Hirdetés
Archivum

Európaiak a WNBA Drafton:

:

Hirdetés

A WNBA hétfõi draftján Yacoubou kalandja mellett két európai játékos került kiválasztásra. A szlovénok nagy tehetsége Nika Bariè és a feltörekvõ svéd nõi kosárlabdázás ikonja Farhiya Abdi.


Valóra váltani a svéd álmot

A 188 cm magas hármas poszton bevethetõ Farhiya Abdival nagyot fordult a világ az elmúlt egy évben. Azok után, hogy a FIBA Europe utánpótlástornáin sorra döntötte meg a rekordokat és vezette a svéd válogatottat elõtte nem látott magaslatokba, beindult a profi karrierje is. A gazdásági okokból megfiatalított Brno csapott le rá, így idén bemutatkozhatott az Euroligában. Abdi a legrangosabb európai kupasorozatban 13 mérkõzésen átlagban 31.2 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 8.2 pontot szerzett és leszedett 5.8 lepattanót.

Természetesen ahhoz, hogy a svédek tehetsége bemutatkozhasson a WNBA-ben a játékjogát megszerzõ Los Angeles Sparks színeiben még fizikálisan sokat kell erõsödnie és jó pár év Euroliga rutinra szüksége lesz, hogy megállja a helyét. „Leírhatatlan, hogy mennyit jelent számomra ez a draft. Olyan mintha egy álom vált volna valóra, nagyon boldog és izgatott vagyok. Hatalmas lehetõség ez számomra.” – mondta a FIBA Europe portáljának Abdi, akinek a pályafutása kapcsán idén nyáron az a legnagyobb kérdés, hogy hazája felnõtt válogatottjában bemutatkozhat-e.

A svédek a legnehezebb EB-selejtezõ csoportba kerültek, Spanyolország, Németország, Románia és Bulgária lesznek az ellenfeleik. „Nagyon remélem, hogy számítanak rám. Jó csapatunk van és én õszintén hiszek benne, hogy kijuthatunk az Európa-bajnokságra. Itt az ideje, hogy Svédországot újra feltegyük a térképre nõi kosárlabdázásban is.” – jelentette ki Abdi.

A szlovén szupertehetség Oroszországban edzõdik

A szlovén szupertehetség Nika Bariè hasonló utat járt be, miután a FIBA Europe-nál a 2010-es év legjobb fiataljának is megválasztották. Tavaly nyáron a Szpartak Moszkva szerzõdtette és az Euroligában, illetve az Orosz bajnokságban is bizalmat szavazott neki Pokey Chatman. A legrangosabb európai kupasorozatban a fiatal irányító 20 mérkõzésen 12.3 percet töltött átlagban a pályán és ez idõ alatt 3.2 pontot, 1 lepattanót és 1.2 gólpasszt szorgoskodott össze.

Bariè érdekes helyzetbe került a drafton. A tengerentúli szakemberek meg voltak róla gyõzõdve, hogy az európai edzõje Pokey Chatman által irányított Chicago Sky viszi el, de nem így történt. Végül a Minnesota Lynx csapott le a szlovén tehetségre.

„Nekem is, mint mindenkinek nagy álma a WNBA, különösen úgy, hogy szlovén játékos még nem szerepelt a ligában. A tengerentúli bemutatkozásomra azonban még várni kell. A legfontosabb, hogy többéves szerzõdés köt a Szpartak Moszkvához és az engedélyük nélkül nem játszhatom bármelyik csapatban. Bár biztos vagyok benne, ha eljön az ideje és úgy érzik, hogy ez a legjobb számomra, akkor hozzájárulnak a szereplésemhez. Emellett nyáron szeretném segíteni a szlovén válogatottat is. Idén egy nagyon komoly felkészülés vár ránk és bízom benne, hogy a selejtezõk során a csoportban Litvániával az elsõ helyért fogunk harcolni.” – mondta Bariè.

Hirdetés