Hirdetés
Archivum

Évrõl évre jobb számokat hoz az amerikai egyetemi nõi kosárlabdázás:

:

Hirdetés

Az NCAA idén is közzétette hagyományos statisztikai összefoglalóját a versenyrendszerébe tartozó sportágakról. A nõi kosárlabdában a 2017/2018-as tanév ismét komoly elõrelépést hozott.

Fotó: NCAA.com

Fotó: NCAA.com

A tanulmány, melynek látványos kivonata IDE KATTINTVA olvasható, kiemeli, hogy nõi kosárlabdában a 2017/2018-as tanévben a különbözõ Divíziókban összesen 1103 csapat versengett és 16614 sportoló próbálta ki magát. A fenti grafika az 1981/1982-es tanévvel végez összehasonlítást. Jól mutatja az arányokat, hogy ekkor 705 csapat 9624 tanulója szerepelt a nõi kosárlabda bajnokságokban.

A tanulmány kivonata elsõsorban azt a gondolatmenetet emeli ki, hogy a 2015/2016-os szabályváltozások mekkora fejlõdést hoztak. Ekkor vezették be, hogy az egyetemi meccsek is két félidõ helyett négy negyedbõl állnak és csak az ötödik csapathiba után jár automatikusan büntetõ. Ennek megfelelõen a büntetõk és ezáltal a játékmegszakítások száma jelentõsen csökkent. Arról is írnak, hogy tavaly már 65.9 volt a meccsenkénti pontátlag. Tehát egyre ponterõsebbek a mérkõzések.

Az elõbbieken túl a tanulmány méltatja az edzõk szervezetének (Women’s Basketball Coaches Association) munkáját. Itt elfogadtak a szakemberek egy etikai kódexet és egy olyan fejlesztési tervet, amellyel a nõi szakágat még népszerûbbé kívánják tenni. Ennek a szervezetnek a vezetõje Danielle Donehew arról nyilatkozott, hogy jelen pillanatban egy felfelé ívelõ pályán mozog a nõi kosárlabda és 2021-ig további erõsödést várnak.

Hirdetés