Hirdetés
Archivum

Európai rangadók szerdán:

:

Hirdetés

Bár egy héttel ezelõtt véget ért az Euroliga 2011/2012-es kiírásának alapszakasza, ezen a szerdán sem maradunk minõségi nõi kosárlabda nélkül. Törökországban 19 órától rendezik az örökrangadót a Galatasaray és a Fenerbahce között, Spanyolországban pedig a Salamanca és a Rivas Ecopolis csap össze 20 óra 30 perctõl.

A Galatasaray-Fenerbahce mérkõzés elõtt a két csapat két verességgel áll a bajnoki tabellán, így amely gárda gyõzni tud, óriási lépést tesz az alapszakasz megnyerése felé. Ez a két vereség az Euroliga alapszakaszát veretlenül nyerõ Fenerbahcénak sokkal jobban fájhat, hiszen két kiscsapattól – a szezon elején az Optimum TED Ankarától, majd az elmúlt hétvégén a Mersin alakulatától – kaptak ki. Azaz hiába verték az õsszel magabiztosan 96-82-re a Galatasarayt, most oda jutottak, hogy bravúr kell a nagy rivális otthonában az alapszakasz elsõséghez.
 

A Galatasaray sincs irigylésre méltó helyzetben, miután a keretükbõl Alba Torrens és Gülºah Gümüºay térdsérülés után lábadozik. A Galatának ráadásul a nagy riválissal ellentétben nincs erõs török magja és ez állandó cserélgetésre kényszeríti a szakmai stábot. Sylvia Fowles például az Euroliga alapszakaszában nem játszhatott, míg Ticha Penicheiro csak az Euroligában szerepel, a Török bajnokságban nem. A hazai mag hiánya a két csapat elsõ meccsén is döntõ volt, a Taurasi (33 pont), Prince (13 pont), Charles (22 pont) trió 68 pontot szerzett a 82-bõl, társaik nem akadtak.

A Galatasaray a rangadó idején aktív játékos keresésben van, hogy pótolják a pótolhatatlan Torrenst. Ezzel kapcsolatban a hétvégén egy nem mindennapi pletyka terjedt el. Oroszországban válogatott összetartás miatt nem rendeztek fordulót, így a Galatasaraynál éveket töltõ Seimone Augustus egy hosszú hétvégére átruccant Isztambulba meglátogatni az ottani barátait. Erre két török lap is lecsapott és megírták, hogy a WNBA döntõ MVP-jét 1 millió dollárért kivásárolja a Galatasaray a Szpartak Moszkvától. Ezt hétfõn minden érintett cáfolta és a józan ész is kizárta ezen tranzakciót. Mindenesetre jól mutatja, hogy milyen elszánt és milyen arányokban gondolkozhat az Euroliga nyolcas döntõjének házigazdája, hogy megerõsítse a keretét.

Spanyolországban a Salamanca-Rivas Ecopolis rangadó esélyese a címvédõ. Ugyanakkor a madridiakat sem kell temetni, mert kifejezetten jó idõszakot élnek. Visszatért Amaya Valdmemoro, aki várhatóan kettõs csuklótörése után már sohasem lesz a régi, de személyiségével továbbra is vezére lehet a Rivasnak. Emellett pedig a madridiak az Euroliga alapszakaszát kifejezetten jó pozícióban az összesített rangsorban a negyedik helyen zárták és a verhetõ Bourges ellen játszanak nyolcaddöntõt, így elõszeretettel kommunikálják, hogy a klub fennállása óta a legnagyobb nemzetközi sikere kapujában áll.

A Salamanca 78-63-ra nyert november elején Madridban, de kis túlzással Lucas Mondelo gárdája azóta rangadón nem tudott diadalmaskodni. Igaz, ebbõl a szempontból a Rivas Ecopolis sem remekel. Nem véletlen, hogy mindegyik gárda komoly lépéshátrányban van a veretlen Valencia mögött, a Salamanca kettõ, a Rivas már öt vereségnél tart idén.

A Salamanca együttesében nem szerepelhet a frissen igazolt Ilona Korstine, miután a papírjai még nincsenek rendben. Ennek ellenére Lucas Mondelo bizakodó. A címvédõ mestere a klub honlapjának elmondta, hogy sokat dolgozott a keret és motiváltan várják a szezon legnehezebb hónapjait. A szakember Asjha Jones és Essence Carson nevét emelte ki, akik madridi részrõl eldönthetik a rangadó sorsát.


A topligák szerdai programja

Spanyolország
PERFUMERIAS AVENIDA – RIVAS ECOPOLIS 20:30
HONDARRIBIA – IRÚN – UNB OBENASA LACTURALE 20:00
JOPISA CIUDAD DE BURGOS – RC CELTA BALONCESTO 20:30
MANN FILTER ZARAGOZA – CADI LA SEU 19:00
PALACIO DE CONGRESOS DE IBIZA – SÓLLER BON DÍA! 20:30
CAJA RURAL TINTOS DE TORO – GIRONA FC 20:30

/Az Európa Kupa negyeddöntõi miatt a 18. fordulóból a Gran Canaria – Valencia összecsapást március 20-án bonyolítják le./

Törökország
16:00 Mersin Büyükºehir Belediyesi – Optimum Ted Ankara Kolejliler
17:00 Homend Antakya Belediyesi – İstanbul Üniversitesi
17:00 Ceyhan Belediyesi – Tarsus Belediyesi
19:00 Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe

/Az Európa Kupa negyeddöntõi miatt a Kayseri Kaski-Samsun Basketbol és a Beºiktaº – Botaº összecsapást a 17 fordulóból február 15-én játsszák./

Hirdetés