Hirdetés
USA

Év végéig meghosszabbították a tárgyalásokat a WNBA kollektív-szerződéséről:

:

Hirdetés

Közös közleményben jelentették be a felek, hogy a WNBA és a játékosok szakszervezete (WNBA’s Players Association) 2019. december 31-ig meghosszabbította a tárgyalások határidejét az új kollektív-szerződésről.

A WNBA játékosok kollektív-szerződése az eredeti megállapodás alapján október 31-én járna le, de a felek egyelőre nem tudtak megállapodni az új szerződés feltételeiről. Ugyanakkor előremutató, hogy 60 nappal meghosszabbították a tárgyalások idejét. A legfontosabb, hogy mindkét fél érdeke a megállapodás. Nem cél, hogy sztrájkoljanak a játékosok, hiszen a 2020-as szezon elmaradása lényegében lenullázná az eddig elvégzett kemény munkát és azt a fejlődést, amit a WNBA az utóbbi években elért.

A játékosok szakszervezetét képviselő Nneka Ogwumike legutóbb múlt héten az espnW rendezvényén erősítette meg, hogy a sportolók célja az együttműködés meghosszabbítása, igaz élhetőbb feltételek mellett. A liga is hasonló állásponton van. Az új komiszár Cathy Engelbert végig igen békülékeny hangnemet ütött meg nyilatkozataiban. Azzal pedig külön jó pontot szerzett, hogy a rájátszás alatt a liga megtámogatta a csapatok utaztatását. Mint ismert, ez az egyik sarkalatos kérdés a tárgyalások alatt.

A felek a WNBA All-Star gála hétvégéjén, a rájátszás során többször és várhatóan most novemberben is tárgyaló asztalhoz ülnek. Mit is jelent pontosan a kollektív szerződés? A kollektív szerződés (CBA – collective bargaining agreement) a tengerentúli profi ligák legfontosabb dokumentuma. Ez szabályoz ugyanis minden olyan területet, ami elengedhetetlen a liga és a klubok működéséhez. A kiszivárgott sajtóhírek szerint a női kosárlabda speciális helyzetét tekintve a liga és a játékosok még három területet nem tisztáztak az október végi határidőig. Egyik sem újkeletű probléma, de érdemes áttekinteni, hogy jobban értsük a helyzet komolyságát.

Az egyik nyitott kérdés a marketing. A játékosok a ligától egységes stratégia kialakítását kérik. Jelenleg ugyanis a liga ehhez minimális segítséget ad és minden a szereplők ügyességén, illetve lehetőségein múlik. A merchandising, tehát a piacépítő arculatátvitel területén például nincs együttműködés a szereplők között. A játékosoknak sok esetben a saját közösségi felületeiken maguknak kell reklám-tevékenységet folytatni a szurkolók felé. Komoly kérdés a nézőszám, de itt azzal, hogy a New York Liberty sorsa rendeződni látszik és az Atlanta Dream is korszerű, jól megtölthető csarnokot kap, vélhetően a 2020-as szezon az átlagokat tekintve hoz majd egy korrekciót magával.

A második terület az utazás, amit már érintettünk részben. Itt nagyon egyszerű a képlet. A WNBA által előírt sűrű versenynaptár kereskedelmi repülő járatokkal nagyon nehezen teljesíthető. Többször volt az elmúlt években késés és sok esetben a megfelelő regenerálódás sem biztosított. Itt két területen lenne érdemes  megállapodni vagy legalábbis valamilyen ésszerű középutat találni. Az egyik egy szellősebb menetrend. A másik pedig, hogy támogassa a liga az utazást és így gazdasági okok miatt ne kényszerüljenek kényelmetlen kompromisszumra a szereplők. Tekintve a szeptemberi gesztust, itt vélhetően a liga is nyitott valamilyen megoldásra.

A regenerálódás nem csak a szezon közben, hanem két évad között is fontos kérdés és túlmutat az utazáson. A játékosok a hírek szerint szeretnék a ligát rábírni: év közben az Egyesült Államokban biztosítsanak nekik edzéslehetőséget. Illetve ehhez felkészült trénereket. Jelenleg ugyanis, akik nem választanak európai vagy ázsiai légiós-életet, nekik maguknak kell megszervezniük a fizikális felkészülésüket. Ugyanakkor nem csak fizikális, hanem mentális tényezőkről is fontos beszélni. Jelenleg a ligának nincsen olyan segítő háttere, akikhez baj esetén a játékosok tanácsért fordulhatnak. Volt nyáron ittas vezetésből botrány, de a családon belüli erőszak még ennél is komolyabb problémakör.

A harmadik terület a bérek. A fő gond az, hogy a fizetéseket mesterségesen alacsonyan tartják a WNBA-ben. Jelenleg a maximum éves fizetés mindössze 115500 dollár, amely a kollektív szerződés szerint évente maximum 2000 dollárral emelkedhet. Ennek a legnagyobb európai ligákban átlagban az ötszörösét is megkeresik a sztárok. Ez a rendszer gyakorlatilag belekényszeríti a legjobbakat, hogy egész évben szinte pihenő nélkül pályán legyenek. A legkomolyabb ellentmondás nem is feltétlenül a megkereshető összeg nagyságában mutatkozik, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a WNBA-ből meggazdagodni nem lehet. Hanem az a tény jelenti a gondot, hogy a játékosok a liga bevételeinek mindössze 20%-ából részesülnek. Ez rendkívül alacsony arány. Elég arra gondolni, hogy a férfi kosárlabdázók részesedése az NBA bevételeiből eléri az 50%-ot. Gyakorlatilag már ennek az aránynak a szabályozása helyrebillentené a nőknél a béreket.

Hirdetés