Hirdetés
Archivum

Fájó soproni vereség Brnoban:

:

Hirdetés

Brnoban 71-69-es vereséget szenvedett a Sopron. A csoportból történõ továbbjutás szempontjából közvetlen riválisnak számító cseh együttes otthonában a magyar bajnoki címvédõ a második negyedben 13 pontos hátrányba került. A két csapat soproni mérkõzéséhez hasonlóan a záró szakaszban sikerült fordítani. A végjáték azonban a hazaiaké volt, akik végül 31 büntetõjükbõl 29-et értékesítettek. A soproni csapatból Hawkins 29, Fegyverneky 18 pontot szerzett.

A csoportból való továbbjutás szempontjából egy közvetlen riválishoz a cseh Brnohoz látogatott a Sopron. A magyar bajnoki címvédõt szép számban kísérték el szurkolók, akik szinte hazai pályát varázsoltak az igencsak foghíjas csarnokban. A Sopron felkészülését Stankovic sérülése mellett Sara Krnjic betegságe nehezítette, míg a Brno szakmai stábja Danielle Hamilton szolgálataira nem számíthatott.

Hawkins szerezte a mérkõzés elsõ találatát, majd Fegyverneky Zsófi is eredményes volt triplából. 7-7 után azonban a Brno került lépéselõnybe egy 6-0-s szériával. A kapott pontok mellett a faultok is szépen gyûltek, amikor Licskai beütötte az elsõ hibáját 4 perccel az elsõ szakasz vége elõtt, az már az ötödik soproni csapatfault volt. A magyar együttes 15-11-re még felzárkózott, de a negyed hajrája egyértelmûen a cseheké volt. 22-12-nél már a 10 egységet is elérte a differencia. A játékrész Hawkins két büntetõjével zárult. Ezzel már 10 pontnál járt, míg Fegyverneky Zsófi négyet szerzett. A keretbõl más játékos nem talált be.

Már a szezon korábbi szakaszában is tapasztalhattuk, ha két emberre szûkül a Sopron támadójátéka, akkor bajba kerülhet a csapat. Ennek ellenére a második negyed elején Hawkins és Fegyverneky pontjaival 22-17-re sikerült felzárkózni. Néhány pontatlan megoldás azonban elég volt arra, hogy a Brno elõnye ismét elérje a 10 pontot. Igor Polenek 26-17-nél kért idõt, míg a legnagyobb differencia 13 egység volt. A félidõ hajrájába 36-23-as állásról érkeztünk. Ekkor megtört a jég és Fegyverneky, illetve Hawkins mellett egy harmadik soproni játékos Kelly Faris is feliratkozott a pontszerzõk közé. Az utolsó két percet 8-4-re hozták Igor Polenek tanítványai és ezzel 40-31-re módosult az állás.

A harmadik negyed elején egy újabb név került a pontszerzõk listájára. Iva Ciglar betalált távolról és ezzel pillanatok alatt belátható 6 pontra olvadt a hazai elõny. Amikor pedig Hawkins megszerezte 20. pontját már 42-37-re zárkózott fel a Sopron. A két csapat között beállni látszott ez a differencia. A soproni támoadójáték lényegesen gördülékenyebb volt, mint az elsõ 20 percben, nem véletlen, hogy Jan Bobrovsky 50-44-nél idõt kért. Még közelebb is férkõzhetett volna a magyar csapat, de Krnjic két büntetõt is kihagyott. Összesen kilencet hibázott a Sopron, míg a hazaiak – ahogy a bevezetõben is kiemeltük – szinte alig rontottak.

Sara Krnjic a harmadik szakasz hajrájában „beugróként” is kihagyott két büntetõt, igaz ezt egy kényszerû csere elõzte meg. Hawkins ellen szabálytalankodtak betörés közben, de felrepedt a szája és le kellett cserélni. Átmeneti kiválása érzékenyen érintette a Sopront. Újra nyolc pontra nõtt a különbség, melyet a negyed végén Simon csökkentett kettõvel.

Záró szakaszban úgy nézett ki, hogy ismétli magát a történelem és az õszi összecsapáshoz hasonlóan sikerül bedarálni a hiányos rotációja miatt a fáradtság jeleit mutató riválist. Jó védekezéssel a cseh támadásokat teljesen elfojtotta a Sopron és Simon büntetõivel, majd – az ekkor már négy hibával álló – Hawkins ziccerével ott volt a cseh gárda nyakán. Amikor Zsovár triplája célt ért 59-58-nál már csak egy pontos differenciát jegyezhettünk fel. A fordítás pedig Sara Krnjic nevéhez fûzõdik 60-59-nél. Ekkor a csarnokban csak a soproni szurkolók lelkes biztatását lehetett hallani. Nem sokkal késõbb azonban már a hazai oldal ugrott egy emberként talpra, amikor Key triplája utat talált a gyûrûbe. Ezzel 62-60–nál megint a hazaiak kerültek elõnybe.

A lefújás elõtt négy perccel ismét egy Krnjic-Key kosárváltás következett, így maradt a brnoi vezetés. A csehek amerikai légiósa 15 ponttal zárta a mérkõzést, melybõl hetet a negyedik negyedben ért el. Mellette Jalcová keze sem remegett meg a sorsdöntõ pillanatokban. Amikor a triplája 111 másodperccel a mérkõzés vége elõtt behullott, 69-64-re módosult az állás. Fegyverneky Zsófi duplája után még lett volna lehetõség a felzárkózásra, de nem lehetett mindent egy lapra feltenni. Figyelni kellett az egymás elleni eredmény miatt a pontkülönbségre. Ennek megfelelõen legalább hat pont alatt kellett tartani a differenciát. Amikor fél perccel a lefújás elõtt Iva Ciglart egy betörésnél leblokkolták, az utolsó fordítási esély is elszállt. A különbség azonban 6 pont alatt maradt, a végeredményt a 29 egységig jutó Hawkins 2+1-es helyzete állította be.

A büntetõzésben nagy különbség mutatkozott, de a hazaiak jobban szedték a lepattanókat és öt játékosuk is kétszámjegyû pontot ért el . A Sopron keretében különösen az elsõ félidõben Hawkins és Fegyverneky a társaitól alig kapott segítséget támadásban.

Eredmény
BK IMOS BRNO – UNIQA EUROLEASING SOPRON 71-69 (22-14, 18-17, 15-18, 16-20)

Hirdetés