Hirdetés
Archivum

Fáradt csapatok bronzmeccse, egyoldalú döntõ – statisztikai visszatekintés:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárult Sopronban a 2019-es Euroliga Final4. Az UMMC Jekatyerinburg egyoldalú döntõben 91-67-re kiütötte a Dinamo Kurszkot. A bronzcsatát két kifejezetten fáradtan mozgó gárda vívta. Végül az USK Praha szerezte meg a 3. helyet és a Sopron Basket zárt a 4. pozícióban. Statisztikai visszatekintés.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Statisztikai visszatekintésünket kezdjük a magyar érdekeltségû bronzmérkõzéssel. Az USK Praha 54-53-ra múlta felül a Sopron Basket csapatát. Minden bronzmérkõzés elõtt egy Final4 alkalmával a legnagyobb kérdés, hogy fizikálisan és mentálisan is melyik fél tudja rendezni a sorait. Ezúttal a mieink jó kezdése után már az elsõ negyedben egy 10-0-s futással lépéselõnybe került a prágai alakulat. Ez már akkor megmutatta, hogy a rivális valamivel frissebb. A Sopron szívét dicsérte, hogy hat eladott labda és 10 kihagyott mezõnykísérlet ellenére 16-15-re visszajött.

A második negyedtõl a szakmai nem kockáztatta Fegyverneky Zsófia csapatkapitány játékát, aki december óta sérüléssel küzd. A második eatpban 12 ponttal is ellépett a prágai alakulat, akiknél a félidõig szintén 8 eladott labda volt. A magyar csapat a nagyszünetre 38-31-re visszajött. Nem lehetett panasz a küzdésre és a védekezésre sem. Elsõsorban a 6 szerzett labdában és a 9 gyorsindításos pontban bízhattunk. A harmadik negyedben ezek kiegészültek egy-egy remek villanással, így a szintén holtponthoz érkezõ prágaiakat 46-46-nál sikerült utolérni. Ekkor a statisztikai lapra pillantva ugyanakkor láthattunk nyolc kihagyott büntetõt, ami a mentális fáradtságot mutatta a mieinknél.

A fordulópontot egyértelmûen az jelentette, hogy 46-46 után nem sikerült a vezetést megszerezni. Sõt, még a játékrész utolsó másodperceiben a prágaiak 48-46-nál újra elõnybe kerültek. Ez lélektanilag megfogta a Sopront és a Prágát visszaemelte arra szintre, amivel kezdték a meccset. A záró szakaszban 17 mezõnykísérletbõl már csak kettõ lett sikeres a mieinknél. A prágaiaknál is csak 15-bõl 6, de az is elégnek bizonyult számukra a gyõzelemhez. Teja Oblak kiállítása sem billentette ki õket. Nyerte a lepattanócsatát a Sopron, ami Amanda Zahui bokasérülésének fényében extra.

Összességében joggal lehet büszke a Sopron a teljes szezonra! Megérdemelte a csapat azt a vastapsot, amit a negyedik helyért járó érmek átvételekor kapott. Egy bronzmeccs, ami mindig speciális versenyhelyzet, erre beharangozónkban is felhívtuk a figyelmet, tartogathat ilyen nehéz pillanatokat.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az esti döntõt a nemzetközi történések iránt érdeklõdõk megkülönböztetett figyelemmel várhatták. Sajnos azonban az igazán éles és pikáns csata elmaradt. Minden tisztelet és elismerés a Jekatyerinburg elõtt. Amit profizmusban, összpontosításban hoztak ezen az estén, az mindent felülmúlt. Ilyen Európa és talán a világ legjobb nõi kosárlabda csapata!

A kezdeti ismerkedés után már az elsõ negyedben elléptek 7 ponttal. Ekkor 17 mezõnykísérletükbõl 10 sikeresnek bizonyult. Ezt tovább fokozták a félidõig és mivel alig fél perc volt hátra, amikor Breanna Stewart kiesett, nyugodtan mondhatjuk, hogy tették ezt egy teljes felállású Kurszk ellen. Döbbenetes volt látni a félidei statisztikán, hogy a 48 pontjukat közel 66%-os mezõnymutatóval érték el. A 32 mezõnykísérletükbõl 21 sikeresnek bizonyult. Ehhez jött a 20-17-re megnyert lepattanócsata.

A Kurszk mindössze 28%-al dobott mezõnybõl és ha nincs 10 értékesített büntetõjük, még nagyobb lett volna a különbség. Rendkívül puhán védekezett a Kurszk, mindössze három faultjuk volt a félidõben. Még azzal sem próbálkoztak meg, hogy legalább tördeljék a játékot. Erre a sajtótájékoztatóján Lucas Mondelo is felhívta a figyelmet. A harmadik negyedre mentálisan is összeomlottak és innentõl nem volt kérdés a kiütés.
 

A Jekatyerinburg teljesítményének értékébõl semmit nem von le, hogy milyen gondokkal küzdött riválisa. Érdemes elmenteni a statisztikai lapjukat. Egy nemzetközi kupadöntõ végén nem biztos, hogy látni fogunk még egyszer ilyet. A mezõnymutatójuk 60%-os lett, 61-bõl 37 kísérletük utat talált a gyûrûbe. 19 gólpasszal, 39 lepattanóval zártak. Érdemes kiemelni a festékbõl jött 42 pontot, a 19 gyorsindításos pontjukat és még – az orosz sajtó által néha kritizált – kispad is kapott lehetõséget. A sérült Natalia Anoikinát leszámítva mindenki pályára lépett, így ilyen módon is átélhette a sikert.

Hirdetés