Hirdetés
Európa

“Ez most sokkal inkább érzelmi, mint taktikai ütközet lesz”:

:

Hirdetés

A Sopron Basket és a Soproni Darazsak Sportakadémia Ahol a jövő jelen van! elnevezésű podcast-jének isztambuli különkiadásában az Euroliga vasárnapi bronzmérkőzésének felvezetéseként Gáspár Dávid, a Sopron Basket és Victor Lapena, a Fenerbahce vezetőedzője osztotta meg gondolatait.

“Olyan túl sokat nem aludtam és nem is jól. Nyilván a következő mérkőzésre is gondoltam, de alapvetően az töltötte ki a gondolataim nagy részét, hogy visszapörgettem a meccset és gondolkoztam a történéseken.” – mondta ez elődöntő utáni estéről Gáspár Dávid, akit kérdeztek arról is, hogy mi döntött a Salamanca ellen.

“Mi is nagyon sokat dolgoztunk, ahogy ők is ezt tették. Ez látszódott a mérkőzésen. Sokkal jobban érvényre tudták juttatni a védekezésükből fakadó előnyöket. Annak ellenére, hogy megbeszéltük: a támadójátékunk miként fog kinézni, miként adjuk a zárásokat, milyen időzítéssel, mennyire húzzuk szét a pályát, hogy terünk legyen a betörésekre, bontásokra, ez nem minden esetben valósult meg és alapvetően a nyomás ellen sem reagáltunk jól. Ezt próbáltuk modellezni és meg is tettük az edzéseken, de nehéz ezt szimulálni egy edzés helyzetben. Ebben mindenképpen jobban voltak.” – összegzett a soproniak vezetőedzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az elődöntő lezárásakor kulcsfontosságú volt, hogy 70-51 után az utolsó három percben komoly erőt mutatott és felzárkózott 10-2-es futással a Sopron.

Én is azt gondolom, hogy van karaktere a csapatunknak és nem  fogunk összezuhanni. Nyilvánvalóan egy ilyen mérkőzés után nincsenek jó érzései az embernek. Ezért vagyunk sportolók, szeretünk nyerni és győzelemre játszunk. Most a legfontosabb, hogy ezek a sebek begyógyuljanak, felálljunk, menjünk tovább. Erre lehet is, kell is építkezni. Szerintem ezt mindannyian sokszor megéltük. Ezeket a momentumokat megélni, átmenni rajta picikét döcögős, nehezebb, de meg fogjuk oldani.

– tette hozzá Gáspár Dávid, aki a bronzmeccs kapcsán az alábbiak szerint foglalta össze gondolatait:

Az első és legfontosabb, hogy legyen tartásunk, legyen karakterünk és olyan jelenlétünk, ami hűen tükrözi az eddig mutatott játékunkat. Határozottnak kell lennünk és reprezentálni a saját stílusunkat, játékunkat. Nyilvánvalóan – ha szabad így fogalmazni – világ, Európa egyik legerősebb együtteséről van szó. Nagyon jól összerakott csapat, egy kitűnő stábbal. A játékukat már elkezdtük korábban feltérképezni, de a legnagyobb fókusz eddig a Salamancán volt, mert nem ismerhettük, hogy milyen lesz az utunk. Egy biztos, hogy modern, fizikális játékot játszanak. Ez igaz mind a védekezésükre, mind a támadásukra. Támadójátékukban brutálisan nagy potenciál van. Rengeteg olyan játékosukkal rendelkeznek, akik jól egy-egyeznek, az elzárás leválásokból, üres elzárásokból jól bontanak, jól olvassák a helyzeteket. Több téren, több pozícióban nagyon veszélyes játékosaik vannak. Nyilván ezekre fel fogunk készülni, ezekre az egy-egy, labdás kettő-kettő helyzetekre ahogy korábban is mondtam, a maximumot próbáljuk kihozni magunkból.

– összegzett Gáspár Dávid.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Fenerbahce 88-84-re maradt alul az elődöntőben a Jekatyerinburggal szemben. Victor Lapena, a Fenerbahce vezetőedzője így tekintett előre a bronzcsatára:

“Természetesen nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Kemény játékra, hiszen az éremért, a bronzéremért fogunk játszani. Igaz, ez nem az Európa-bajnokság vagy a világbajnokság, hanem a Final4, ahol mindenki a kupáért harcol. Mindkét csapatot, a Sopront és a Fenerbahce-t is remek játékosok alkotják. A Sopron elképesztő menetelést mutatott be az alapszakaszban. Az ellenfelet nagyszerű játékosok alkotják, akik ellen nehéz a játék.” – mondta a spanyol szakember, aki szerint elsősorban mentális tényezők dönthetnek.

Nem tudom, sok mindentől függ. Sok érzelem dolgozik a játékosokban. Idő sincs felkészülni a következő meccsre. 24 órával az elődöntő után lehetetlen felkészülni. Ez most sokkal inkább érzelmi, mint taktikai ütközet lesz. Megnézzük mi volt rossz a játékunkban, azokra próbálunk odafigyelni ebben a rövid időszakban. Nem tudom van-e, de próbálunk hazai pályán energiákat mozgósítani. Ez a meccs sokkal inkább a játékosokról fog szólni, mint az edzőről. Az edző próbál motiválni, segíteni, de a játékosok pillanatnyi formája fog dönteni.

Hirdetés