Hirdetés
USA

Ez volt a WNBA 2020-as alapszakasza:

:

Hirdetés

Lezárult a WNBA 2020-as alapszakasza. Egy biztos, hogy az idei nyáron megtörtént az, amit a liga az elmúlt 23 évben nem tudott elérni: azoknak is volt véleményük a WNBA-ről, akik korábban nem követték a tengerentúli profi női kosárlabdaélet történéseit. Az más kérdés, hogy nem ilyen módon és nem ilyen körülmények között szerették volna ezt elérni.

Nem állhat meg minden

Már a tavaszi események miatt igencsak felpörgött az érdeklődés a WNBA iránt. Nagyon hamar egyértelművé tették a döntéshozók, ha egy mód van rá, akkor nyáron lesz játék. Egész egyszerűen a gazdaságilag egyébként is gyenge lábakon álló WNBA-t évekkel visszavetette volna egy elmaradt szezont. Emellett azt is tudni lehetett, hogy a játékosoknak ősztől Európában jelenésük van, így a tavaszi totális leállás után a leghamarabban újrainduló profi liga a WNBA lesz. Július 25-én meg is történt a start, ami rekordnézettséget hozott a női kosár számára. Sajnos a képet nagyban árnyalja, hogy amikor augusztusban megjelent a képernyőkön a konkurencia, akkor beszakadtak ezek a számok.

Az indulást megelőzően két komoly döntést hozott meg a liga vezetése. Ezek után egyértelmű volt, hogy sérülni fog az esélyegyenlőség és nem lesz “tiszta” a versenyhelyzet. Sajnos ez nem csak a WNBA-re, hanem minden csapatsportág minden bajnokságára igaz. Mi Európában majd októbertől kóstolunk bele ebbe. Székely Norbert szövetségi kapitány hétfői nyilatkozata nagyon jól kiemelte, hogy az alkalmazkodás és a rugalmasság lesz a legfontosabb szempont. A WNBA-ben indulásakor is így volt, ahol a stáboknak, illetve a felállított az orvosi bizottságnak nem egyszer kellett szembenézniük a közönség ítélkező szavaival.

A fiatalok és a veszélyeztetett csoportba tartozók sorsa

Az egyik komoly döntés az volt, hogy május végéig edzőtáborok nélkül kellett keretet szűkíteni. Számtalan kritika elhangzott, hogy rendkívül tehetséges fiatalok veszítik el az esélyt a 2020-as végzős osztályból és nekik, mivel újabb és újabb feltörekvő egyéniségek jönnek minden évben, nem biztos, hogy lesz esélyük bizonyítani. Nem ez történt, mivel a sok hiányzó miatt a többség, akiket a szakemberek a profi karrierre felkészültnek tartanak, végül odakerült a kispadokra és ízelítőt adhatott a tudásából.

A másik szituáció, ami borzolta a kedélyeket: a veszélyeztetett sportolók kártérítése. Élő szerződések ellenére sem volt kötelező a játékosoknak pályára lépni a floridai buborékban. Volt, aki elővigyázatosságból lépett vissza, volt, akit orvosai utasítottak erre krónikus betegsége miatt. A liga orvosi bizottságának kellett döntenie arról, hogy akinek indokolt a visszalépése, annak az egész éves bér jár. A legmegosztóbb döntés Elena Delle Donne-hoz kötődött. Krónikus Lyme-kórral küzd, de a liga orvosi bizottsága szerint játszhatott volna. Visszalépését orvosilag nem találták indokoltnak. Azóta már tudjuk, hogy részben erre a címvédő szezonja ráment és végül csak 8. helyen az utolsó napon kerültek be a rájátszásba.

Csak sport legyen?

Egy dologról nem beszéltünk, az pedig a politika. Két játéknapon maradtak el találkozók sportolói bojkott miatt. Ahhoz, hogy ennek a teljes társadalmi hátterét megértsük, az Egyesült Államokban kellene élni. Nyilván az egyéni szimpátia függvénye, hogy a női és a férfi szakágban megjelent nagyon aktív közéleti aspektust miként értékeljük.

