Hirdetés
Archivum

Fantasztikus hétvége egy csodálatos Sopronnal:

:

Hirdetés

Vasárnap este lezárult a 2018-as Euroliga Final4 Sopronban. A Sopron Basket örökre emlékezetes teljesítménnyel koronázta meg idei nemzetközi szereplését. A trófeát az UMMC Jekatyerinburg hódította el, akik a hétvégén látottak alapján minden kérdés nélkül a legerõsebb csapatnak bizonyultak.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA 

Mindenki felejthetetlen élménnyel gazdagodott, aki a helyszínen átélhette hétvégén az Euroliga Final4 küzdelmeit. A rendezés megfelelt még a legmagasabb elvárásoknak is, az igazi élményt azonban a soproni csapat teljesítménye adta. Az évad során sokszor méltattuk a soproni játékosok küzdeni tudását, szívét, így a négyes döntõre szinte már elfogytak a jelzõk. Akár szurkolóként, akár fiatal sportolóként vagy egyszerûen a média munkatársaként követte valaki a meccseket, olyan érzésekkel gazdagodott, amit a profi sportban nagyon ritkán kapni. Hihetetlenül inspiráló, amikor azt látjuk egy közösségen – és ide kell érteni a klub minden munkatársát –, hogy nincs lehetetlen. Ha ezt az érzést el tudjuk vinni magukkal a hétvégérõl, akkor mindannyian nyertesei vagyunk a négyes döntõnek.

Nincs lehetetlen

Ha azt mondjuk nincs lehetetlen, akkor abba beletartozik, amikor a Novomatic Arénában sikerül megrendezni az európai nõi klubkosárlabdázás legnagyobb és legfontosabb eseményét. Nincs lehetetlen, amikor az elõdöntõben a török ellenfél 19 pontról történõ fordítása után még mindig tudtak valahonnan erõt meríteni a játékosok. Miközben körbenézve a lelátón a többség testbeszéde már az volt, „hogy sajnos ez a realitás”, a lányok azonban hittek benne, hogy meg lehet csinálni. A végén pedig jött „a hármas”, ami jó eséllyel már így fog bevonulni a hazai kosárlabdázás történelemkönyvébe. Nincs lehetetlen, amikor a döntõ elõtt kizárólag a kereteket, a statisztikákat nézve a Jekatyerinburgnak simán, nagy különbséggel kellett volna nyernie. Mégis azt láttuk a pályán, hogy a szervezetten védekezõ soproniak ellen sokszor csak szenvednek a Jekatyerinburg ászai.

Az évad közben a játékról, Roberto Iniguez munkájáról rengeteg szó esett. Akár saját szerkesztõségi összeállításainkban, akár máshol megjelent nyilatkozatokban. Ehhez hozzátenni sokat már nem lehet. A legfontosabb, hogy kialakult az a játékrendszer, ami csak Európa legjobbjait jellemzi. Ez alatt azt kell érteni, hogy játszhat bármelyik pályán a Sopron, lehet bármilyen hátráltató tényezõ, van egy adott szintje a játéknak, amit tud hozni. Azért tud hozni, mert van egy szisztéma, amiben mindenki hisz, amit mindenki követ. Nem véletlen, hogy az idei évadban született a legtöbb idegenbeli siker. Az is legalább ilyen fontos, hogy semmi nem tudta kizökkenteni a csapatot. Pedig hány olyan momentuma volt ennek az évnek, amikor nem szólhattunk volna egy rossz szót sem, ha visszaesik a teljesítmény.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Elég Jelena Milovanovic januári sérülésére gondolni vagy arra, amikor eldõlt: Crystal Langhorne-t, a sikeres Euroliga szerepléshez szükséges rutinos, klasszis centerét nem tudja megtartani a Sopron. Aztán ott a Fenerbahce elleni párharc, amikor magyar szempontból 0-1-es hátrányban a második meccsen 19-5-re vezettek a törökök. Majd a harmadik meccs, Alaina Coates rettenetes családi tragédiájával és az azt követõ hetek döntésével, hogy nem tér már vissza áprilisban. A Sopron teljesítménye mégsem esett vissza. Bárki, bármilyen elõzmények után ott volt a pályán, tudta, hogy mi a feladata, mert kiválóan fel volt készítve, mert adott az a játékrendszer, ami mûködik. Az elmúlt években láttuk már csodákat tenni Roberto Iniguez csapataitól, de ezt a munkát testközelbõl átélni, valami fantasztikus.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A Jekatyerinburg jó érzékkel változtatott szezon közben

Látva a hétvége mérkõzéseit, kétség sem férhet hozzá, hogy játékerõben melyik Európa legjobb csapata. A Jekatyerinburg az elõdöntõt és a finálét is végig kontrollálta. Döbbenetes profizmust mutattak, ahol minden a helyén volt. Kezdve azzal, hogy egyedüliként már múlt héten kedden megérkeztek. Vagy ott van a március végi olaszországi edzõtáboruk, ami szintén az akklimatizációt szolgálta. Az orosz csapatnál nem mindig volt így, de idén nagyon bejöttek az évközi változtatások. A családalapításba kezdõ Diana Taurasi helyett ideális választásnak bizonyult a „franchise player” szerepkörbe Maya Moore. Az is bejött, hogy ezzel a váltással együtt másik kézbe adták a szakmai munka vezetését. Miguel Mendez nagyon más stílust visz, mint Olaf Lange. Ugyanakkor az érkezése szemmel láthatóan felrázta a keretet. Egy olyan csapaton, ahol Maya Moore mellett ott magasodik a pályán Brittney Griner és Emma Meesseman, nagyon nehéz fogást találni. Érdekes lesz majd figyelni, hogy az orosz bajnoki döntõt Lucas Mondelo, a Dinamo Kurszk vezetõedzõje miként építi fel.

Ezzel át is tértünk a bronzérmes Kurszkra, akikre továbbra is igaz, hogy felemás évet teljesítenek. Úgy nézett ki tavaly nyáron, hogy az alapcsapatuk megtartásával, illetve Sonja Petrovic szerzõdtetésével, alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszabb távon berendezkedjenek Európa trónján. Egy téli felfelé ívelõ idõszakot leszámítva azonban hiányzott az az átütõ erõ, ami tavaly az év ugyanezen idõszakában jellemezte õket. Hogy ez a sérüléseknek tudható be, esetleg vannak olyan problémák, amiket mi innen nem látunk, az megmondhatatlan. Nyilván rettenetesen hiányzott Epiphanny Prince és Elena Kirillova. Az is biztos, hogy az elõdöntõben Maria Vadeeva faultproblémái minden elõzetes számítást felülírtak. Ugyanakkor Lucas Mondelo csapataira jellemzõ védekezést, jó ritmusú, néhol olyan könnyednek tûnõ játékot, csak egy-egy rövid periódusban élvezhettük a hétvégén.

Negyedik helyen pedig a török Yakin Dogu Universitesi zárt. Elõször szerepeltek az Euroligában. Egy szimpatikus, ambiciózus küldöttséget ismerhettünk meg részükrõl Sopronban. Megszakadt a nagy sorozatuk, miután a hatodik trófea nem lett meg. Náluk látszódott, hogy az Euroliga Final4 szintjén van még a stábjuknak kisebb rutintalansága. A bronzmeccsen ráadásul Vandersloot hiánya nagyon megfogta õket. A téli idõszakhoz képest pontatlanok voltak és sokat hibáztak. A Sopron ellen 17, a Kurszk ellen 14 labdát adtak el. Ezekbõl 18, illetve 12 pontot kaptak. Esetükben is érdekes lesz majd figyelni, hogy a török rájátszás miként sikerül. Egy biztos, ha így fejlõdnek, akkor látjuk még õket Euroliga négyes döntõben.

Hirdetés