Hirdetés
Archivum

Ez volt a 2018-as 3×3-as évad a nõi szakágban:

:

Hirdetés

Bár az intézményi csapatok számára az egyetemi Világligát még csak novemberben rendezik, de a nõi szakágban az Ifjúsági Olimpiával válogatott szinten lezárult a 3×3-as évad. Érdemes röviden áttekinteni, hogy mit hozott a 2018-as esztendõ.

A 3×3-as kosárlabdában a 2018-as esztendõ már egyértelmûen az olimpiai ráhangolódás jegyében telt. Ezt egy markáns kommunikációval a nemzetközi szövetség is erõsítette, de ahogy az alábbiakban majd kiemeljük, a szakmai munkán is ez látszódott. Az elsõ olyan év volt, amikor három korosztályban (felnõtt, U23, U18) bonyolítottak le teljes versenyszezont. Röviden tehát azt lehet mondani, hogy zajlott az élet és több tendencia is körvonalazódott. Egy biztos, hogy válogatottjaink minden korosztályban a nagy tornákra sikeresen kvalifikáltak és ez rendkívül fontos. A legtöbb eseményen pedig a legjobb nyolc közé jutás is összejött, ami tovább növeli a nyári szereplés értékét.

Kezdjük a felnõttekkel az áttekintést, ahol kiemelt eseményként Világbajnokságra és Európa-bajnokságra került sor. A manilai Világbajnokságon a magyar csapat a 8. helyet szerezte meg három gyõzelemmel és két vereséggel. A világbajnoki címet Olaszország hódította el Oroszország és Franciaország elõtt. Totális európai dominanciát láthattunk, hiszen az öreg kontinens hat csapatot adott a legjobb nyolc közé. Ide csak Kína és az egyetemistákkal szereplõ USA fért be.

A kontinentális küzdelmeket figyelve itt Európában szeptember elején ismét Bukarestben mérték össze az erejüket a legjobbak. Három selejtezõ vezette fel az Eb-t. A mieink magabiztos teljesítménnyel Andorrából kvalifikálták magukat a kontinenstorára. Az Európa-bajnokságon egy rosszabbul sikerült nyitómeccs után a világbajnok olaszokat sikerült legyõzni, de végül csoportjából nem jutott tovább válogatottunk. Itt az aranyérmet Franciaország hódította el Hollandia és Ukrajna elõtt. Hogy mennyire sûrû volt idén az európai mezõny és értékes már önmagában kvalifikáció ténye, azt jól mutatja, hogy Oroszország legjobbjai el sem jutottak az Európa-bajnokságig. A 3×3-as kosárlabda egyik sajátja, hogy akár egy szerényebb sportformát hozó hétvégével le lehet maradni nagy tornákról.

Nagyon fontos kiemelni, ha a felnõttek nemzetközi szereplését nézzük, hogy immár több Challanger-versenyen rendeztek a nõk számára is erõfelmérõt. A magyar csapat Moszkvában és Bukarestben is szerepelt ilyenen, illetve a debreceni WorldTour viadallal párhuzamosan lebonyolított eseményen is követhettük a mieink szereplését. Jövõre a FIBA a nõi szakágban is szeretne tetõ alá hozni – a férfi WorldTour-hoz hasonló – teljes évadot átfogó sorozatot. Ez további gyors fejlõdést eredményezhet, hiszen a nemzeti tornák mellett óriási szükség lenne egy komplett nemzetközi versenyrendszerre.

Az U23-as korosztályban a Nemzetek Ligája végig kísérte az egész nyarat és elõször rendeztek ebben a korosztályban Világbajnokságot. A Nemzetek Ligájában válogatottunktól folyamatosan javuló teljesítményt láthattunk, hogy aztán egy extra debreceni hétvégével sikerüljön kivívni a részvételi jogot az Interkontinentális Szuperdöntõre. Végül értékes harmadik helyet szereztek Indiában a mieink. A Világbajnokságon válogatottunk három gyõzelemmel és két vereséggel ott volt a legjobb nyolc között. A Nemzetek Ligáját Franciaország nyerte, míg a Világbajnokságot Oroszország.

Érdekesség, hogy az U23-as korosztály nyári küzdelmeit uraló franciák a Világbajnokságon a nyolc közé sem jutottak. Szintén erõsítve azt, hogy a pillanatnyi forma mennyire meghatározó. Ezért (is) óriási fegyvertény a legtöbb tornán a nyolc közé jutás a részünkrõl. A kiegyensúlyozottság 3×3-as szakágban komoly visszajelzés az elvégzett szakmai munkáról. Olyan erény, amely hosszú távon a magyar csapatok sajátja lehet. Különösen felnõtt és U23-as szinten. Bár lehet, hogy egy-egy részsiker nem kap akkora szurkolói visszhangot, mint adott esetben a korábbi dobogós szereplések, de a folyamatosan erõsödõ élmezõnyben az idén látott stabil pozíció legalább ekkora eredmény.

Az U18-as korosztályban speciális év volt az idei az Ifjúsági Olimpiával. Világbajnokságot nem rendeztek, hiszen a legjobbak a saját kontinensük tornája mellett Buenos Airesben mérhették össze az erejüket. A magyar válogatott Debrecenben az U18-as Európa-bajnokságon és az Ifjúsági Olimpián is a negyeddöntõig menetelt. Debrecenben a mutatott játékban akadt hiányérzet. Az Olimpián viszont a csoportkörben domináltak a mieink. A negyeddöntõben a tétet a francia csapat jobban kezelte, de összességében ez a szereplés nagyon rendben van. Az aranyérmet az Egyesült Államok hódította el Franciaország és Ausztrália elõtt.

Teljes egészében a 3×3-as évadot úgy lehet összefoglalni, hogy a korábbi évekkel ellentétben az érmeket a nagy nemzetek elosztották egymás között. Franciaország az U23-as Világbajnokságot leszámítva mindenhol érmet nyert felnõttõl az U18-ig. Talán a legkarakteresebben náluk mutatkozik meg, hogy az olimpiai programba kerüléssel mennyire ráerõsítettek. Jutott három érem Oroszországnak is és az olaszok világbajnoki címét is ki kell emelni.

A kisebb nemzetek közül a belgák U18-as Eb-gyõzelme szakítja meg a fenti sort. Az Egyesült Államok az Ifjúsági Olimpiát kommunikálta 3×3-ban az év fõ eseményének, erre ennek megfelelõen egy extra csapatot vittek és domináns teljesítménnyel húzták be az aranyérmet. Összességében tehát azt lehet mondani, hogy fokozatosan azok a nemzetek kerülnek a dobogóra, akik az 5-5-ben is ilyen eredményben bízhatnak. Nálunk a nyolc közötti pozíció állandósításával egy komoly perspektíva rajzolódhat ki. Ezzel együtt a merészebb célokhoz már egyre inkább bravúrra lenne szükség.

Hirdetés