Akihez közelebb áll ez a sportolói felfogás, az nagyon sok értékes gondolatot, nyilatkozatot olvashatott a nyáron. Akitől távolabb van az ilyesmi, az joggal mondhatja: azért fizetett elő a League Pass-re, hogy meccseket nézzen. Minden másra ott a CNN. Ebben lapunk sem tehet igazságot. Azt viszont tudni kell, hogy a WNBA DNS-ében a politikai, a közéleti kiállás kódolva van. Már önmagában a liga elindítása ilyen lépés volt 1996-97 környékén. Ettől soha nem fog elszakadni a WNBA és a felfogása szerint kell egy ilyen sportolói iránymutatás a társadalom számára.

A Seattle és a Las Vegas mindent vitt

Alkalmazkodás és rugalmasság – írtuk korábban. Ebben a Seattle Storm és a Las Vegas Aces volt a legjobb. A Storm vezetőedzője, míg az Aces két meghatározó játékosa (Liza Cambage, Kelsey Plum) nélkül futott neki a szezonnak. A motiváció, az egység és valamennyire a játékrendszer is ennél a két klubnál volt a legkomplexebb. A Seattle abszolút visszanyúlt a 2018-as bajnokcsapathoz. Az Aces-nél pedig a jogelőd San Antonio Stars útkeresésével együtt számtalan tehetség felhalmozása után végre meglett minden összetevő a sikerhez.

Harmadik helyre futott be a Los Angeles Sparks. Morálisan lényegesebb erősebb nyarat zártak, mint tavaly. Derek Fisher így is kap hideget-meleget, de a közelmúltban elmondta: sokat számított, hogy mindenki egy kicsit lehiggadva értékelte a tavalyi ámokfutást. Rendeződött a három szupersztár (Candace Parker, Nneka Ogwumike, Chelsea Gray) helyzete és melléjük jó alkotó elemeket találtak. Az pedig, hogy Kristi Toliver és Chiney Ogwumike kihagyta a szezont, nem hozott akkora kiesést. Új fejezet kezdődött a Minnesota Lynx-nél. Egy fiatal csapat kezdett formálódni, amely Napheesa Collier és Crystal Dangerfield köré építve sokra fogja vinni.

Diana Taurasi ismét komoly erőt mutatott

Az 5. helyre futott be a Phoenix Mercury. Náluk nem kérdés, hogy ez óriási tett. Brittney Griner és Bria Hartley elveszítése után, a szezon első felében sérüléssel bajlódó, de csúcsformába lendülő Diana Taurasi vezetésével jutottak ide. Nem lehet elégszer méltatni Taurasit, akinek biztosan fáj a műtött dereka, de MVP formában pattogtat. A Chicago Sky lett a 6. helyezett. Többet ígért a szezon eleje számukra, de gyakorlatilag hat játékossal ezt a terhelést nem lehetett kezelni. Kár érte, mert az alapcsapatuk nagyfokú magyar kötődése miatt sokan szurkolnak nekik. A szezon előtt tervezett teljes kerettel ez a nyár teljesen másként nézett volna ki.

A 7. és a 8. helyen zárt a tavalyi két döntős, a Connecticut Sun és a Washington Mystics. Mindkét csapat keretét igencsak megtizedelte a világjárvány. Elég csak Jonquel Jones vagy Elena Delle Donne hiányára gondolni. A Sun DeWanna Bonner és Briann January megszerzésével igyekezett rutint hozni a keretbe, akik Alyssa Thomas és Jasmine Thomas mellé csatlakoztak. Voltak komoly fellángolások, de a szerkezeti nehézségek miatt nagyobb álmaik nem lehettek. A Washingtonnak augusztusban egy mély hullámvölggyel kellett megküzdenie, de több olyan értékes teljesítmény is megjelent, akikre építhetnek egy átlagos szezonban.

Nem tudtuk meg, hogy mire mehet Sabrina Ionescu, de jöttek új sztárok

A négy alsóházi csapat közül a New York Liberty terveit Sabrina Ionescu korai kiválása teljesen átírta. Sajnos nem láttuk meg, hogy az elmúlt évek legfelkapottabb tehetsége mire megy profiként. Nagy kérdés, hogy ez mennyire veti vissza. Az Indiana Fever-nél a belga irányító Julie Allemand teljesítménye nagy médiafigyelmet kapott. Az Atlantánál Chennedy Carter személyében egy leendő közönségkedvenc bontogatja szárnyait. A végére maradt a Dallas. Nem lesznek ott a play-off mezőnyében, de szép jövő előtt állnak. Lehet, hogy a 2020-as draft évfolyamból Satou Sabally lesz a világsztár, míg mellette Arike Ogunbowale is rendelkezésre áll Dallasban.

Hirdetés