Hirdetés
Magyarország

Ez volt 2020:

:

Hirdetés

Lapunk fennállása óta minden december 31-én az utolsó cikkben áttekintjük a búcsúzó esztendő válogatott eredményeit. Sőt, az elmúlt években már annyi sikerről számolhattunk be, hogy külön 5:5 és 3×3 összefoglalót készítettünk. 2020 speciális év, mely során a világjárvány mindent előzetes tervet felülírt. A sportéletben események halasztásával, rosszabb esetben törlésével és megváltozott gazdasági lehetőségekkel kellett megküzdeni. A járvány terjedésének lassítása céljából bevezetésre került a buborékrendszer a nemzetközi tornáknál és meg kellett barátkoznunk az üres lelátókkal is.

Ha visszatekintünk az egy évvel ezelőtti várakozásainkra, akkor kifejezetten erős évre készült a kosárlabdasport az egész világon és márciusig ennek jegyében teltek a mindennapok. A válogatott események közül női kosárlabdában végül azonban mindössze két nagy esemény zajlott le. Februárban az olimpiai selejtező, mely során a házigazda Japán és a világbajnoki címvédő USA mellé Ausztrália, Belgium, Dél-Korea, Franciaország, Kanada, Kína, Nigéria, Puerto Rico, Spanyolország és Szerbia kvalifikálta magát. A novemberi FIBA ablakban pedig izolált környezetben ugyan, de lementek a menetrendszerinti Eb-selejtezők. Ezek eredményei alapján a kontinenstorna két házigazdája, tehát Spanyolország és Franciaország mellé már Belgium, Svédország és Szerbia is részvételi jogot szerzett.

Az európai válogatottak menetrendjét nézve 2021 februárjában lezárulnak az Eb-selejtezők, júniusban megtartják a kontinenstornát, míg július végén és augusztus elején az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiát. A 3×3-as szakág – különösen a nőknél – ha szabad így fogalmazni, még nagyobb vesztese volt a járványhelyzetek. Míg a férfi WorldTour csökkentett módban öt fordulóval lezajlott, addig a nők számára a FIBA égisze alatt nemzetközi eseményt nem bonyolítottak le. 2021-re halasztották az olimpiai selejtezőt, az Európa-bajnokság elmaradt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az európai válogatottak edzőtáborokban igyekeztek csiszolni a játékukat. A magyar nemzeti csapat nyáron egy négyhetes összetartást teljesített. Bár nagy szükség lett volna rá, de sajnos a novemberi összetartás meghiúsult.

Klubszinten a 2019/2020-as évad befejezése meghiúsult. Március első hétvégéjén néhány nemzeti kupát, többek között a magyart, a spanyolt és a törököt, még sikerült lezárni. Többre azonban nem volt mód. Az Euroliga és az Európa Kupa pótlása a tervek között szerepelt, de később az őszi nyolcas döntőket elvetetették. Az új bajnokságok ősszel elrajtoltak. Az Euroliga 2020/2021-es selejtezőjét október végén tartották, a csoportkör december elején kezdődött. Többek között a Sopron Basket négy győzelmével. Az Európa Kupában december közepén selejteztek és januárban jönnek a csoportmeccsek.

Korosztályos események közül 2020-ban U20-as Európa-bajnokságot rendezett volna hazánk. Ebben a korcsoportban 2021-ben látjuk vendégül a kontinens elitjét Sopronban. A korosztályos válogatottak már a 2021-ben versenyző korcsoportoknak megfelelő rendben edzőtáboroztak nyáron és most télen is. 2021-ben az U20-as Európa-bajnokság mellett U19-es Világbajnokságot rendezünk, de természetesen U16-os és U18-as válogatottunk is versenyez majd.

Reméljük, hogy 2021 egy békésebb, tervezhetőbb év lesz!

Hirdetés