Hirdetés
Archivum

Ez vár ránk 2019-ben: a nagy tornák idõpontjai:

:

Hirdetés

Minden évben január elsõ napján áttekintjük, hogy az elõttünk álló esztendõt milyen nagy nõi kosaras tornák határozzák meg válogatott szinten. Idén sincs másként, nézzük, hogy 2019-ben milyen nagyobb érdekelõdésre számot tartó események lesznek.

Felnõtt szinten a kontinenstornák adják a 2019-es esztendõ vázát. Az Európa-bajnokságot, melyen a magyar válogatottnak is szurkolhatunk, június 27. és július 7. között bonyolítják le Szerbiában, illetve Lettországban. Már a decemberi sorsolás óta tudjuk, hogy válogatottunk Szerbiában játssza csoportmeccseit. A pontos helyszínt és a menetrendet késõbb véglegesíti a FIBA. A tervezett, de még nem hivatalos ütemterv szerint a mieink június 27-én, csütörtökön Szlovénia ellen debütálnak. Másnap, június 28-án Olaszország lesz az ellenfél, majd egy pihenõt követõen június 30-án, vasárnap Törökország ellen zárjuk a csoportmeccsek sorát.

Az európai válogatottak a kontinenstorna mellett 2019. novemberében játszanak tétmeccseket. Ekkor veszi kezdetét a 2021-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõsorozata. Természetesen a többi régióban is megrendezik a kontinenstornákat. Az Amerika-bajnokság és az Ázsia-bajnokság szeptember 22-29. között szerepel a FIBA elõzetes 2019-es naptárában, de még mindkét idõpont változhat. Ugyanúgy, ahogy a 2019-es Afrika-bajnokság lebonyolításáról is egyelõre még csak egyeztet a nemzetközi szövetség a regionális tagszervezetekkel. Ebben a három térségben 2019. novemberében olimpiai selejtezõket is vívnak majd a nemzeti csapatok.

A korosztályos kontinenstornákat tekintve a korábbi évekhez képest lesz egy nagyobb változás. A felnõtt Európa-bajnokság miatt az U20-as kontinenstornát nem lehet a megszokott július eleji idõpontban lebonyolítani. Ezért ezt az eseményt felcserélték az U18-as Eb-vel. A FIBA Europe Board döntése alapján az A-divíziós U20-as Európa-bajnokságot majd augusztus 3. és 11. között rendezik. A torna helyszíne a csehországi Klatovy városa lesz, ahol a csoportkörben válogatottunk Belgiummal, Fehéroroszországgal és Litvániával mérkõzik.

Az U18-as A-divíziós Európa-bajnokágra július 6 és 14. között kerül sor. Ennek házigazdája Bosznia-Hercegovina fõvárosa Szarajevó lesz, ahol a magyar csapat Szerbia, Fehéroroszország és Oroszország válogatottjával szerepel egy négyesben. Az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságnak pedig Macedónia fõvárosa, Szkopje ad otthont. Itt augusztus 22. és 30. között mérik össze az erejüket a válogatottak. A mieink Olaszország, Finnország és Oroszország nemzeti csapatával kerültek egy alapcsoportba.

A fentebb kiemelt kontinenstornák mellett rendeznek U19-es leány kosárlabda Világbajnokságot, ahol szintén szurkolhatunk majd magyar csapatnak. Bangkokban július 20. és 28. között lesz ez a seregszemle. A csoportok sorolását pedig majd február 26-án tartják. Az U16-os válogatottra Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) is vár 2019-ben. Ennek házigazdája Baku lesz, az esemény szintén július 20. és 28. között szerepel a nemzetközi naptárban.

Természetesen egyetemi kosárlabdában szintén több rangos erõpróbát rendeznek 2019-ben. Válogatott szinten a csúcsesemény a nápolyi Universiade lesz. Az Olimpiák melletti legnagyobb multisport eseményt július 3. és 14. között követhetjük majd. Az intézményi csapatok számára kiírt Európa-bajnokságra július 20. és 27. között a lengyelországi Poznan városában kerül sor. A 3×3-as szakágban pedig az intézményi kontinenstornát július 31. és augusztus 3. között bonyolítják le Portóban.

A 3×3-as szakágban a felnõtt Világbajnokságra június 18. és 23. között kerül sor Amszterdamban. Ezt az eseményt a sportág történetében elõször Vb-selejtezõ elõzi meg. Ezen azonban a magyar válogatottnak nem kell részt vennie. A Világranglistán elfoglalt pozíció alapján ugyanis a mieink alanyi jogon ott lehetnek az amszterdami seregszemlén. Június végén és július elején a 3×3-as felnõtt válogatottak számára idén is megrendezik az Eb-selejtezõ tornákat. A magyar csapat számára ezek tét nélkül zajlanak majd, hiszen a kontinenstornának hazánk lesz a házigazdája, így nemzeti együttesünk alanyi jogon résztvevõ. A debreceni Európa-bajnokságra augusztus 30. és szeptember 1. között kerül sor.

A 3×3-as szakágban az U23-as korcsoportot tekintve a Világbajnokságot október 2. és 6. között bonyolítják le. A seregszemlére a 2018-as évhez hasonlóan Kínában, Senhszi tartomány székhelyén Hszian városában kerül sor. Ezen felül elõkészület alatt áll a Nemzetek Ligája sorozat újabb kiírása. Ennek részleteirõl várhatóan hamarosan tájékoztatást ad a FIBA. Az U18-as korosztályt nézve Mongólia fõvárosa Ulánbátor ad otthont június 3. és 7. között a Világbajnokságnak. Ezt követõen augusztus elején rendezik több helyszínen a korosztályos Európa-bajnokság selejtezõit. Itt az egyik tornának augusztus 3-án és 4-én Szolnok lesz a házigazdája. A korcsoport Európa-bajnokságát pedig szeptember 6. és 8. között rendezik Tbilisziben, Grúzia fõvárosában.

Hirdetés