Hirdetés
Archivum

Éves küldöttgyûlést tartott az MKOSZ:

:

Hirdetés

Május 22-én, kedden küldöttgyûlést tartott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Az eseményrõl az MKOSZ Sajtóközleménye ad tájékoztatást.

Forrás: MKOSZ Sajtóközlemény

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elmondta, végre újra van mirõl beszélni válogatott szinten a magyar csapatokkal kapcsolatban, és ez nagyon komoly dolog. Korábban nem tudtuk eladni a kosárlabdát, most viszont egyre többen látják, hogy ott van az elõtérben, ami annak köszönhetõ, hogy a kommunikáció és a marketing is más szintre jutott. Tele van az egész média a kosárlabda eredményeivel, legyen szó akár az írott sajtóról, akár a televízióról, és nem volt ez mindig így. Ennek oka nemcsak az 1999 óta tartó sikertelenség volt, hanem az is, hogy nem volt teljes egység a kosárlabdán belül.

Most a szövetség rendszeresen le tud ülni a klubokkal, meg tudja beszélni az irányt, amerre haladni kell. Különbözõ csaták mindig vannak, de az az egyetértés, ami most tapasztalható, egy egységes munkát és szép eredményeket hoz magával. Mikor 2010-ben az új egység létrejött, 200 millió forintból gazdálkodott a szövetség, likviditási, napi problémái voltak. Most 4.1 milliárd forint a szövetség költségvetése, a klubok stabilak és a szövegség is stabil.

Felállt egy szervezett utánpótlás nevelési rendszer, és már ez is komoly dolog. 21.000 versenyzõvel kezdett neki az új iránynak az MKOSZ, most körülbelül 66.000 sportolóval rendelkezik, így most már a minõség fejlesztése a cél. Ennek a javulásnak a jele a felnõtt és az utánpótlás válogattak eredményei. A férfi utánpótlásban még nem tudjuk elmondani, hogy ugyanolyan fényes a jövõ, mint a lányoknál, hiába tehetjük azt hozzá, hogy mások az ellenfelek, nagyobb a konkurencia, így a fiúknál végig kell gondolnunk a fiatalok játszatását, amelynek közös, átgondolt programnak kell lennie. Játék nélkül ugyanis hiába tehetséges valaki, nem fog tudni fejlõdni. Nagyon fontos a 3×3 sportág, amelynél az a cél, hogy 2020-ban, a tokiói olimpián képviseltetni tudjuk magunkat.

Az elnök kitért a férfi és a nõi bajnokságra is, amelyek kiegyensúlyozottak.

Szóba került az új akadémiai audit is. 11 helyett idén 17 akadémia vállalta a nagyon kemény feltételeket – a játékosok számában, a szakmai képzésben és több más dologban is hozni kell az elvárt szintet. Ehhez a források biztosítottak. Együttmûködés született az MKOSZ és a szombathelyi, az egri és a miskolci egyetem között, mert a szövetség fontosnak tartja, hogy a továbbtanuló fiatalok is jó képzésben részesüljenek. Ehhez jó edzõk kellenek, szakmailag felkészült szakembereket kell alkalmazni, aminek az alapja megvan. Már nincsenek alacsony fizetésû edzõk, és ezt a szakmát akár életpályának is lehet tekinteni.

A sportdiplomáciában rengeteget léptünk elõre, a nõi Euroliga soproni négyes döntõjének megrendezése is ennek volt köszönhetõ. Odáig jutott Magyarország, hogy a férfi Európa-bajnokság megrendezésére is van esély, ami annak köszönhetõ, hogy jó rendezõk vagyunk, rendkívül magas az itteni színvonal, és az eredmények is megvannak emellett.

A küldöttgyûlés az elnöki beszámolót és a pénzügyi jelentést is elfogadta.

Forrás: MKOSZ Sajtóközlemény

Hirdetés