vesztesre viszont még kellemetlen számolgatás is várhat.

Ha Spanyolország és Szerbia rivalizálását nézzük, akkor talán elég annyit mondani, hogy az utolsó öt Európa-bajnokságból hárman nyertek a spanyolok, kettőt a szerbek. A két gárda olimpiai múltját tekintve Rióban kétszer találkoztak, akkor a csoportmeccset, illetve az elődöntőt is a spanyol gárda hozta. Az örökmérleg egyébként hét spanyol és mindössze egy szerb siker. Az az egy éppen a júniusi valenciai negyeddöntő. Ez lesz Lucas Mondelo 150. mérkőzése a spanyol kispadon, ami komoly mérföldkő egy edzői pályafutásban.

Fotó: FIBA.Basketball

Tokióban az olimpiai tornán új lebonyolítás debütál. Az eddigi két hatos csoport helyett most három négyesben küzdenek a résztvevők. Ennek egyetlen célja volt, hogy csökkentsék a csapatok irreális terhelését. Kettővel kevesebb csoportmeccset játszanak a résztvevők és így minden találkozó között nyílik lehetőség a regenerálódásra. Erre érezhetően szükség is van, hiszen az ausztrálok ellen kiemelkedő bravúrt elérő Belgiumot leszámítva az első fordulóban igencsak küzdöttek az elemekkel az európai csapatok.

A spanyolok a negyedik negyedben tudták bedarálni Dél-Koreát és arattak végül 73-69-es sikert. A távoli dobásaik nem ültek, ugyanakkor a festékben óriási fölényben voltak. A szerbek 72-68-ra múlták felül Kanadát. A 28 eladott labdára biztosan felhívta a figyelmet Marina Maljkovic, illetve arra is, hogy 23 pontot kaptak indításból. Szerbiának a nyolc tripla nagyon kellett a sikerhez, ahogy a tradicionálisan jó csapatteljesítmény. A 26 mezőnykosarat 21 gólpassz előzte meg. A szerb szövetség felvezetésében Jelena Brooks is arra tért ki, hogy csökkenteni kell a hibák számát, mert azokat Spanyolország könyörtelenül megbünteti.

Fotó: FIBA.Basketball

Igazi európai presztízscsata következik, várhatóan pontosabb játékkal, mint hétfőn. Hiszen ahogy telnek a napok, egyre jobban akklimatizálódnak a résztvevők. Szerbia a 2021-es Európa-bajnokság belgrádi elődöntője óta – amikor éppen a spanyoloktól kaptak ki – mindössze egy tétmeccset veszített. Ez az olimpiai selejtező volt USA ellen. Spanyolország az utóbbi időben többet botladozott és a világbajnoki selejtezőről is lemaradt, de ez új torna. Ráadásul az Európa-bajnoksághoz képest itt van Alba Torrens. A szerbeknek a kontinenstornán nagy fegyvertény volt, hogy Nevena Jovanovic-tól jött egy váratlan extra. Ilyenre ezúttal is szükségük lehet a sikerhez.

ÉLŐ STATISZTIKA

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés