Hirdetés
Archivum

Fantasztikus mérkõzés után az Egyesült Államok az elsõ döntõs:

:

Hirdetés

Egy fantasztikus találkozón az Egyesült Államok 86-73-ra verte Ausztráliát az olimpiai nõi kosárlabda torna elõdöntõjében. Az ausztrálok a kivételes napot kifogó Liz Cambage vezérletével remek elsõ félidõt produkáltak, de a harmadik negyed végjátékában az amerikaiak elléptek és ezzel eldõlt a mérkõzés sorsa.

Ausztrália – USA 73-86 (22-20, 25-23, 12-22, 14-21)

Legjobb dobók:

AUS: Cambage 19, Jackson 14, Harrower 12, O’Hea 10
USA: Taurasi 14, Charles 14, Bird 13,

Moore 9

Azzal, hogy Ausztrália a csoportjában a második helyen végzett, már az elõdöntõben megismétlõdött az elmúlt három Olimpia fináléja. Az amerikai és az ausztrál válogatott összecsapása mindig ünnep a nõi kosárlabdában és ez most sem volt másként. Bár nem így indult… Charles duplájával az amerikaiak szereztek vezetést, majd ezt követõen az ausztrál alapvonali bedobásba Sue Bird piszkált bele és a megszerzett labdát azonnal visszatette. Nem telt el 27 másodperc és 4-0 állt az eredményjelzõn.

A döcögõs kezdést követõen azonban az ausztrálok is felébredtek, pontosabban Liz Cambage igazi vezérré lépett elõ. Az ausztrál centertehetség pályafutása legjobb félidejét produkálta. 19 pontot szerzett az elsõ 20 percben és tette mindezt úgy, hogy a mezõnybõl 12 kísérletébõl 8 sikeres volt. Egyszerûen Cambage ellen, aki ráadásul ezekben a percekben kiválóan is védekezett, nem volt ellenszerük az amerikaiaknak. Az ausztrálok 3 perc 44 másodperccel az elsõ negyed vége elõtt 14-14 után ragadták magukhoz a kezdeményezést és 10 perc után 22-20-as elõnyben voltak.

A második negyed elején folytatódott az ausztrálok álomszerû játéka. A mezõnybõl 61%-al (16/26) dobtak az elsõ 15 percben. Nem véletlen, hogy 39-32-re el tudtak lépni a második szakasz közepén. Ez volt a legnagyobb hátránya az amerikaiaknak nemcsak ezen a mérkõzésen, hanem eddig az egész tornán. Ekkor Geno Auriemma idõt kért. Nagyjából az történt ezekben a percekben, hogy az ausztrálok annyira pontosan céloztak (majdnem minden támadásból betaláltak), ami miatt az amerikaiak nem tudtak indítani, futni és ez alapjaiban megölte a játékukat.

Az idõkérés után Taurasiék próbálták fokozni a tempót és agresszívebb védekezéssel rukkoltak elõ. Az ausztrálok kétszer el is adták a labdát és Sue Bird kétszer gyorsan betalált. 39-36 után az ausztrálok játéka szinte csak Cambage megjátszásából állt. A szünetig még 8 pontot szereztek innen, melybõl 6 a centertehetség nevéhez fûzõdött. Eközben a másik oldalon Taurasi értékesített 4 büntetõt és Moore betalált távolról. Az ausztrálok a szünetben úgy vezettek 47-43-ra, hogy 60%-al dobtak mezõnybõl. A centereik közül pedig Cambage 19, Jackson 6, Batkovic 4 pontot jegyzett. 

Amennyire a televíziós közvetítésben behallatszódott, Geno Auriemma folyamatosan azt kérte a játékosaitól, hogy Cambage-re gyakoroljanak minél nagyobb nyomást és ez megtette a hatását. A második félidõben egyáltalán nem szerzett pontot az élete meccsét játszó 203cm magas klasszis. Cambage teljesen felõrlõdött a kemény fizikális küzdelemben és a negyedik negyedben néha már több ment el rajta, mint amennyit a jelenléte hozott. Azonban ne szaladjunk ennyire elõre…

Azt szokták mondani a szakemberek, hogy a második félidõre az amerikai válogatottak (férfi, nõi egyaránt) 15%-ot emelnek a dobószázalékukon, miközben az aktuális ellenfelük 15%-al visszaesik. Most is ez történt. 48-48-nál egyenlítettek az amerikaiak, majd Taurasi triplájával 51-48-nál már vezettek is. A harmadik etapban az ausztráloktól Jackson és Batkovic mellett csak O’Hea és egy 2+1-es szituációból Jarry talált be. A címvédõnél eközben Whalent érdemes kiemelni, akinek volt egy olyan perce a játékrész végjátékában, amikor 6 pontot szerzett. Ezzel a sorozattal 61-56-ra léptek el és ez a különbség a harmadik negyed végére is megmaradt. 30 perc után 65-59 állt az eredményjelzõn.

A negyedik szakasz elején az ausztrálok Harrower rettenetesen távoli triplájával még felzárkóztak, de 67-62 után jött egy 9-2-es amerikai futás. Ezt Sue Bird triplája zárta le és ezzel 76-64-re szakdt el Geno Auriemma gárdája. Hiába kértek idõt az ausztrálok, fizikálisan elfogytak a végjátékra. A legnagyobb különbség 81-66-nál alakult ki 3 perccel a lefújás elõtt. A végjátékban az elmúlt három Olimpia ezüstérmese nem adta fel, de fordítani nem tudott. John Amaechi a BBC szakkommentátora úgy fogalmazott a lefújás pillanatában, hogy az olimpiai kosárlabda torna – férfi, nõi mérkõzéseket együttvéve – legmagasabb színvonalú, legjobb összecsapása volt. Nem lehet vele vitatkozni… Megtiszteltetés volt látni.

Statiszika
  Ausztrália   Egyesült Államok
  25/51 (49%) 2-pontos 28/61 (46%)
  4/16 (25%) 3-pontos 4/10 (40%)
  11/18 (61%) Büntetõ 18/29 (62%)
  18 Gólpassz 16
  16 Támadó lepattanó 17
  25 Védõ lepattanó 26
  3 Szerzett labda 10
  4 Blokk 1
  20 Eladott labda 13
  25 Személyi hiba 22
Hirdetés